Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gronings Vuur begint te ontbranden op het Hogeland

Begin dit jaar kreeg ik een telefoontje van Wilbert van de Kamp. Onder andere uitbater van Wongema in Hornhuizen en met Bram Douwes vormt hij het (podcast)duo Linkse Mannen (lossen het op). Voor de mensen die meer over hem willen weten: https://bert-koster.nl/2022/09/14/wilbert-van-de-kamp-over-wongema-cafe-werkpension-hotel-groepsaccommodatie-en-restaurant-in-hornhuizen/. Wilbert is benoemd tot cultureel aanjager van Gronings Vuur in de gemeente Het Hogeland, de vierde gemeente in Gronigen waar dit project draait, en nodigde mij uit langs te komen op de aftrapavond van dit bijzondere project in Warffum.

Nieuwsgierig geworden, ging ik eerst naar de website www.groningsvuur.nl. Want wat houdt het manifest Gronings Vuur allemaal wel niet in? ‘Gronings Vuur reist vanaf 2022 vijf jaar lang door de provincie Groningen, van gemeente naar gemeente. De verhalen die lokaal leven, vormen de basis voor het maken van een theatrale productie. Groningers krijgen de kans om zelf hun toekomst te ontdekken.’

In de gemeente Het Hogeland vindt die theatrale productie in september plaats. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet. Er zal eerst input voor de productie moeten komen. Dat proces vindt in februari en maart plaats tijdens een aantal avonden. En de aftrap was dus op maandag 26 februari in De Kunstkerk in Warffum. Daar was ik ja nog nooit geweest. De plek waar Jan Dirk Gardenier en Gerrie Jonker de scepter zwaaien. En Gerrie vertelde iets over dit bijzondere gebouw en haar droom om deze op termijn duurzaam te kunnen verbouwen (www.kunstkerkhogeland.nl).

Maar allereerst legde Wilbert de bedoeling van deze avond uit. De belangrijkste mensen die aan dit project meewerken werden voorgesteld. Gea Smidt bijvoorbeeld, algemeen en artistiek leider van Gronings Vuur. En Bart de Vrees, die het artistiek project in de gemeente Het Hogeland moet zien te realiseren. De theaterproductie die de volgende kenmerken moet gaan bevatten: ‘In Gronings Vuur komen onderwerpen als cultuur, natuur, wetenschap, landschap en gemeenschap samen.’

De sprekers

Voor deze productie moet er dus input komen. En die komt bijvoorbeeld uit de verhalen van een vijftal sprekers die tijdens deze speciale Brandstofavond (brandstof benodigd voor de theaterproductie) de talrijke toeschouwers toespreken. Te beginnen met WadAap, oftewel Richard de Bruin, die na de pauze nogmaals het woord neemt maar begint met een mooie rap. Opgegroeid in Sauwerd en op zijn elfde verhuisd naar Den Andel kan hij als geen ander uitleggen hoe het is om op te groeien in het Hogelandgebied.

Ook Geerd Schlangen beklimt het podium. Een van de mannen die er voor gezorgd heeft dat Baflo nog steeds in het rijke bezit van een bakkerij is. En wat voor één! Eentje waar zeven mensen (parttime) hun brood verdienen, jaarlijks plaats biedt aan vijftien stagairs die er een werk/leerplek hebben en waar vijftien vrijwilligers, waaronder Geerd en oorspronkelijk bakker Anne Rutgers zelf, nog wekelijks met veel plezier hun diensten aanbieden. Kortom een bakkerij die door het dorp omarmd wordt. Meer weten over Geerd? Dan even op deze link drukken: https://bert-koster.nl/2022/09/26/geerd-schlangen-over-den-andel-vakland-het-hogeland-bakkerij-rutgers-en-de-gebiedscooperatie/.

Politica, bioloog en boerendochter Attie Bos is ook in de gemeente opgegroeid en kan als geen ander iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van dit gebied in het algemeen en het bijzondere landschap in het bijzonder. De flora en fauna, de bodemstructuur, de betekenis van de plaatsnamen van de mooie dorpjes en vooral de oproep om het mooie Groninger landschap beter te beschermen blijven bij de aandachtige hoorder hangen.

Daarna is het de hoogste tijd om de jongste klimaatburgemeester van Nederland, Robin Hazekamp, aan het woord te laten. De jongeman die zich eerst op zijn school inzette voor afvalscheiding en die nu, middels een website die binnenkort de lucht in gaat, werkt aan het klimaatbewustzijn van de inwoners van Het Hogeland.

Marcel van Leeuwen van Mensenwerk Hogeland vertelt wat zich allemaal achter de deuren van de woningen in de gemeente afspeelt. Met een team van zes personen werkt hij vanuit vijf grotere dorpen aan het welzijn van de 49.000 inwoners die de gemeente kent. In vijf jaar tijd heeft het team 2.500 mensen mogen helpen op het gebied van financiën, geestelijk welzijn, huisvesting en huiselijke relaties waardoor die mensen weer zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen aan het dagelijks leven. Wat een verhalen inderdaad, wat een input en wat een variëteit in sprekers.

Netwerken

In de pauze en na die tijd was er volop gelegenheid om bij te praten en te netwerken. Zo zat ik in de kerk naast zanger Bert Burdy, dat overkomt je ook niet alle dagen. Samen met Gerard ter Brink vertegenwoordigde hij de lokale politiek. Ik kon mooi bijpraten met Engbert Breuker van Vakland Het Hogeland en ook Eppe Scholtens en Dick Stoppels gaven namens Omroep het Hogeland acte de presence.

Aan het eind van de avond raakte ik in gesprek met Nike van Essen. Opgegroeid in Rotterdam en vier jaar geleden met haar vriend Joost Dekker neergestreken in Ulrum waar ze aan de Noorderstraat de vroegere smederij overgenomen hebben. Joost is toneelspeler en Nike theatermaker en De Smederij is één van de twee plekken die in maart omgetoverd wordt in een creatieve werkplaats waar volop gebrainstormd gaat worden over de inhoud van de theaterproductie die dus in september zal worden uitgevoerd.

Mocht u nu denken, ‘shit, ik heb iets gemist’, dan is dat ook zo maar niet getreurd. U kunt zich via www.groningsvuur.nl nog aanmelden voor bijvoorbeeld de creatieve werkplaats. Zelf heb ik woensdag 27 maart in mijn agenda genoteerd, de samenvattende avond van opgehaalde verhalen en creaties. Al was het alleen maar om een bezoek te brengen aan het prachtig gerestaureerde Op Maarhuizen, oftewel de mooie Enne Jans Heerd, in Winsum.

Zelf word ik binnenkort geïnterviewd voor dit project en ik ben inmiddels op de foto gezet bij het prachtige Ewsum in Middelstum. En zo gebeurt er dus weer van alles in ons prachtig Hogelandgebied. Leuk om hierbij te mogen zijn en ik wens alle betrokkenen veel succes en plezier toe met wat er allemaal nog komt. Het Gronings Vuur begint te ontbranden op het Hogeland inderdaad…..

(Foto’s: Gerard ten Brink)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69