Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Met Anita en Mariska vooruitblikken op Koningsdag 2024!

Anita en Mariska, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

‘Anita Kroeze-Olthof is de naam, ik ben 58 jaar geleden geboren in Huize Tavenier en opgegroeid in Zuidbroek. En wel in dezelfde straat als mijn man Klaas en een huwelijk was uiteindelijk onvermijdelijk. Met als gevolg zoon Patrick die in Middelstum woont en dochter Chantal die in Garrelsweer terechtgekomen is. Daarbij ben ik de trotse oma van twee kleinzoons en een bonuskleindochter. Daan is bijna twee, Noa een half jaar en Lilly zeven. Ik werk inmiddels 23 jaar op de Hanzehogeschool. Drie dagen in de week voorzie ik professionals van informatie over een bij-, na- of omscholingstraject of breng ze in contact met een inhoudsdeskundige.’

‘En je bent hier te gast bij Mariska de Lange–Datema op Gronings Hoop te Fraamklap. Ik ben 44 jaar, geboren in Zoutkamp, getogen in Middelstum en alweer twaalf jaar de partner van Marko Datema. Moeder van Maud (17) en Cas (15). Ik ben zzp-er en werk als echocardiografiste voor verschillende opdrachtgevers.’

Anita, jij zit al jarenlang in SOOM?

Vrijwilligerswerk doen vind ik belangrijk. Zo ben ik bijvoorbeeld preekvoorziener voor de Damstee-kerk in Middelstum zodat we zondags zowel in Middelstum als in Kantens een dominee op de kansel hebben. Daar ben ik vijf jaar geleden mee begonnen.

In Stichting Organisatie Oranjeactiviteiten Middelstum draai ik al tien jaar mee. Ik geloof dat Aalke de Winter mij hiervoor destijds benaderd heeft. Just in time eigenlijk want ik liep al langer rond met het idee om iets voor het dorp Middelstum te doen. En dat bevalt prima dus.

Met zijn hoeveelheden zijn jullie en wie zijn jouw collega’s bij SOOM?

We zijn inmiddels nog maar met zijn drieën. Janco de Winter is voorzitter, zijn vrouw Aalke penningmeester en ik ben secretaris. Algemeen lid Gert Heemstra is vorig jaar gestopt.

Naast Koningsdag zijn jullie ook nauw betrokken bij 4 en 5 mei toch?

Klopt, ook daar is SOOM bij betrokken. Wat inhoudt dat er tussen medio december en begin mei veel door ons geregeld moet worden. Daarna wordt het dan weer rustiger. Aalke is vanuit SOOM de afgevaardigde naar het 4 en 5 mei comité Middelstum waar bijvoorbeeld ook Fre Tuitman en Gerrit Moeken in zitten. Janco ondersteunt Aalke weer en ik leg namens SOOM, samen met Fre, een krans bij het monument op het Concordiaplein.

Koningsdag wordt dit jaar groots aangepakt?

Daarvoor ben je hier inderdaad gekomen en je hebt al gemerkt dat ik heel enthousiast ben over de invulling van de dag. Een dag voor jong én oud met zeer veel variatie. De laatste jaren misten we, onder andere door de sluiting van Zalencentrum Vita Nova, een vaste ontmoetingsplek en je merkt toch dat hierdoor het enthousiasme wat wegging. Maar dat sentiment is gelukkig helemaal omgeslagen en daarover kan Mariska je van alles vertellen.

Want speciaal voor Koningsdag is er een aparte werkgroep in het leven geroepen Mariska?

Marko en ik hebben Koningsdag vorig jaar in Groningen gevierd terwijl vrienden van ons in Loppersum waren. We hebben het allemaal gezellig gehad maar het is natuurlijk jammer dat je dit niet gezamenlijk in je eigen dorp viert. Dat vond ik toch een gemis, en meerdere mensen met mij, en vandaar dat ik vorig jaar de stoute schoenen aangetrokken heb en Aalke benaderde met de vraag of we het niet grootser op konden zetten in gezamenlijk verband.

Persoonlijk vond ik het heel leuk dat Koningsdag op het Concordiaplein georganiseerd zou gaan worden. Een mooie centrale plek, middenin het dorp. Aalke heeft dit voorstel in het SOOM-bestuur besproken en vanaf september vorig jaar is er in korte tijd een werkgroep Koningsdag opgezet met een ruime bezetting. In oktober zijn we voor het eerst bij elkaar gekomen.

Jullie trekken deze dag gezamenlijk op?

Jazeker! Waarbij we dankbaar gebruik maken van de expertise van de SOOM-leden waardoor de vertrouwde onderdelen zoals bijvoorbeeld de aubade, de vrijmarkt en de fietstocht plus de opmaak van het oranjeboekje gewaarborgd zijn.

De werkgroep zelf bestaat, naast de drie SOOM-leden, uit een elftal enthousiaste mensen tussen de 17 en 60 jaar. Een gevarieerd en zeer divers gezelschap dus met ieder zijn eigen vaardigheden en talenten. Marko Datema, Pieter Schollema en Neeltje Gerritsen houden zich bezig met de subsidieaanvragen waarbij laatstgenoemde zich, samen met Ylonka Kamminga, ook bezighoudt met allerlei communicatieve aspecten. Ylonka is weer de partner van Marco Postema en samen richten zij zich vooral op een mooi programma voor de jongste jeugd.

