Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘De kracht van een slecht idee’ zorgt voor veel consternatie bij Kantoor Vreugdenhil

De verwachtingen waren toch wel hoog gespannen wat betreft de tweede spreker van dit jaar in de tiende jaargang lezingen bij Kantoor Vreugdenhil. Rico Bakker kwam immers langs. ‘Rico Bakker is spreker op het gebied van patroondoorbrekend denken. Met enthousiasme, humor en sprankelende voorbeelden neemt hij zijn publiek mee in de ‘kracht van een slecht idee’’, zo valt er op zijn website te lezen. En, eerlijk is eerlijk, daar bleek geen woord aan gelogen!

Vanaf het allereerste begin van de lezing ging Bakker direct de interactie met het vele aanwezige publiek aan. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Dat is toch een beetje onze Groningse inslag. Maar zou ‘Doe maar lekker gek, dan doe je al normaal genoeg’ niet veel beter zijn? Twee filmpjes over wat nu precies normaal doen is en wat in 2040 normaal zou kunnen zijn, gingen er vervolgens in als zoete koek.

Bij binnenkomst werden we direct al getriggerd door een kleine fiets vol met extra tandwielen. ‘Wanneer je naar links stuurt, gaat hij naar rechts en andersom’, zo legde hij uit. Om vervolgens €500,- uit te loven voor diegene die het aandurfde om een kleine route af te leggen zonder met de voeten aan de grond te komen. Dit leek Rienk wel een mooie uitdaging maar binnen een meter zag hij zijn Waterloo. ‘Onze hersenen nemen dagelijks vaak op de automatische piloot 30.000 beslissingen en dan valt het niet mee om dingen zo maar op een andere manier te doen. Of om ingeslepen patronen los te laten.’ Dat klinkt eigenlijk best wel logisch inderdaad.

‘Hoeveel dieren van elk soort gingen met Mozes mee op de ark?’, was de vervolgvraag. Daar werd volop over gespeculeerd maar bijna niemand had in de gaten dat het Noach was die de dieren meenam op de ark. Anders denken/doen dan het gangbare, dat was de insteek. Zo ging het over een E-commerce bedrijf dat zijn personeel hun eigen salaris en aantal vrije dagen liet bepalen. En is 1 + 1 nu 11, een som, 2 of een gemakkelijke vraag? En is een hond dom wanneer hij niet door een deur zonder glas loopt terwijl zijn baas er zo doorheen stapt? Allerlei stof tot discussie.

Een Facebookpost over het krabben van een voorruit waarbij de autocorrectie voorruit in voorhuid had veranderd, leverde Rico onbedoeld heel veel exposure op. En welk antwoord geef je op de vraag ‘Uit hoeveel spelers bestaat een elftal?’ wanneer je geen 11 mag zeggen? Dat geeft in elk geval andere antwoorden dan het standaardantwoord 11. Dus ruimte voor andere inzichten die ook goed zijn. En zo kan een beperking je creativiteit juist prikkelen.

‘Wat maakt een restaurant een restaurant?’ Daar kwamen vanuit de zaal veel antwoorden op. Maar hoe kan een restaurant zonder keuken een succes worden? Dat was al een lastiger vraag. Maar door allerlei gerechten op de kaart te zetten en die vervolgens na de bestelling met de scooter bij restaurants in de buurt op te halen, kan dit lukken. De iets langere wachttijd wordt door de gasten benut met een extra drankje en daar zit nu juist meer marge op.

Waarom is in Amerika een restaurant waarbij het eten en het bestek op de grond gekwakt wordt en je door de (acteur)obers afgezeken wordt zo’n succes? Dat zit hem dan in de bijzondere beleving. En het zegt iets over de bedrijfscultuur van Coolblue dat wanneer je bij hen op de website in de zoekbalk het woord van de door hen niet verkochte vibrator intikt dat dan het beeldscherm gaat trillen. Echt waar, probeer het maar…..

