Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Wilbert van de Kamp over Wongema: café, werkpension, hotel, groepsaccommodatie en restaurant in Hornhuizen!

Zou de herbergier van dienst zich kort even kunnen voorstellen?

Raúl Henriquez is de naam. Ik ben de zoon van een Arubaanse vader en een Limburgse moeder. Tot voor 2005 was ik nog nooit in Groningen geweest maar sinds 2009 woon ik met veel plezier in Pieterburen waar de roots van mijn vrouw liggen. Zij komt mij trouwens over een uurtje of twee vervangen want zij is eigenlijk de herbergier van vandaag, ik val tijdelijk in.

Maar ik heb wel wat met de horeca en ben hier ook regelmatig te vinden. Ik handel in en importeer allerlei soorten ciderdranken. Mocht je hier meer over willen weten, klik dan gerust even op www.ciderwinkel.nl. Jij komt uit Middelstum? Ik sta daar regelmatig met mijn ciderproducten op de Streekproductenmarkt bij Ewsum.

Hoe bevalt het werken in Wongema en wat staat er vandaag zoal op het program?

Het wonen in Pieterburen bevalt uitstekend. Ik mag op gezette tijden graag onder de mensen zijn maar geniet ook van de rust en weidsheid van het dorp. Mochten er hier vanmorgen in Hornhuizen gasten langskomen dan neem ik uiteraard de bestelling op. Dat levert soms hele bijzondere en leuke gesprekken op. Zeker in de drukkere zomermaanden, we hebben hier veel aanloop gehad. Tussendoor maak ik schoon, doe de afwas en vul de voorraden bij.

En op zaterdag 2 oktober organiseer ik in Wongema een gratis cursus cider maken. We gaan eerst appels plukken bij enige huizen in de buurt, daarna volgt het persen van de appels en vervolgens laat ik zien hoe het ciderdrankje gemaakt wordt. Het proces wordt vanaf de bron tot het eindproduct gevolgd inderdaad. Ook dat kan allemaal op deze plek. Er zijn nog enige plaatsen vrij. Dus mocht je geïnteresseerd zijn, meld je dan aan via deze link: https://vaklandhethogeland.nl/cider-maken-appels-conserveren. Ik zal nog even een kopje koffie brengen, dan kun je daarna met Wilbert aan de babbel.

Hoe kwam Wongema op jouw pad Wilbert?

Ik heb deze mooie plek acht jaar geleden leren kennen via de toenmalige eigenaar Erik Wong. Het leek hem wel leuk om mij als jonge kok een gerecht te laten maken voor het traditionele Aardappelfeest. Ik heb Engels gestudeerd maar koken is een grote passie van mij. En ik kende vanuit mijn jongere jaren de nodige agrariërs hier in de omgeving.

Ik vond het direct een mooie plek. In latere jaren raakte ik onder andere via de Voedselacademie steeds meer bij Wongema betrokken en toen Wong een kleine twee jaar geleden een opvolger zocht, klopte hij bij mij aan. En dat kwam voor mij op een geschikt moment. Na een burn-out was ik op zoek naar een andere invulling van mijn leven en ook naar een herschikking van mijn prioriteiten. Alles wat ik in de loop der jaren steeds belangrijker vond, was hier op en in Wongema te vinden.

Zou ook jij je heel kort voor willen stellen?

Ik ben 33 jaar geleden geboren in Woerden, ben opgegroeid in Haren om vervolgens naar Gouda te verhuizen. Groningen bleef echter trekken en ik heb eerst nog anderhalf jaar op Oosterhouw in Leens gewoond alvorens in Hornhuizen neer te strijken. Ik vind het hier heel fijn wonen. De combinatie bevalt ook prima. Vanuit de rust van het dorp kom ik in de reuring van Wongema. Ik zie mijzelf als een activistische ondernemer.

Wat is nu eigenlijk heel in het kort Wongema?

Een unieke plek in het dorp Hornhuizen waar veel inwoners actief bij betrokken zijn. Dit geeft hen de kans om kennis te maken met de gasten die uit heel Nederland komen en dus ook uit stedelijke gebieden. Dat leidt weer tot een mooie en unieke synergie. Wongema is vooral een herberg waar je kunt eten, slapen, werken en alleen of in groepsverband kunt verblijven. Zie het als een soort van dorpshuis dat in verbinding staat met het hele land. Een dorpshuis is vaak alleen op de dorpsbewoners georiënteerd maar hier is het veel breder opgezet en dat kan heel interessant zijn.

