Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op zoek naar het zomergevoel in Meedhuizen en Tjuchem

Een middeleeuwse zaalkerk op het hoogste punt van het dorp.

Meedhuizen en Tjuchem zijn geen alledaagse plaatjes om aan te doen inderdaad in deze zomerreeks. Ik stuitte er van het zomer op tijdens een van mijn vroege fietstochten. Ik wilde destijds even in Overschild kijken want daar was ik bij mijn weten nog nooit geweest. Zeker niet op de fiets.

Ik vervolgde mijn pad naar Steendam voor een rondje Schildmeer. Maar toen zag ik eerst Tjuchem en daarna Meedhuizen op de bewijzeringsborden staan. Ik besloot verder te fietsen en kwam tijdens de vroege ochtendkrieken in prachtige plaatsjes terecht. Die waren mijns inziens rijp voor een nadere verkenning. Vanmorgen was het dus zover….

Meedhuizen

Eerst maar eens naar de plaats die het verste van Middelstum ligt. Sowieso wanneer je net als ik over Overschild wilt rijden. Dat bekt lekker natuurlijk maar misschien kom je er wel sneller via Appingedam maar dit terzijde. We gaan voor de toeristische route uiteraard. Maar onderweg waren daar echter de nodige hobbels in de vorm van verkeersdrempeltjes. Afijn, dat leed was geleden toen ik rond achten in het dorp aankwam.

Dit keer parkeer ik de auto niet bij de plaatselijke voetbalclub maar vooraan in het dorp. Vooraan wanneer je van Tjuchem komt inderdaad. Wat ik met Meedhuizen heb? Niet zo heel veel om eerlijk te zijn want ik kom er bijna nooit immers. We voetballen ook niet zo heel vaak tegen ze. En dus staat een gezamenlijk tripje met het vierde elftal naar steakhouse De Kleine Munt als voetbaluitje na afloop van de uitwedstrijd tegen vv Meedhuizen mij nog helder voor de geest. We waren na de wedstrijd zo’n beetje de enige consumenten in de kleine edoch knusse kantine en konden hier mooi de tijd overbruggen alvorens we in Termunten verwacht werden.

Hopen op een mooi en rustig seizoen voor vv Meedhuizen.

Hopelijk is de plaatselijke voetbaltrots een beetje in rustiger vaarwateren terechtgekomen na een tumultueus verlopen vorig seizoen. Dat moet volgens mij helemaal goed komen. Want ik word van alle kanten vriendelijk begroet als ik door het dorp loop. Dat is een mooie gewaarwording inderdaad. Als ik Wikipedia raadpleeg, mijn onmisbare weetjesvriend tijdens deze dagen, lees ik dat Meedhuizen een wierdedorp is en voornamelijk uit lintbebouwing bestaat.

Veel van die bebouwing staat vast aan de plaatselijke Hoofdstraat. Ik kan er mijn kiekjeshart ophalen en maak direct maar even foto’s van de plaatselijke kroeg, school en kerk. Ook de kinderopvang bevindt zich in het dorpshart van de plaats die uit dik 800 inwoners bestaat. Ik loop direct door naar het haventje waar ik op die mooie juniochtend op de fiets rond half zeven mijn eerste bammetje naar binnenwerkte. Ik raakte destijds vanaf het rustbankje verliefd op het mooie uitzicht op de kerktoren, al turend over het water. Maar dat kan natuurlijk ook aan het lekkere weer gelegen hebben en aan het feit dat de vakantie er aan zat te komen.

Ik geniet van fraaie boerderijen en mooie huizen aan de buitenrand van het dorp en vraag mij af of je bij lintbebouwing als dorp zijnde over veel buitenrand beschikt. Maar dit terzijde. ’t Ploffietske is natuurlijk een prachtige naamgeving. De ideale plek en onderneming derhalve om je brommer of scooter te laten repareren. En wat te denken van de Troefmarkt? Dat fenomeen is nieuw voor mij. Maar je kunt er vast terecht voor de plaatselijke boodschappen en om een pakketje op te halen of heen te brengen.

