Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Arjan Koster over de opening van Brasserie Sofie bij de Westerhaven in Groningen!

Arjan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tja, wat vertel je over jezelf tijdens zo’n introductie hé? Ik ben 39 jaar geleden geboren in Onderdendam, de plaats waar ik 21 jaar gewoond heb. Daarna volgden twee jaar Groningen en negen jaar Assen. In die Assen-periode leerde ik mijn partner Marina kennen. Samen hebben we zeven jaar geleden een huis gekocht in Bedum en ons geluk werd nog groter toen onze dochter Sofie zich bijna vier jaar geleden aandiende. Het bevalt ons als gezin prima in Bedum.

Ik heb mijn hele werkzame leven in de horeca gewerkt en ben sinds 1 augustus de trotse eigenaar van Brasserie Sofie, gelegen aan de Paterswoldseweg 5 in Groningen. Voorheen stond dit pand bekend als Eetcafé van der Markt, jarenlang een begrip hier in de buurt.

Met de opening van Brasserie Sofie komt een langgekoesterde wens in vervulling?

Absoluut. Tien jaar geleden zat ik met mijn toenmalige zwager te mijmeren op het terras van het Eethuisje in Bedum. Met als gespreksonderwerp dat het mij wel leuk leek om dit pand, of iets soortgelijks, over te nemen. Voor deze droom heb ik destijds zelfs een ondernemersplan geschreven en die heb ik aan de eigenaars laten lezen.

Het is er echter nooit van gekomen maar dat plan kon ik twee jaar geleden inzetten toen ik een horecapand in Haren op het oog had. Verder dan het uitbrengen van een bod is het door allerlei omstandigheden niet gekomen. Ik bleef echter de websites afstruinen en toen viel mijn oog in april op dit pand. Marina stond volledig achter deze keus en in juni, op de verjaardag van mijn schoonmoeder, werd ik de trotse eigenaar van Brasserie Sofie!

Een mooie naam vinden voor je toko was niet heel moeilijk?

Nee en ja. Dat de naam van dochter Sofie er in voor moest komen was voor ons duidelijk. Met als achterliggende gedachte dat ik dagelijks met net zo veel plezier en trots naar deze zaak wil gaan als dat ik trots op mijn dochter ben. Sofie’s droom, Sofie’s place, het is allemaal voorbij gekomen. Maar toen was daar de ingeving Brasserie Sofie. Dat bekt en loopt lekker en dekt natuurlijk de lading van het pand volledig!

Of Sofie al volledig beseft dat de zaak naar haar genoemd is, weet ik niet. Wel komt ze hier met Marina bijna dagelijks langs en dan heeft ze het over ‘papa’s nieuwe werk’. Binnenkort wil ik hier in de omgeving bij bedrijven en instellingen gaan flyeren en dan gaat ze mee hoor. Dan kunnen de potentiële gasten direct zien naar wie het pand vernoemd is.

Was het lastig om een geschikte locatie te vinden en de financiering rond te krijgen?

Dat is inderdaad een proces van jaren geweest. Want vindt maar eens een geschikte zaak waarvan je denkt dat er wat van te maken valt en die ook nog eens betaalbaar is. Maar de makelaar die dit pand in de verkoop had, kwam met een goede tip. Dat ik de overwaarde van ons huis misschien wel in kon zetten om de inventaris van de zaak over te nemen.

Na een taxatie te hebben verricht, bleek dat het om een mooi bedrag ging en de mannen van Dijk & Belga zijn hiermee aan het rekenen gegaan. Naast de overname van alle spullen, kan ik ook nog investeren in nieuwe apparatuur en hier en daar wat dingen aanpassen. Daarbij heb ik nog een buffertje achter de hand. Voor mij een ideale constructie.

De verbouwing van Brasserie Sofie ligt mooi op schema?

Op 1 augustus hebben we de sleutel gekregen waardoor we vijf weken de tijd hebben om alles naar onze hand te zetten en in te richten. Ik krijg van alle kanten hulp van familie en vrienden en daardoor is het in de eerste week al gelukt om al het verfwerk af te krijgen. Voordat ik met de verbouwing begon, had ik al afspraken gemaakt met de leveranciers.

Een gedeelte van het oude keukenapparatuur heb ik verkocht en vervangen. De rest ga ik, na een grondige schoonmaakbeurt met behulp van Sofie en haar familie, oppimpen en hergebruiken. Ik werk samen met Loods 66 in Annen waarmee ik interieurspullen uit kan wisselen waardoor ik aan het pand een nostalgische vintage-uitstraling mee kan geven. Mede door de van oorsprong mooie glas-in-loodramen, kan dit wat ons betreft tot een geweldige uitstraling leiden.

Hoe zit het met het personeel, je gaat vast niet alles alleen doen?

Dat is inderdaad onmogelijk. De keukenbrigade is inmiddels afgedekt. Door het volgen van een leermeestercursus kan ik de leerling die ik bij Hotel ’t Gemeentehuis reeds onder mijn hoede had, bij Brasserie Sofie verder inwerken. En een vriend die destijds bij het Wapen van Norg mijn leermeester was en mij het nodige bijgebracht heeft, helpt mij enige dagdelen per week op vrijwillige (therapeutische) basis. Met zijn drieën moeten we dit gedeelte goed kunnen rooien.

Voor de bediening heb ik twee parttimers in dienst die al bij mijn voorganger werkten en binnenkort heb ik een sollicitatiegesprek met een potentiële bedieningsmedewerker. Nog een kameraad van mij, die mij ook met de website heeft geholpen, gaat meehelpen aan de voorkant en kan dan direct testen of het reserveringssysteem goed werkt. Op deze manier hoop ik een vliegende start te beleven.