Merijn Schollema heeft de focus wat meer gericht op de oudere jeugd en Gonnie Wieringa brengt weer de nodige horeca-ervaring mee. Alexander Zuidhof zit namens Concordia in de commissie en dan heb je nog de gebroeders Zuidhof (Eling en Peter) voor licht, geluid en de artiesten. David de Boer tot slot regelt het facilitaire gedeelte van de dag. En ik ben dus een beetje de initiator geweest die deze enthousiaste club bij elkaar gebracht heeft.

Wat staat er op zaterdag 27 april op het programma?

Dat is eigenlijk te veel om op te noemen maar we gaan het toch proberen. De aubade wordt traditioneel afgenomen door de burgemeester waarna zowel de fietstocht als de vrijmarkt van start gaan. Deze markt is dit keer in XXL formaat en zal in het Asingapark plaatsvinden waarbij ook tal van ondernemers hun producten vanuit allerlei kraampjes zullen verkopen.

We hebben een ballonnenclown en een schminkster, er is een bunjee-run plus een springkussen en de gehele dag is er in een speciale donkere tent een silent disco voor de oudere jeugd waarbij met een koptelefoon op gedanst kan worden. Tevens treden Fien en Teun met hun Roadshow op. Een interactieve poppenshow inclusief een Meet en Greet gedeelte.

Het is ons gelukt om een (hele!) grote partytent te huren die in het midden van het plein komt te staan voor het horecagebeuren. Wilfred Zuidhof, Everts Partycatering en Jacky met haar satékar zullen de inwendige mens verzorgen en de drankjes worden geregeld door Foodmaster De Delle.

Vanaf 12.00 tot 21.00 uur is er muziek op het plein! Met optredens van Two Topperz, Aantal Jongens, het fanfarekorps van Concordia, The Music Boys, Burdy en de DJ’s Eling en Sieme.

Kortom, een dagvullend programma voor jong én oud?!

Dat mag je gerust zo stellen. Bijna twaalf uur lang een feestelijke invulling van Koningsdag in Middelstum waarbij zeker de jeugd met allerlei activiteiten niet vergeten wordt. Ook de muzikale invulling is groots en gevarieerd. Het stemt ons dik tevreden dat het gelukt is om de grootse opzet die we aanvankelijk voor ogen hadden ook daadwerkelijk hebben kunnen realiseren.

Eventueel hadden we bepaalde programmaonderdelen af kunnen schalen maar door de medewerking van heel veel sponsoren en verenigingen en de gulle giften van lokale ondernemers bleek dat uiteindelijk niet nodig. Een speciaal woord van dank gaat ook uit naar het SNS-fonds, het Loket Leefbaarheid en de gemeente Eemsdelta voor hun mooie financiële bijdrages.

Daar is inmiddels al de nodige voorbereidingstijd in gaan zitten toch?

Ja en nee. Doordat we met zo’n grote groep mensen zijn met ieder zijn of haar eigen specialiteiten kunnen we de taken goed verdelen. Als iedereen doet wat ie moet doen dan valt het uiteindelijk ook nog wel weer mee. Wat dat betreft zijn we heel blij en tevreden met ieders inbreng en inzet.

We zijn in oktober begonnen met eerst een maandelijkse vergadering maar vergaderen nu om de twee weken omdat zaterdag 27 april natuurlijk snel dichterbij komt. Die vergaderingen verlopen in een gezellige en ontspannen sfeer.

Hebben jullie reeds mooie voorbereidingsanekdotes?

Ons jongste werkgroeplid Merijn Schollema heeft onlangs voor het Loket Leefbaarheid van het Nationaal Programma Groningen een pitch gehouden om geld los ‘te troggelen’ voor de jeugdactiviteiten. En dit heeft hij zo overtuigend gedaan dat het Loko-Loket maar liefst €800,- heeft bijgedragen aan de invulling van Koningsdag in Middelstum. We hebben hem dus tijdens de laatste vergadering een groot applaus gegeven voor het feit dat hij dit voor elkaar gebokst heeft!

Hebben jullie nog meer gezamenlijke activiteiten in petto?

Eerst maar eens kijken hoe de organisatie van Koningsdag 2024 verloopt en hoe we als werkgroep deze eerste gezamenlijke organisatie hebben ervaren. Maar wat ons betreft wordt het zeker geen eenmalig gebeuren. We gaan sowieso niet naar een bestuurachtige structuur toe.

We hopen natuurlijk dat iedereen dit jaar in Middelstum blijft, zowel jong als oud, om Koningsdag met ons mee te vieren. Zodat er een feest ontstaat waar nog lang over nagepraat zal gaan worden.

Waar staan jullie met Koningsdag over 5 jaar?

Sowieso hopen we dat er tegen die tijd een mooi draaiboek klaarligt waar anderen mee verder kunnen. Het zou mooi zijn wanneer de jeugd van nu tegen die tijd deels het stokje over gaat nemen zodat we jaren vooruit kunnen met een groots opgezette Koningsdag voor en door het hele dorp!

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Mochten er nog lokale ondernemers zijn die deel willen nemen aan de Vrijmarkt XXL, meld je dan snel bij ons. Voor de door ons beschikbaar gestelde marktkramen is inmiddels veel belangstelling. En mocht je tot nu toe als bedrijf of burger nog geen financiële bijdrage gedaan hebben maar toch heel enthousiast geworden zijn, net als ons, dan kun je je aanmelden of bijdragen via deze link: https://forms.office.com/e/CrFrNSM2QE.

En volg ons gerust via Facebook (https://www.facebook.com/SOOMiddelstum) en Insta (https://www.instagram.com/soom20002021/). Vier Koningsdag met ons mee en laten we er met zijn allen een dag van maken waarover nog lang op een positieve en enthousiaste manier nagepraat gaat worden!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69