Netwerken tijdens de pauze

En voordat we het wisten, was het al weer pauze. Gezellig netwerken geblazen dus, zeker met heel jong en innovatief Uithuizen in de zaal. Zo ontwaarde ik Nelleke van Noorderwind Films en Computers (https://bert-koster.nl/2023/06/06/martijn-en-nelleke-tjoelker-stuwen-na-noorderwind-computers-nu-ook-noorderwind-films-tot-grote-hoogtes/), Sanne van Hotel Eckhardt en de Wasbox (https://bert-koster.nl/2024/02/19/de-gezusters-ronde-nemen-graag-al-uw-wasgoed-uit-en-onderhanden-in-de-wasbox-uithuizen/), de gezworen kameraden Marijn van de Laadpalen (https://bert-koster.nl/2023/04/17/ebm-laadpalen-uithuizen-erwin-en-marijn-bisschop/) en Alex van de waterontharders (https://bert-koster.nl/2023/04/21/h2o-noord-waterontharders-uithuizen-alex-ytsma/). Uiteraard kwam Bertil zijn bijzondere vacature die viraal ging ook nog even langs (https://bert-koster.nl/2021/04/29/de-25-vluggertjes-van-bertil-sietsema/). Dat belooft nog wat voor de toekomst in Oethoezen! Ook Semmy Schilt kon je niet over het hoofd zien. En voordat we het wisten, was de pauze al weer voorbij.

Verschillende cases

Na de pauze werd de opgedane stof in de praktijk gebracht. Zo hielpen we Rienk mee met het goed in de markt zetten van zijn nieuwe ‘agrimatching-app’. Tijdens schuurfeesten camera’s plaatsen bijvoorbeeld op intieme achteraf plekjes achter de schuur waarbij de verrichtingen via een live-stream zijn te volgen. Of combineer ik nu verschillende ideeën? U merkt het, mijn creatieve geest slaat ook op hol.

En wat maakt een hotel eigenlijk een hotel en hoe zou een hotel eruit zien zonder bedden? Of zonder personeel? En kun je overnachten in een hotel zonder ervoor te betalen terwijl het toch een winstgevende formule wordt en hoe doe je dat dan? Wederom voer voor de aanwezigen om zich volop uit te leven in allerlei creatieve oplossingen. Veel ideeën lanceren zonder direct te oordelen of iets goed of fout is en dat met een gezelschap waarbij je zorgt voor veel plezier maakt dat soms de meest originele ideeën en concepten ontstaan.

Voordat we het wisten, was het al weer 21.30 uur. Ook deze avond was weer voorbijgevlogen maar gelukkig konden we na die tijd onder het genot van een hapje en een drankje nog volop vragen stellen aan ‘de snelst groeiende spreker over het onderwerp creativiteit en patroondoorbrekend denken’.

Volgende data

Tegen tienen keerde ik opgetogen en met een hersenpan vol nieuwe ideeën en nog wat paaseitjes huiswaarts. En zo werd ook deze tweede lezingavond van 2024 een groot succes. Maar er komt nog veel meer. Yvonne Vreugdenhil sloot de avond af met het noemen van de volgende twee data. Op donderdag 18 april kunnen de deelnemers rondgeleid worden door Openluchtmuseum Het Hoogeland en op donderdag 30 mei komt de wonderlijke familiegeschiedenis van de bekende ex RTV-Noord en oud-Noordman Erik Hulsegge bij Kantoor Vreugdenhil aan bod.

‘In de lezing blikt Hulsegge, die sinds kort communicatieadviseur is bij de gemeente Pekela, terug op zijn belevenissen bij Noord en vertelt hij zijn levensverhaal. Een bijzondere familiegeschiedenis over de ontdekking van een tweelingbroer waarvan hij 17 jaar het bestaan niet kende’. Genoeg moois in het verschiet dus. Gratis aanmelden is mogelijk via de website www.kantoorvreugdenhil.nl, via de mail info@kantoorvreugdenhil.nl of per telefoon 0595-435895!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69