Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Martijn en Nelleke Tjoelker stuwen na Noorderwind Computers nu ook Noorderwind Films tot grote hoogtes!

Martijn en Nelleke, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

‘Nelleke Tjoelker-Bos is mijn volledige naam. Ik ben 36 jaar en Martijn en ik zijn de trotse ouders van een dochter van 3,5 en een zoon van 2 jaar. Door mijn geboorte in het ziekenhuis in Groningen kan ik net niet zeggen dat ik mijn hele leven al in Uithuizen woon en door buitenlandse uitstapjes op werkgebied klopt dat sowieso niet helemaal. Qua werk ben ik langzaam maar zeker de administratieve kant ingerold. Zo doe ik de administratie voor onze eigen ondernemingen maar ik werk ook voor Bertil Sietsema en ben sinds kort met ‘Slimme Centen’ voor mijzelf begonnen. Ook sta ik hier twee dagen in de winkel. Een zeer gevarieerde werkweek dus.’

‘Martijn Tjoelker is de naam en ik ben met mijn 44 jaar iets ouder dan Nelleke. Geboren in Roden en getogen in Bedum en dankzij Nelleke in 2011 de sprong naar Uithuizen gemaakt waar ik nu met veel plezier woon. In Uithuizen heb ik tien jaar geleden Noorderwind Computers opgericht. We zitten met onze winkel aan de Schoolstraat en gaan binnenkort beginnen met een grondige verbouwing.’

Enige jaren geleden is er met Noorderwind Films een nieuwe ondernemerstak ontstaan?

Martijn: ‘Mijn hobby van vroeger is nu mijn passie en mijn werk geworden. In 2018 is het balletje begonnen te rollen toen ik meedeed aan een georganiseerde rit naar de Noordkaap. Ter ere van die gelegenheid was er de mogelijkheid om een film te maken en in te sturen. Ik was altijd al wel een beetje aan het filmen en zo ook tijdens die rit. Ik besloot om van al die opnames een film te monteren en was aangenaam verrast toen deze direct in de prijzen viel. Daaruit bleek wel dat ik er aanleg voor had. Voor de liefhebbers, hierbij het linkje: https://vimeo.com/289039728.

Ik werk met veel plezier in de ICT maar kan er niet volledig mijn creativiteit in kwijt. Een klant ziet wel dat een server goed werkt maar heeft geen flauw idee wat hier bij komt kijken. Dat is bij een film wel anders. Daar krijg je direct feedback en in ons geval gelukkig altijd positief.’

Nelleke vervolgt: ‘Ik denk dat een van onze sterkste punten is dat we bijvoorbeeld bruiloften met zijn tweeën  filmen. Dit maakt ons een gouden combinatie. Een uniek moment die door de ene filmer gemist wordt, blijkt de ander wel te hebben vastgelegd. Ik ben enige jaren geleden aangestoken door Martijn zijn enthousiasme en bleek er ook aanleg voor te hebben. Eind vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt en besloten om nadrukkelijk met Noorderwind Films naar buiten te treden. Zo deden we in oktober mee aan een bruidsbeurs. Met als gevolg dat we dit jaar al voor tien bruiloften geboekt zijn om een bruidsreportage te maken. We maken ons op voor een drukke junimaand want we worden op vier bruiloften verwacht om te filmen.’

Misschien zijn de trouwfilms wel het mooiste om te maken?

Ja en nee. Het is natuurlijk fantastisch om een film te maken van zo’n geweldige gebeurtenis dat door menigeen als mooiste dag van hun leven wordt gezien. Maar als je de ontroerende reacties op een herinneringsfilm hoort dan krijg je hier zelf kippenvel van. En een bedrijfsfilm maken is weer een andere tak van sport want daar film je geen gebeurtenis maar kun jezelf je creativiteit aanwenden hoe een bedrijf, product of dienst het best gepromoot kan worden. Het mooiste aan het werk is misschien wel die variatie in werkzaamheden.

Ook een uitvaart kan vastgelegd worden?

