Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Het ‘beste’ uit eigen werk…..

Eigenlijk mag deze blog niet ontbreken in de maand dat ik vijf jaar jaar besta met mijn onderneming. In die tijd heb ik ongeveer 300 a 400 blogs aan het papier toevertrouwd in de rubrieken ‘Eigen columns’, ‘Uit het leven gegrepen’ en ‘Levensverhalen’. Toen ik er gisteren doorheen scrolde had ik bij ongeveer twintig verhalen direct zoiets van, ja die springen er op een of andere manier uit. Of heel veel reacties en/of hits, of bijzondere herinneringen. Daar moet ik dus nog wat mee. Nee, dit wordt geen blog met allerlei samenvattingen. Maar wel veel linkverwijzingen zodat de mensen die geïnteresseerd zijn in een bepaald stuk nog even door kunnen klikken…..

Hilarisch

Toen ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel, had ik bedacht dat dit wel een krantenkop waard was. Ex-buuf sprong hier direct op in door een speciale voorpagina te maken in De Telegraaf (Sensationeel nieuws). Dat kon ik zelf ook wel waarderen. En aan het feit dat Jannes Klaassen door BNN benaderd werd om voor het programma ‘Stop in the name of love’ twee vrijgezelle Middelstumers aan te leveren, wilde ik ook wel enige volzinnen spenderen (Temeijers). Verslagen van leuke en onvergetelijke avonden waarop je jaren later nog met een glimlach terug denkt zijn ook altijd leuk om weer eens voor het voetlicht te brengen. Zoals dit uitstapje vorig jaar in Winsum (Grijpstra en de Gier).

Tragikomisch

Toen ik vijf jaar geleden begon waren de aardbevingen een hot item. Ik zag volop kansen en liet mijn fantasie de vrije loop. Maar ergens heeft Griezelen in Groningen ook iets tragikomisch natuurlijk en was het een aanklacht tegen Kamp en Co (Griezelen in Groningen). En wakker worden in een lek waterbed is ook geen pretje. Maar het levert wel weer een bijzonder verhaal op (Waterbed).

Liefde

Geloof, hoop en liefde. Waar zouden we zijn zonder de liefde?! En dus moest hier natuurlijk ook over geschreven worden. Van het allerprilste ‘zuutjesverkering’ op de lagere school (Eerste vlinders), via een onbeantwoorde liefde tijdens de lange weg naar volwassenheid (Den Helder) naar de uiteindelijke pure liefde met al zijn ups en downs…..(Blik opzij).

Verdriet

Helaas onlosmakelijk met het leven verbonden, hoewel het louterend kan werken. En iets waar ik altijd met respect en voorzichtigheid over schrijf, zeker wanneer het andermans verdriet betreft. Dat is sowieso altijd wikken en wegen of en hoe ik over zoiets schrijf want je slaat de plank maar zo mis. Gelukkig is dat bij mijn weten nog niet gebeurd. Ooit bracht een begrafenis van een voor mij onbekende man mij naar Arnhem. Daar kwam het volgende verhaal binnen (Bijzondere dag). Het laatste gesprek dat mijn ouders met mijn tante in Schiedam voerden, ontroerde mij hevig (Skypen met de hemel). En ook het eigen verdriet wordt beschreven. Dat hoeft nog niet eens over een mens te gaan. Toen hond Zora ons verliet, was er ook genoeg inspiratie over de leegte te vinden (Zora).

Voetbal

Mijn grootste hobby mag natuurlijk niet ontbreken. Het eerste voetbalverhaal ging over Pelle. Tijdens de Kerstnachtmis in de Hippolytuskerk kreeg ik een ‘openbaring’ binnen dat hij Feyenoord wel even kampioen zou maken. Helaas voor mij was deze rol enige jaren later voor Dirk Kuyt weggelegd (Pelle). De trainingskampen op Schiermonnikoog zijn altijd legendarisch hoewel er in dit voorbeeld geen bal aan te pas kwam (Waar zijn mijn mensen?). En toen het vierde twee jaar geleden kampioen werd, trok ik alle schrijfregisters open om de spelers en wedstrijden te beschrijven (Kampioenschap Middelstum 4).

Fantasie

Soms ben ik versteld over mijn eigen fantasiewereld. Zo kwam dit verhaal binnen terwijl ik tijdens een wedstrijd stond te vlaggen. Hoe kom je er op, vraag je je af en hoe zou het nu met deze man gaan (Treinongeval). Ook het verhaal over een gebroken zeemanshart kwam zo maar binnen. Vast in de aanloop naar Delfsail ontstaan (Gebroken zeemanshart).

Bedrijfsblogs

Zonder adverteerders geen website, zo is mij wel helder geworden. En dus maak ik af en toe een column of blog over een bedrijfsbezoek. Zeker geen straf wanneer ik hierdoor lekker uit eten kan. Dat ik hiervoor twee verhalen van hoofdadverteerders gebruik is geen toeval….. ( Geheim Kleine Munt) en (Culinair feestje). Maar altijd leuk om te ervaren.

‘Toppers’

Tja, waarom deze twee verhalen tot het laatst bewaard. ‘Zo stil’ stuurde ik in naar een provinciale verhalenwedstrijd en leverde mij uiteindelijk een tweede plaats op. Best wel confronterend omdat ik eigen zwarte ervaringen verwerkte in een verdrietig verhaal over een jongeman die gekweld werd door depressies (Zo stil). En het verhaal ‘Leven van genadebrood’ schreef ik n.a.v. het dementieproces dat zich bij mijn moeder voltrok. Dit verhaal gebruikte ik ook om wereldkundig te maken dat ze overleden was. Hierdoor by far mijn meest gelezen column aller tijden (Leven van genadebrood).

Even in vogelvlucht door vijf jaar bert-koster.nl dus. Ik hoop de komende jaren nog veel verhalen met jullie te mogen delen. Van harte uitgenodigd om mee te lezen natuurlijk…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69