Al lopend merk ik dat ik al weer bijna op de plek ben waar ik de Rover geparkeerd heb. Meedhuizen moet het niet van zijn vele toeristische hotspots hebben, bedenk ik mij terwijl ik nog een klein stukje bebost gebied meepik. Maar voor de rust, ruimte en de vriendelijkheid van de inwoners kun je prima in dit dorpje rondlopen. Na nog wat stratenmakers begroet te hebben, is het toch echt de hoogste tijd om mijn heil elders te zoeken. Op naar het zeer nabijgelegen Tjuchem dus.

Tjuchem

Een klein maar fijn kerkje.

Het is vanuit Meedhuizen even flink gasgeven en dan ben je er al. Tjuchem ligt dan ook op twee kilometer van Meedhuizen maar stiekem ben ik in de tussentijd de gemeente Midden-Groningen binnengereden. Ik was tot dit jaar bij mijn weten nog nooit in deze plaats geweest. Ik ken de plek eigenlijk alleen omdat ik wel eens gelezen heb dat onze plaatselijke tafeltennisvereniging het op moest nemen tegen TTV Tjuchem.

Zo’n wedstrijd vindt dan vast plaats in de Velemans-Droom en dat is voor mij ook een ideale plek om de auto te parkeren. Ook Tjuchem kent een lange weg, in dit geval Hoofdweg geheten. Onderweg sta ik even stil bij een fraai kerkje en een mooie, deels verscholen boerderij. Voordat ik het weet loop ik al bijna weer het dorp uit maar dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Gelukkig wordt mijn aandacht getrokken door het bomenrijke gebied vlakbij het Afwateringskanaal van Duurswold.

Een hekje aan de rand van het bos nodigt uit om doorheen te wandelen en niet veel later waan ik mij heel even in Drenthe. Maar dat is een utopie natuurlijk. Want ik ben in ’t Kooilaand. Een fraai stukje natuur dat een rijke variatie aan planten en dieren kent, zo lees ik op het infobord. Het laand had voor mij wel wat groter mogen zijn want voordat ik het weet ben ik weer bij de brug. De Hoofdweg loopt echter verder aan de andere kant van het kanaal. Ik kan dus nog even vooruit.

Bij Botenclub Munnikepier liggen de nodige bootjes voor anker en ik word getriggerd door het harde watergeklater even verderop. Gemaal Wold en Weer heeft het er maar druk mee om de waterhoeveelheid in het kanaal op peil te houden. Waarom ik het gerenoveerde dorpshuis Plaaisterploats over het hoofd heb gezien is mij een compleet raadsel. Want zo groot is Tjuchem, met zijn dikke 250 inwoners, toch echt niet! Waarschijnlijk heeft de facelift heel goed uitgepakt.

Een stevige waterstroom bij het gemaal.

Tot mijn schrik en consternatie ben ik al weer bij de sporthal. Ook Tjuchem is een alleraardigst dorpje maar je bent er ook zo weer doorheen. Even twijfel ik of ik tijdens deze editie Steendam al mee moet pikken. Ik laat het eerst maar even bij een foto van het Schildmeer ter hoogte van Kaap Steendam. Daar waar we onlangs een mooie trouwerij meepikten en de zon prachtig in het meer ten onder zagen gaan. Wat een mooie avond was dat zeg. Dit is dus al een sneak preview voor volgend jaar. Steendam zou ik dan best kunnen combineren met het eerder genoemde Overschild om te kijken hoe dit dorp tot dusver door zijn make-over gekomen is.

Mocht u de foto’s vanmorgen gemist hebben, geen nood. Hierbij nog even het linkje: https://bert-koster.nl/2023/08/29/een-zomer-instagrammetje-uit-meedhuizen-en-tjuchem/. Het is nog even afwachten hoe deze week verder verloopt qua routes. In principe staan voor donderdag Garrelsweer en Wirdum op het program met nog een vleugje Winneweer. Maar het kan ook maar zo een fietstochtje door Stitswerd, Rottum en Doodstil worden. Ik ben zelf ook heel benieuwd wat deze donderdag gaat brengen. Maar dat zijn zorgen voor overmorgen….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69