Dat kan inderdaad maar vaak wordt een uitvaart al vastgelegd door een uitvaartverzorger. Wij richten ons meer op herinneringsfilms. Dit is een film van ongeveer vijf tot tien minuten die tijdens een herdenkingsdienst wordt uitgezonden. Daarin worden beelden vertoond vanuit iemands persoonlijk archief aangevuld met fragmenten van plekken en plaatsen die een bijzondere betekenis hadden in het leven van de overledene. In zo’n herinneringsfilm kunnen mensen aan het woord komen die wel iets over hun dierbare willen vertellen maar dit niet voor een grote menigte willen of kunnen doen. En ook favoriete muziekfragmenten worden toegevoegd.

Inmiddels hebben we meerdere herinneringsfilms mogen maken en dit wordt als iets unieks en een mooie toevoeging van een rouwdienst ervaren. We hebben zelfs één reactie gehad van iemand die in de dagen na de uitvaart de herinneringsfilm dagelijks afspeelde omdat het haar hielp in haar rouwverwerking. Het is voor ons wel snel schakelen want zo’n film moet dus in twee of drie dagen gemaakt worden maar als je dan zo’n mooie reactie krijgt dan stemt dat tot dankbaarheid. Daarbij breekt zo’n film zo’n beladen bijeenkomst ook een beetje. We proberen het niet te zwaar te maken waarbij zeker ruimte is voor de mooie en grappige herinneringen.

Steeds meer bedrijven weten jullie te vinden voor het maken van een promotiefilm?

Dat klopt inderdaad en hierbij moet je denken aan een sfeerverslag van een open dag of een bedrijfsbijeenkomst of meeting maar ook door bedrijven georganiseerde personeelsfeesten, jubilea en evenementen kunnen op film worden vastgelegd. Vaak dient zo’n film als reclame- of promotiemateriaal, bijvoorbeeld om een nieuw product of dienst(verlening) onder de aandacht te brengen. Van te voren bedenken we hiervoor vaak een script en na goedkeuring gaan we aan de slag. Dit kan op locatie maar zeker ook binnen het bedrijf zelf.

En ook voor geboorte- en evenementenfilms of (korte) documentaires kunnen mensen bij jullie terecht?

We zijn breed inzetbaar inderdaad. Bij een geboortefilm moet je niet denken aan het filmen van de geboorte zelf maar we komen langs om thuis beelden te schieten van de pasgeborene. Mooie en unieke ‘new born shoots’ inderdaad.

Qua evenementen moet je denken aan een sfeerimpressie van bijvoorbeeld de Braggeltocht zoals we dat vorig jaar in Garnwerd hebben gedaan. En binnenkort staat een documentaire op het programma waar een vader in gesprek gaat met zijn zoon. Aan ons om dit gesprek voor te bereiden en de beelden van het gesprek vast te leggen.

Hoe is de onderlinge taakverdeling qua werkzaamheden?

Nelleke: ‘Martijn is van de technische kant. Aan hem de eer om van al het beeldmateriaal wat we hebben geschoten een goed lopend geheel te maken. Dat betekent dus veel bewerkingen inclusief het toevoegen van geluidsmateriaal en heel veel montagewerk natuurlijk. Gelukkig stelt hij het op prijs dat ik een kritische blik op het geheel werp. Soms mis ik een bepaald shot of is een bepaald fragment net even te kort waardoor hij niet goed uit de verf komt’.

Martijn: ‘En hoewel ik het soms niet direct toegeef, ik waardeer deze feedback ten zeerste hoor. Sowieso vind ik onze combi verrassend goed werken want vroeger moest ik er niet aan denken om zo intensief met je partner samen te werken. Dat kon mijns inziens nooit goed gaan maar het tegendeel is waar. Omdat we samen actief zijn voor de handelsvereniging in Uithuizen, komen we elkaar daar ook tegen. Toch hebben we altijd gespreksstof genoeg. Daarbij is Nelleke een ster in de communicatie en alle sociale (mail)contacten, bijvoorbeeld met de ceremoniemeester, inclusief de nazorg zoals na een bepaalde tijd een kaartje sturen. En ze regelt natuurlijk de administratie voor zowel Noorderwind Films als Noorderwind Computers.’