Veel inwoners werken hier op vrijwillige basis, bijvoorbeeld als herbergier. Daartegenover kunnen ze gebruik maken van de faciliteiten zoals van de keuken of de grote schuur. Of ze zijn hier lekker een dagje van huis om bijvoorbeeld de administratie bij te werken. Dat we alle dagen open zijn is een service voor het dorp en wordt door de vrijwilligers mogelijk gemaakt. Door de verzorging en het onderdak bieden aan gasten en groepen die langs komen, verkrijgen we onze inkomsten waardoor we deze unieke plek in stand kunnen houden.

Je kunt hier bijvoorbeeld werken en logeren combineren?

Onlangs logeerde hier een schrijver van Russische romans. Terwijl hij druk aan het schrijven was, verkende zijn gezin de directe omgeving. Binnenkort komt hier een groepje geestelijke verzorgers die zich richten op het gaswinningleed in onze provincie. Door hier enige dagen gezamenlijk op te trekken, leren ze elkaar beter kennen.

Hier worden stedelijke kwaliteiten gecombineerd met dorpse invloeden. Wat inhoudt dat qua faciliteiten alles voorhanden is alleen de stedelijke hectiek ontbreekt en dat is mooi. Je bent hier zo in het kwelderlandschap, je kunt in Hornhuizen genieten van prachtige vergezichten vanuit de kerktoren, in de buurt zijn unieke natuurgebieden en tal van andere ‘rijke’ plekjes qua natuurschoon.

Of je kunt gewoon helemaal niks doen en bijtanken?

In Wongema kun je ook prima onthaasten door gewoon een avondje op de bank neer te ploffen. Er valt genoeg te lezen en je kunt prima een spelletje uit de kast halen. Stedelijke prikkels waarbij je zo even een café of bioscoopje mee kunt pikken, zijn er immers niet en dat geeft rust.

Er worden regelmatig mooie evenementen georganiseerd (HENK / Aardappelfeest)?

Het Aardappelfeest is een jarenlange traditie en bestond ook al voordat ik er bij betrokken werd. De laatste twee jaar kon dit bijzondere feest door corona helaas geen doorgaan vinden. Op het feest komen veel agrariërs uit de omgeving af om een biertje met elkaar en de dorpsgenoten te drinken. In de kerk vindt een aardappelexpositie plaats en er zijn leuke bandjes. Kortom, het Aardappelfeest is een prima ontmoetingsplek voor het dorp en de omgeving.

Ontmoeten en samenzijn. Dat zijn misschien wel de unieke punten die hierbij samenkomen maar in de maatschappij om ons heen steeds verder weg lijken te raken. HENK is ook zo’n mooi initiatief en in het leven geroepen door installateur Henk Derks die het belangrijk vindt om jaarlijks een leuk dorpsfeest te organiseren. Een feest voor en door het dorp waarbij ongeveer de helft van de inwoners langskomt om het feest mee te vieren. Ik weet zeker dat wanneer Wongema er niet zou zijn de mensen elkaar minder vaak zouden ontmoeten. Dat maakt Wongema tot een uniek soort waardemodel.

Vanuit het hele land komen er groepen langs voor workshops / vergaderingen?

Onze bezoekers komen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, enz.. Kortom uit alle windstreken en grote steden van Nederland. Zij zorgen voor de inkomsten waardoor wij kunnen blijven bestaan. Naast alle benodigde faciliteiten laten wij ze ook de waarde van deze omgeving zien. Bijvoorbeeld door een boerderijrondleiding te verzorgen of een boerderijwinkel te bezoeken. Vaak is de groepsdynamiek heel gemoedelijk en worden de huishoudelijke taken onderling verdeeld waarbij zelfs het schoonmaken van de toiletten niet wordt geschuwd.

Vaak weten dergelijke groepen ons door mond-tot-mond-reclame te vinden. Men is verbaasd en verrast wat er zoal mogelijk is en wat deze regio te bieden heeft. Door goed voor onze gasten te zorgen, komen ze vanzelf terug. Daarvoor hoeven we geen uitgebreide marketingstrategieën te verzinnen. Vriendelijk en gastvrij zijn, de mensen bij naam kennen en ze af en toe een lach of vriendelijk gebaar gunnen, dat is onze kracht. Daarbij hebben we natuurlijk een bijzonder verhaal te vertellen.

