Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ons kent ons bij Kantoor Vreugdenhil

Het is donderdagavond 15 februari wanneer ik om 19.15 uur Kantoor Vreugdenhil binnenloop. Gastvrouw Yvonne staat al bij de deur en heet mij gastvrij welkom. Niet veel later gaat het tiende lezingseizoen al weer van start. Yvonne vertelt iets over de ontstaansgeschiedenis. Het 10-jarig bestaan van het kantoor in 2013 lag hieraan ten grondslag en dat leidde in 2014 als dank aan de trouwe en grote klantenkring tot een aantal lezingen. Wegens het grote succes hiervan werd besloten om hiermee door te gaan.

Ook dit jaar is men er in Uithuizermeeden in geslaagd om een gevarieerd programma samen te stellen. Bekende Grunneger Erik Hulsegge komt langs, huisfiscalist Dick Anholts geeft volgens traditie zijn visie op Prinsjesdag, n.a.v. secretaressedag wordt het Openluchtmuseum in Warffum bezocht en tot slot komt een spreker iets vertellen over de combinatie ondernemen en topsport. ‘Zo maar’ een greep uit het divers aanbod van dit jaar. Met daarbij de hartelijke uitnodiging om maar vooral mogelijke lezingonderwerpen aan te dragen voor volgend jaar!

Oud schoolgenoot

Bij binnenkomst wacht mij een verrassing. Janny Kooistra is de spreekster deze avond en met haar heb ik nog een aantal jaren op de HAVO in Groningen gezeten. Vorig jaar was ze er ook al om een andere spreker aan te moedigen, nu is het haar beurt om een volle zaal te informeren. Janny is projectleider bij Boerennatuur Midden Groningen, een organisatie die zich inzet voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer en geworteld is in het gebied van Zoutkamp tot aan Oost- en Midden-Groningen aan toe. Het ‘hoofdkantoor’ is gevestigd in Garmerwolde.

De organisatie werkt nauw samen met boeren die hart hebben voor mens én natuur. Een mooi plaatje wordt geschetst: ‘Samen zorgen voor een landschap waar je insecten kunt horen zoemen, bloemen ziet bloeien en waar ruimte is voor vogels en dieren’.

Het thema van deze avond is ‘De kringloop is van ons allemaal’. Maar alvorens te beginnen stelt Yvonne eerst een tiental medewerkers van Kantoor Vreugdenhil aan de aanwezigen voor. Onder hen veel klanten die door deze voorstelronde een beter beeld krijgen van die mensen die voor het kantoor werken en wat ze zoal doen.

Daarna neemt Janny ons mee in haar betoog over één van de projecten waar ze in de afgelopen maanden intensief aan gewerkt heeft. Dit blijkt de opzet voor de oprichting van een kringloopcoöperatie te zijn. Vorig jaar is er een pilot gestart waarbij een drietal agrariërs betrokken waren die gingen voor milieuvriendelijk 100% hergebruik van natuurlijke afvalproducten waarvan in de vorm van uitstekende compost de beste bemestingsproduct moest worden vervaardigd. Deze compost dient vervolgens als zeer waardevolle bodemverbeteraar.

Van maaisels van sloten en bermen tot bodemverbeterende compost

Door gebruik te maken van maaisels afkomstig van sloten en bermen uit de omgeving kan dit middels een speciale verwerkingsmethode bewerkstelligd worden. Een van de voorwaardes was dat het materiaal binnen een straal van tien kilometer verkregen moest worden, dat scheelt immers de nodige transportkilometers. Door de lokale samenwerking met enige agrariërs, een loonwerker maar ook met de overheden gemeente Het Hogeland en de Provincie Groningen aan te gaan werd dit project een succes. Op deze manier wordt een uitstekende bodemverbeteraar vervaardigd met als bijkomende voordelen onder andere CO2-reductie, een betere waterkwaliteit en een grotere biodiversiteit.

Begin 2024 organiseert Boerennatuur in Uithuizen en Leens voorlichtingsavonden wat hopelijk over niet al te lange tijd leidt tot een coöperatie die dit proces verder uit gaat werken. Boeren die hiervoor belangstelling hebben, worden door Janny van harte uitgenodigd om zich tijdens de pauze bij haar te melden. De pauze kan ook gebruikt worden voor het ‘compostkijken’ want de ontstane compost van de drie deelnemers is in bakken uitgestald.

Een gezellig weerzien met oude bekenden

Ik gebruik de pauze echter voor het netwerken. Want naast het informatieve gedeelte is dat ook een belangrijk onderdeel van deze gezellige avonden die een hoog ‘ons-kent-ons’ gehalte hebben. Ik herkende Angela Rijnen, de biologische boerin van de Eikemaheert in Loppersum (https://bert-koster.nl/2018/03/28/angela-rijnen-stadse-boerin-op-eikemaheert/). De inmiddels 92-jarige Plakmeijer, fruitteler en – verkoper van De Streekhof in Den Andel, is nog steeds een graag geziene gast (https://bert-koster.nl/2022/02/21/gerrit-plakmeijer-de-90-jarige-hobbyfruitteler-en-verkoper-van-de-streekhof-in-den-andel/). En een gezamenlijke bekende van een inwoner uit Middelstum attendeerde mij op het verhaal over zijn woonplaats Tjuchem dat hij op LinkedIn gedeeld had (https://bert-koster.nl/2023/08/29/op-zoek-naar-het-zomergevoel-in-meedhuizen-en-tjuchem/).

En zo ontstonden overal tal van boeiende gesprekken onder het genot van de uitstekende catering van het kantoor. Na de pauze ging Janny onverdroten verder met het behandelen van nog een aantal sheets en enige boeken die haar geïnspireerd hebben. Over de kracht van coöperaties bijvoorbeeld, een tak van sport die vroeger heel gewoon was en inmiddels weer helemaal in opkomst is. Denk aan allerlei gebiedscoöperaties en energiecollectieven.

Vragen uit de zaal worden beantwoord waarbij ze ook denkpauzes om tot de juiste antwoorden te komen niet schuwt. Want je moet alle cijfers en resultaten van de pilot maar paraat voorhanden hebben. Daarvoor graaft Janny echter diep maar succesvol in haar geheugen. Een mooi presentje en een warm applaus van de aanwezigen voor haar heldere betoog is uiteindelijk haar deel.

Verheugen op de volgende lezing

Tegen tienen keer ik huiswaarts. En ik verheug mij nu al weer op woensdag 13 maart. Dan komt schrijver Rico Bakker namelijk langs om iets over zijn boek ‘De kracht van een slecht idee’ te vertellen. Over hoe op het oog slechte ideeën toch tot mooie dingen kunnen leiden. Patroondoorbrekend- en out of the box denken komt hierbij aan bod. Aanvang 19.30 uur en de toegang is vrij. Aanmelden is mogelijk via de website www.kantoorvreugdenhil.nl, via de mail info@kantoorvreugdenhil.nl of per telefoon 0595-435895.

Dat wordt vast weer een informatieve avond inclusief een gezellig weerzien met oude bekenden, bedenk ik mij terwijl ik met de aangeboden bos tulpen in de auto stap. Yvonne en de overige persoonsleden van Kantoor Vreugdenhil, hartelijk dank voor weer een gezellige avond!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69