Als ik jullie vraag naar jullie werkhoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

Een persoon die in tranen raakt door een herinneringsfilm, dat is lastig om als hoogtepunt te bestempelen maar het stemt je wel heel dankbaar dat je dit voor een nabestaande kunt realiseren. Dan is daar het besef dat we iets goed doen. En de prijs voor de eerste productie was misschien wel een keerpunt in denken waardoor Noorderwind Films nu zo’n mooie vlucht kan maken. Dan blijkt direct dat je er aanleg voor hebt.

Het dieptepunt is lastiger te benoemen al beleefden we tijdens onze tweede georganiseerde rondrit in Schotland dubbel pech. Allereerst had onze auto het begeven en daarbij sneuvelde onze drone tijdens het maken van beelden van een 150 meter hoge bergpunt. We lieten hem om de berg vliegen waardoor we het bereik kwijtraakten. Zo’n drone stijgt op zo’n moment automatisch door na 100 meter en keert dan terug naar de plek van herkomst maar die top bleek dus net even te hoog te zijn….

Hebben jullie nog mooie werkanekdotes?

Al doende leert men dus en zo hebben we in het begin wel vaker dronebloopers beleefd. Van bovenaf wel hele mooie beelden zien bijvoorbeeld maar dan vergeten om het recordknopje in te drukken. Of wel een recordknopje indrukken en er dan later achterkomen dat de sd-card er niet in zit.

De band die er op de dag van een bruiloft met het bruidspaar kan ontstaan is heel bijzonder. Je trekt natuurlijk een hele dag intensief met ze op en bent daarbij het verlengstuk van de ceremoniemeester. Met als gevolg dat soms je hulp ingeschakeld wordt bij het aankleden. Vaak spelen de zenuwen een rol dus extra raad en advies geven kan dan geen kwaad. En dat werd door een bruidspaar zo gewaardeerd dat ze ons later uitnodigden voor een etentje als dank voor de goede zorgen.

Nog tijd voor hobby’s?

Martijn: ‘Ik mag graag off the road rijden met onze Nissan 4×4. Mijn ultieme droom is om dit nog eens met hele gezin te doen in bijvoorbeeld Engeland of Schotland. Dit is voorlopig echter verre toekomstmuziek. Gelukkig is mijn werk ook mijn hobby en we hebben natuurlijk jonge kinderen waar ik graag wat extra quality-time voor vrijmaak.’

Nelleke: ‘Geocaching, wandelen en Formule 1 kijken, vind ik leuk om te doen. Af en toe trek ik er met een vriendin op uit en dan kunnen we gezellig even bijpraten. Ook ik kan genieten wanneer we er met de 4×4 op uit trekken en ook ik kan genieten van het eindresultaat van een van onze films. Wat dat betreft is het filmen ook mijn hobby geworden.’

Waar staan jullie met Noorderwind Films over 10 jaar?

Ons uiteindelijk doel is dat we ons dan volledig op Noorderwind Films kunnen richten met daarbij een gezonde mix tussen bruiloft-, herinnerings- en bedrijfsfilms. Die combinatie en afwisseling werkt voor ons het beste. Maar Noorderwind Computers blijft zeker bestaan hoor. Wat wel inhoudt dat we tegen die tijd hopelijk voor onze winkel een goede bedrijfsleider hebben gevonden die ons het werk uit handen kan nemen.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Over één ding hebben we het niet gehad en dat is dat we een 360 film booth verhuren waarbij tijdens bruiloften en evenementen unieke 360 graden opnames gemaakt kunnen worden die ook vertraagd kunnen worden weergegeven. En geen enkel probleem natuurlijk om een linkje van onze website op te nemen zodat de lezers qua beelden kunnen ervaren waar we voor staan: www.noorderwindfilms.nl. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69