Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Dorpsfilmer Henk Huitsing, ‘Kanker is een sluipmoordenaar!’

(Foto: Lammert Groenewold)

‘Is dat niet te confronterend, zo’n titel? Maar wat mij betreft zet je hem erboven want zo voel ik het echt. Ik heb in mei 2023 veel geluk gehad. Toen moest ik ’s nachts een keer overgeven en toen bleek dat er in het braaksel bloed zat. Ik heb de volgende dag direct de arts gebeld en ben daarna onmiddellijk in de behandelmolen terechtgekomen waardoor ik 22 juni al geopereerd kon worden. Ze zijn vijf uur met mij bezig geweest en hebben een grote tumor uit mijn long verwijderd. Sinds die tijd ga ik met anderhalve long door het leven maar het gaat gelukkig prima met mij hoor. Onlangs is er nog weer een röntgenfoto van mij gemaakt en ik bleek helemaal schoon te zijn!’

Maar het had ook heel anders af kunnen lopen. Dat wil Henk maar met zijn verhaal aangeven. Hij bleek het type ‘grootcellige longkanker’ te hebben en kwam er bij toeval achter dat hij dit had. Een kleinere variant had zich misschien wel veel sneller door het lichaam verspreid. Henk bleek geen uitzaaiingen te hebben en hoefde ook geen preventieve behandelingen te ondergaan. ‘Maar het leven stond wel op zijn kop natuurlijk en wat denk je van die van mijn vrouw Jannie met wie ik in 1993 getrouwd ben? Ook zij heeft lange tijd in angst gezeten of het allemaal wel goed zou komen.’

Maar gelukkig is dat gebeurd en dus zal dorpsfilmer Henk waarschijnlijk tijdens de volgende Bedumer Winterloop met nog meer passie aan het filmen gaan. Inmiddels is hij al een beetje een bekende Bedumer geworden die als hij aan het winkelen is met vele mensen een praatje maakt en soms zelfs een handtekening aan een jeugdige fan uit moet delen. Maar zouden de Bedumers wel weten dat hij in 1954 in Westerwijtwerd geboren is en reeds sinds 1955 aan de Noordwolderweg woont waar hij het huis van zijn ouders overgenomen heeft?

En dat hij door lichamelijke ongemakken helaas al vrij snel werd afgekeurd waardoor hij zijn werk als timmerman in de bouw niet meer uit kon oefenen? ‘Na mijn timmerdiploma op de LTS te hebben behaald heb ik ook nog metsel- en stukadoorcertificaten gehaald. Maar daar heb ik door de complicaties bij mijn geboorte helaas niet heel veel mee kunnen doen. Ik wilde echter niet achter de geraniums zitten en heb mij eerst op de fotografie gestort. In 2016 kwam het filmen erbij.’

(Foto: Renè Terpstra)

En door zijn samenwerking met Algemeen Plaatselijk Belang Bedum werd hij al vrij snel gevraagd om allerlei mooie dorpsactiviteiten zoals bijvoorbeeld de Bedumer Winterloop, de intocht van Sinterklaas en de Lichtweek te filmen. ‘En dat leidt uiteindelijk tot films die soms wel bijna drie kwartier duren. In het monteren en het plaatsen op mijn eigen YouTube-kanaal gaat soms wel zeven a acht uur zitten. Maar dat heb ik er graag voorover hoor. Ik krijg vanuit het dorp hele mooie reacties. Ook de plaatselijke middenstand is blij met mij want ik maak op deze manier ook een beetje reclame voor Bedum. Dat heeft mij zelfs al een kerstpakket opgeleverd.’

Henk is maar wat blij dat hij lekker door kan filmen en wil dat blijven doen zolang hij gezond blijft. Waarbij de mooiste films over Bedum ook nog eens opgeslagen worden bij de Filmbank Groningen. Wij hopen natuurlijk dat hij dat nog vele jaren in goede gezondheid mag blijven doen. En voor wie Henk nu nog niet kent? Hij is naast zijn camera te herkennen aan zijn gele hesje waarop pontificaal ‘Dorpsfilmer’ en zijn eigen YouTube kanaal staan afgebeeld!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69