Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Stadjer en werkvoorbereider Mohammed El Chabti maakte dankzij zijn stage bij Timmerfabriek Oomkens kennis met de Ommelanden.

Tot zijn zeventiende had Mohammed El Chabti nog nooit van Middelstum gehoord. Maar wat wil je ook als je hele leven qua opleiding, hobby’s, wonen en werken in de bruisende stad Groningen afspeelt? Dan heb je noordelijker natuurlijk weinig tot niets te zoeken. Maar toen moest er een stageplek gevonden worden. En dankzij een bemiddelende leraar kwam Timmerfabriek Oomkens in Middelstum in beeld. Hij doorliep er vervolgens al zijn stages en heeft er inmiddels een vast contract op zak. Vier dagen in de week pendelt hij in de bus heen en weer naar ons prachtig Hogelandgebied.

Even voorstellen

‘Mohammed El Chabti is de naam, 20 jaar, geboren en getogen in de stad Groningen. Mijn vader komt oorspronkelijk uit Libanon, mijn moeder uit Libië. Het werk bracht mijn vader dertig jaar geleden naar Groningen en mijn ouders settelden zich in de wijk Vinkhuizen. Ik heb mijn hele leven in de stad gewoond en ben een half jaartje geleden op mijzelf gaan wonen in de wijk Paddepoel. Dichtbij het ouderlijk huis inderdaad en ik wip er nog regelmatig even langs om een hapje mee te eten. Het is er altijd gezellig want als het gezin compleet is dan zijn we met zijn achten.

Qua hobby’s ben ik sportief aangelegd. Ik heb eerst een jaartje of zes op basketbal gezeten bij Seleritas Donar in Vinkhuizen. Twee jaar geleden ben ik naar het voetballen overgestapt. Eerst bij HFC’15 in Hoogkerk en ik speel nu in een vriendenteam bij Dio op Kardinge. Veel van mijn voetbalmakkers ken ik van de sportschool. Drie keer per week ga ik daar minimaal een uurtje trainen en wisselend pak ik verschillende spiergroepen aan. Toen ik nog op basketbal zat, ging ik vijf keer per week naar de sportschool die in Vinkhuizen zit. Door veel te sporten hoef ik niet constant om mijn voedingspatroon te denken want ik vind veel lekker.’

Opleidingen

Na de lagere school ging Mohammed naar de Leon van Gelder waar hij in Vinkhuizen voor de opleiding VMBO koos. Op jonge leeftijd weet je vaak nog niet goed wat te worden maar hij wist al vroeg dat hij de bouwkant op wilde gaan. En dus koos hij op het MBO voor de opleiding middenkaderfunctionaris bouw aan de Admiraal de Ruyterlaan.

‘Ik vond het een mooie opleiding maar in het eerste jaar was het door corona helaas niet mogelijk om stage te lopen. En dus zat er wat extra druk op het tweede stagejaar. Ik probeerde eerst in Groningen zelf een stageadres te krijgen maar dat viel niet mee. Gelukkig had ik een leraar die contacten met Timmerfabriek Oomkens in Middelstum had. Ik had wel eens van Bedum gehoord maar van Middelstum? Dat zei mij eerlijk gezegd helemaal niets. Maar via het openbaar vervoer is het industrieterrein prima te bereiken hoor. En dat ik het laatste stukje moet lopen, vind ik ook geen probleem. Ik hou immers wel van een beetje beweging.’

Het ging Mohammed er zo goed naar de zin dat hij al zijn stages bij Oomkens doorliep. Vorig jaar rondde hij met succes zijn opleiding af. En met een diploma op zak, kreeg hij bij de timmerfabriek ook nog eens een vast contract aangeboden. En dus kan hij in Middelstum mooi verder bouwen aan zijn maatschappelijke carrière.

Werkvoorbereider

‘Mijn vroegere bijbaantjes waren allemaal in de retail. Op mijn 15e ben ik bij kledingzaak Coolcat begonnen. Toen dat bedrijf failliet ging, kreeg ik een warme aanbeveling en kon ik direct bij Sneakers aan de slag. Helaas ging ook die winkel na een jaar failliet. Daarna volgde schoenenwinkel Snipes en die baan combineerde ik met mijn school, werk en stage bij Oomkens. Dat werd op den duur toch wat te gek dus ik vind het nu helemaal prima dat ik een volledige baan heb die ik in vier werkdagen kan afwerken.

Ik werk 37,5 uur in de week en na een goed gesprek met Sebastian was daar de mogelijkheid om maandag tot en woensdag een uurtje langer te werken en donderdags twee uurtjes langer. Daardoor heb ik op de vrijdag een extra chill-dag en dat bevalt mij prima. Dat daar vier lange werkdagen tegenoverstaan, heb ik er graag voor over. Doordat ik nog steeds met het openbaar vervoer moet, ga ik vroeg van huis en ben ik laat thuis. Ik ben momenteel druk bezig met het halen van mijn rijbewijs. Binnenkort wordt het reizen vast allemaal een stuk makkelijker.

Wat ik zoal doe? Offertes opstellen, werktekeningen maken en gerichte bestellingen doen voor bepaalde projecten. Ik werk hierbij nauw samen met Jakob van Dam die uiteindelijk zorgt dat beneden op de werkvloer de juiste gegevens in de computer belanden. Zo kom ik mijn werkdagen goed door. De werksfeer is hier prima en ik kan goed met al mijn collega’s opschieten. Zin om nog verder door te leren, had ik niet. Maar ik kan hier heel goed gerichte cursussen volgen hoor die aansluiten bij mijn interesses. In het contractgesprek met Sebastian gaf hij aan dat er wel doorgroeimogelijkheden zijn. Dus vind ik het prima om mij hier bij Timmerfabriek Oomkens verder te ontwikkelen!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69