Rond de opening op 5 september zijn er allerlei leuke acties gepland?

Graag zou ik de eerste week direct al willen knallen inderdaad. Dat begint al in het weekend ervoor want dan mag ik tijdens een buurtfeest in de wijk op locatie een barbecue verzorgen waar zo’n 250 mensen zich voor aangemeld hebben. Geweldig natuurlijk dat dit vertrouwen er nu al is!

Van de gemeente heb ik ontheffing gekregen om in de eerste week een buitenkraam neer zetten van waaruit ik koffie en belegde broodjes wil verkopen. Alle studenten zijn dan terug in de stad en dagelijks rijden hier honderden zo niet duizenden fietsers langs. Als een ware marktkoopman wil ik die voorbijgangers verleiden om even af te stappen en kennis te maken.

Op dinsdag bied ik een driegangenmenu aan voor €32,50 en woensdag is het onbeperkt spareribs eten geblazen voor €25,-. Donderdag is het (ham)burgerdag waarbij je een lekkere burger voor €15,- kunt scoren en vrijdag hebben we een vegetarische maaltijd voor €15,- in de aanbieding. Op de zaterdag organiseren we voor de jongste jeugd van 3 tot 12 jaar oud een memorietoernooi met leuke prijsjes en gratis ranja en snoep. En dan zit de eerste week er al weer op.

Waar richt Brasserie Sofie zich op qua eterij?

Ik wil een laagdrempelige (huiskamer)sfeer creëren waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Wij bieden onze gasten een heerlijke lunch of diner aan zonder hier de hoofdprijs voor te vragen. Belegde broodjes voor particulieren, bedrijven en instellingen kunnen bij ons afgehaald worden en ik overweeg om volgend jaar tijdens de zomermaanden al om tien uur open te gaan voor koffie en gebak.

Ook bieden we afhaalmaaltijden van bijvoorbeeld saté of spareribs aan voor de mensen in de buurt en de vele studenten die hier wonen. Bezorging en catering/buffetmaaltijden op locatie is nu nog niet aan de orde maar kan later zeker een optie zijn.

Bijna alle dagen geopend?

We zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 23.00 uur geopend waarbij de keuken om 21.00 uur dichtgaat. Aan de bar kan vervolgens nog een consumptie genuttigd worden. De zondag wordt onze familiedag en de maandag gebruik ik voor de administratie en de bestellingen. Dat betekent in het begin lange werkdagen inderdaad maar dat heb ik er graag voor over met Marina in een ondersteunende rol en uiteraard als spil van ons gezin.

Zelf alleen in de keuken te vinden?

Daar ligt zeker mijn hart en mijn passie. Maar ik ben mij er terdege van bewust dat ik het gezicht van de zaak ben en dat ik mij ook aan de voorkant moet laten zien. Daarvoor moet ik letterlijk en figuurlijk wel even een drempeltje over want ik blijf normaliter liever wat op de achtergrond. Mijn eerste zorg is dat het in de keuken goed staat en als dat het geval is dan zal ik zeker even een praatje gaan maken met de gasten.

Hoeveel ‘kokservaring’ neem je inmiddels mee?

Ik ben op mijn zestiende begonnen met de koksopleiding wat inhoudt dat ik inmiddels bijna een kwart eeuw aan ‘kokservaring’ met mij meedraag. En dat bij acht zaken zoals bijvoorbeeld ‘t Wapen van Norg, Bij de Molen en Hotel ’t Gemeentehuis, mijn laatste werkgever. Ik denk dat ik met zo’n twintig tot vijfentwintig verschillende koks heb samengewerkt in al die jaren en van iedereen leer je wel wat. Soms ook hoe het niet moet, haha.

Ik ben blij met de mooie geleidelijke opbouw die ik daardoor heb meegekregen. Begonnen als afwasser aan de koude kant en via het traject van souschef geëindigd als chef-kok qua werken in loondienst.

Is Brasserie Sofie het hoogtepunt uit je werkcarrière?

Daar kan ik volmondig ja op zeggen, zonder enige twijfel. Voor nu is dit zeker een hoogtepunt en ik hoop op nog meer hoogtepunten in de toekomst. De mooie groeicurve in mijn loopbaan zoals bij de vorige vraag beschreven, heeft mij ook het zelfvertrouwen gegeven om nu de stap naar zelfstandigheid te maken. Ik weet dat het keihard werken gaat worden en dat niet alles rozengeur en maneschijn zal zijn maar ik heb er enorm veel zin in.

Waar staat Arjan Koster met Brasserie Sofie over 5 jaar?

Ik hoop dat ik hier dan een goedlopende zaak heb neergezet waar met lof over wordt gepraat. Een financieel gezonde zaak waar iedereen met plezier binnenloopt. Mocht er een keer een goed bod uitgebracht worden op Brasserie Sofie dan is een grotere zaak een optie maar dat is verre toekomstmuziek hoor. Ik richt mij eerst met al mijn energie op deze zaak.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat iedereen die mij kent vanuit het Hotel en eerdere werkgevers een keer langs komt om te eten of om alleen maar even een kijkje te nemen. Zodat ik trots kan laten zien wat we hier met zijn allen gerealiseerd hebben. Van harte welkom natuurlijk. Neem gerust even een kijkje op www.brasseriesofie.nl qua menukaart en volg ons via Facebook: https://www.facebook.com/brasseriesofie. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69