Maar je kunt hier ook gewoon lekker eten of een drankje doen?

Absoluut! We maken hierbij zo veel mogelijk gebruik van streekproducten waarvan we precies weten waar ze vandaan komen. Je vindt niet tientallen soorten gerechten op het menu maar we kunnen wel alles vertellen over de ondernemers die de ingrediënten verbouwd hebben. Op onze drankenkaart staat bijvoorbeeld geen cola vermeld maar wel de nodige lokale sappen uit de directe omgeving.

We zijn er als Wongema niet om geld te verdienen maar willen graag waarde aan de omgeving toevoegen. Laatst kon hier door omstandigheden niemand aanwezig zijn. In plaats van dicht te gaan, hebben we toch een kan koffie klaargezet. Later hoorden we dat mensen in de gelagkamer een spelletje aan het spelen waren. Het is goed te weten dat die mensen met een fijn gevoel naar huis zijn gegaan ondanks het feit dat we er zelf niet waren.

Wat zijn jouw Wongema hoogte- en dieptepunten?

Je zag hier zonet Belinda rondlopen. Zij woont hier tegenover en regelt het huishoudelijke gedeelte. Zij is de enige medewerkster die op loonlijst staat en eigenlijk onmisbaar. Zelf was ik laatst drie weken afwezig en dan draait de zaak gewoon door. Mede dankzij de veertig vrijwilligers inderdaad die dit mogelijk maken en zich regelmatig zelf inroosteren. Het idee dat Wongema ook zonder mijn aanwezigheid prima functioneert, vind ik zeker een hoogtepunt.

Soms vinden vrijwilligers of gasten hier niet wat ze van te voren voorogen hadden of ze voelen zich hier niet thuis. Dat vind ik jammer maar geen dieptepunt want die ruimte om te ontdekken wie ze zijn of waar ze voor staan, die is er ook. Je kunt het onmogelijk iedereen naar de zin maken. Die reflectie is hier ook mogelijk.

Heb je bijzondere werkverhalen?

Laatst was er een stel uit de omgeving die graag op korte termijn een bruiloft wilde vieren omdat de bruid haar moeder op sterven lag. Echter, ze hadden niet veel geld te besteden. In plaats van te zeggen dat het niet door kon gaan, zijn we in gesprek gegaan over wat wel mogelijk was. Door tegen een kleine vergoeding gebruik te maken van de accommodatie en bij ons de koffie en bier af te nemen was er genoeg ruimte voor een eigen invulling. Daardoor werd het voor dit bruidspaar een prachtige dag inclusief een geweldig feest met mooie en bijzondere ontmoetingen.

Waar staat Wilbert van de Kamp met Wongema over tien jaar?

Tegen die tijd ben ik inmiddels 43. Ik zou het mooi vinden dat ik dan bijvoorbeeld één keer per twee maand een week langs kan komen om de boel voor de komende maanden te runnen en te regelen. Wongema is onderdeel van een stichting die wij als een vereniging uitdragen. Velen zien mij als eigenaar maar ik zie mijzelf meer als een van de herbergiers. Wel een die er bijna alle dagen is en die nu nog veel plant en regelt inderdaad.

Dat zou tegen die tijd de rust geven om andere dingen te doen die leuk zijn. Dat doe ik nu ook al want naast alle Wongema-activiteiten presenteer ik talkshows, deze week bijvoorbeeld twee in Groningen: een popmeeting en een symposium over het atelierbeleid, en heb ik met Bram Douwes een eigen podcast onder de noemer ‘De linkse mannen lossen het op’. Ik ben inderdaad veelzijdig en daarom hou ik ook zo van deze plek. Want hier komen vele ideeën samen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Laten we vaker uitgaan van de basis van vertrouwen. Wanneer onze gasten een biertje uit de koelkast halen dan gaan we er vanuit dat deze betaald wordt. Laatst waren er echter gasten die dat vergeten waren. Achteraf kregen we een mailtje waarin ze aangaven dat ze dit niet gedaan hadden en dit alsnog wilden rechtzetten. Op die manier met elkaar omgaan, dat vind ik heel waardevol en belangrijk…

(Credits foto’s 2, 3 en 4: Mariska de Groot)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69