Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Vlaanderen’s mooiste…

Ik denk dat Angelique Henriëtte getipt heeft en toen ik eind vorig jaar in de kappersstoel zat, enthousiasmeerde mijn kapster ons weer. Met als gevolg dat wij vrijdag jl. aan de rit gingen om een weekendje België mee te pikken. Aan de westkust nog wel. Want daar bevindt zich, nabij Jabbeke en Brugge, het prachtige landhuis Loverlij. Omgeven door een lange oprijlaan en prachtige tuinen. En hond Rudi maakte het feestgedruis bij aankomst compleet. Of was dat toch de mooie en romantische kamer die we toegewezen kregen?

Hier zouden we het vast wel twee dagen in uit kunnen houden. Daarvoor moesten we onderweg wel wat vertragingen en files trotseren. Vooral in de omgeving Breda/Antwerpen was het bijzonder druk met langzaam rijdend en stilstaand verkeer tot gevolg. Dat bleek zelfs op de zondagse terugreis zo te zijn. Maar afijn, zover zijn we in dit verhaal nog niet. Want 5,5 uur na vertrek vanuit Middelstum kwamen we op het landgoed aan alwaar we hartelijk verwelkomd werden door gastvrouw Silvie met een wijntje en een Brugse Zotte tot gevolg.

Daarna eerst maar even een hapje eten zien te scoren. Jabbeke gaf wat dat betreft niet thuis maar kende gelukkig wel een onvervalste friettent. Want naast de chocola is Vlaanderen natuurlijk vooral bekend om zijn frites. Na nog een dorpswandeling gemaakt te hebben, waren we tijdig weer thuis voor een avondje buis. En dat gaf mij de kans om een stukje jeugdsentiment op te halen. Zo ruim was het geboden aanbod niet maar op een van Belgische zenders werd Twins uitgezonden met Danny de Vito en Arnold Schwarzenegger. En laat dat in 1988 nu juist de eerste film geweest zijn die ik met een koppeltje kameraden in de bioscoop heb gezien.

Een mooi stukje nostalgie derhalve. Op de zaterdagavond nog gevolgd door een film met Bruce Willis na voor het eerst sinds tijden weer eens in bad te hebben gezeten. Maar ik ga nu wel heel snel door het weekend want de zaterdagmorgen startte namelijk rustig met een heerlijk ontbijt vol met streekproducten in de voorkamer met uitzicht op de prachtige tuinen. Een rustgevend klassiek muziekje zacht op de achtergrond maakte het idyllisch tafereeltje compleet.

Daarna maakten we ons op voor het hoogtepunt van het weekend al wisten we dat toen natuurlijk nog niet. Want ongeveer tien kilometer verderop wachtte ons een van de mooiste steden van Europa. Relaxt stapten we in de bus die voor het landgoed stopte en dik twintig minuten later stapten we uit in het centrum van de stad dat 120.000 inwoners herbergt. Het weer werkte ook nog eens geweldig mee en we kuierden eerst maar eens gemoedelijk over de markt waar tal van hard schreeuwende verkopers hun waren aan de man probeerden te brengen.

Ik had direct al wel in de smiezen dat we in een prachtige stad verzeild waren geraakt. De binnenstad is natuurlijk niet voor niets opgenomen in Unesco’s Werelderfgoed en buitengewoon goed bewaard gebleven. Een tochtje op een rondvaartboot door de mooie grachten mocht dan ook niet ontbreken en de ene mooie kerk wisselde zich af met nauwe steegjes vol met authentieke huisjes. Niet veel later zaten we vooraan op het terras van de plaatselijke Grote Markt waar we genoeglijk een uurtje lang de mensenstroom begluurden dat langs ons paradeerde.

Na een Belgische wafel voor de vrouw en een likijsje voor de baas werd het rond vijven tijd om een eettentje te scoren. De plaatselijke pizzeria schotelde ons op de marktrand een heerlijk diner voor en na nog wat laatste uitloopkilometers kuierden we genoeglijk en voldaan van alle indrukken naar de bus terug. Brugge is met recht één van de mooiste steden waar ik ooit geweest ben en dat op nog geen 450 kilometer van huis.

En toen was het al weer zondag vertrekdag. Maar eerst lieten we ons nog een keer verwennen door de gastvrije Silvie. En na haar de hartelijke groeten van Chantal en Henriëtte overgebracht te hebben – ‘hé, dat is grappig en die namen zeggen mij ook nog wel iets’, aldus onze gastvrouw – besloten we om het weekendje België aan de kust af te sluiten. En zo pikten we in Oostende ook nog een stukje pier en zeezicht mee en konden we de balans opmaken.

We hebben genoten van een kort maar krachtig weekendje West-Vlaanderen. De gastvrijheid van Loverlij en de schoonheid van Brugge zijn wat mij betreft een uitgaanstip van jewelste. Vandaar dat ik geheel onbezoldigd nog even het linkje naar dit mooie landhuis opneem: www.loverlij.be. Doe er eventueel je voordeel mee en doe op termijn Silvie de hartelijke groeten van ons zoals dat bij Middelstummers in Jabbeke te doen gebruikelijk is…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69