Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op stap in Winsum met Dijkstra en De Gier

Soms heb je van die avonden dat alles bij elkaar komt. Zo speelde jl. vrijdag de FC Groningen in Winsum. De overbuurman zat in de organisatie en was al flink aan het lobbyen geweest. Zodoende was ik één van de 1700 bezoekers die op dit duel afkwamen. Na een snelle 0-2 voorsprong was de einduitslag uiteindelijk een verdienstelijke 0-7 overwinning voor de FC. Waarbij het verdienstelijke natuurlijk op het tegengas van de plaatselijk eerste klasser slaat.

Het was lang geleden dat ik naar zo’n seizoensouverture ben geweest. Ooit heb ik zelf ook wel eens meegeholpen als vrijwilliger toen KV Mechelen het in Middelstum opnam tegen een regioteam. Dat de spelers van Mechelen daarna nog een afzakkertje namen bij Tinus en Eke staat mij nog helder op het netvlies….

Opvallend genoeg ben ik nog nooit op stap geweest in Winsum. Ooit één keer zijn we begin jaren negentig kortstondig in de Pub geweest tijdens een uitstapje van de A-selektie van de VV Middelstum. Ik denk dat we nog geen half uur binnengeweest zijn, daarna vertrokken we alras naar Fame in Beem.

Bedum en Uithuizen waren toentertijd de stapplaatsen waar mijn vriendenkring met grote regelmaat te vinden was. Daar kwam ik overigens ook vaak de nodige Winsumers tegen die ik toevallig vrijdag ook tegen het vege lijf liep. De gebroeders De Graaff en Hofman (die mij aansprak met mijn vroegere bijnaam priester, iets wat ik in jaren niet meer gehoord had) waren nog geen steek veranderd.

Onder de toeschouwers bevonden zich ook Dijkstra en De Gier. En die hadden het al vrij vroeg over een afzakkertje in de Winsumer binnenstad. Iets wat mij ook wel trok. Het was lekker weer en gezien mijn vele wandeltochten door het centrum wanneer Derian aan het trainen was, had ik al ontdekt dat het hier aangenaam vertoeven moest zijn. Helaas viel een terrasbezoek bij café J&A aan het water in het water door een besloten feest. Gelukkig was er op het loungegedeelte bij De Gouden Karper nog wel een plekje voor ons achten vrij.

Naast Dijkstra en De Gier en hun zoons, vonden ook de gebroeders Bolhuis en De Begeleider een plaatsje op de bank. Een echtpaar met dochter, dat maakten wij er althans van, zagen hun ongedwongen onderling gesprekje in rook opgaan. De Gier toonde zich verre van gierig en bood alras het hele terras wat te drinken aan. Daardoor kwamen we te weten dat onze gesprekspartner uit Brabant kwam en wekelijks op bezoek ging bij zijn vriendin en dochter. Groningen trok maar die werkgelegenheid hé……

Iets waar de eigenaar van De Print ook mee zat maar hij stichtte snel zijn eigen onderneming. Met succes en inmiddels worden ook de kerst- en donateurkaarten voor onze voetbalvereniging gedrukt. Tineke bleek ooit een scharrel in Middelstum te hebben gehad, we hebben het dan over begin jaren tachtig, en dochter kon Utopiaan Wim van Leeuwen wel en natuurlijk die bekende DJ ook die wekelijks de Groninger binnenstad onveilig maakt. En zo begon een bijzonder geanimeerd gesprek waarbij rond elven onze begeleider het de hoogste tijd vond om de rekening te betalen.  

Waarna natuurlijk de onherroepelijke vraag naar boven kwam wie nu wie begeleidde. Gelukkig konden we allemaal van onze spaarzame zakgeld nog een tientje opdiepen om onze begeleider financieel te ontlasten. Daarna vond het personeel van De Gouden Karper het wel welletjes en ook onze nieuwe stapvrienden zochten hun heil elders. Wij gingen met ons kwintet nog even een deurtje verder. Voor mij een ideale gelegenheid om te ontdekken waarom ex-collega Evers vroeger op de vrijdag van die hele kleine oogjes had. Toby’s was gezellig en we lieten ons het bittergarnituur goed smaken.

Even na enen was het mooi geweest. Zelf stapte ik op mijn fietsje en via Vaszlokszky en de molen wist ik de Trekweg naar Onderdendam te vinden. Een plaspauze werd snel onderbroken toen een auto razendsnel over het bruggetje mijn kant op kwam. Daarom staan er natuurlijk ook boetes op wildplassen. Rest er natuurlijk nog één prangende vraag: Wie zijn Grijpstra en De Gier? Niemand in Winsum die het weet maar ze bezorgden mij en wellicht ook anderen een prachtig avondje. Eindelijk kon ik eens genieten van de verlokkingen binnen de grachtengordel van deze gemeentehoofdstad. Het smaakte naar meer…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69