Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bonne ‘Beleving’ Zijlstra is (voorlopig) thuisgekomen op Bonaire!

Bonne, misschien moeten we maar even weer beginnen met een korte voorstelronde?

Helemaal goed. Mijn naam is Bonne Zijlstra. Ik ben 54 jaar geleden geboren in Hoogkerk en opgegroeid in het Westerkwartier. Ik heb ongeveer drie jaar in Toornwerd gewoond vanaf 1997 en ben daarna in 2000 naar Wirdum verhuisd.

Toen ik in 1997 ‘op Doord’ neerstreek heb ik direct gevraagd naar een leuke en gezellige voetbalvereniging in de omgeving en zo kwam ik bij VV Middelstum terecht. Ik heb met veel plezier een dikke vijftien jaar bij de club gespeeld. Voornamelijk in het 3e en 4e elftal en af en toe in het eerste elftal. Daarvoor werd ik in mijn beginperiode gevraagd door toenmalig trainer Gerrie Koster.

Binnen het bestuur maakte ik deel uit van de sponsorcommissie. Met veel plezier denk ik terug aan de mooie voetbalmomenten maar ook aan de leuke trainingskampuitstapjes naar onder andere Schiermonnikoog of dat ik met voetbalvrienden met de zeilboot op pad ging. Ik heb in die tijd mooie vriendschappen opgebouwd en daaraan terugdenkend kijk ik terug op een mooie en gezellige periode.

Tien jaar geleden nam je het besluit om Nederland vaarwel te zeggen?

In 2012 heb ik mijn Beter Wonen makelaarskantoren in Groningen en Leeuwarden verkocht en ben in 2014 naar Bonaire geëmigreerd. Eigenlijk was ik wel wat toe aan iets anders en een buitenlands avontuur lag altijd al in de planning. In mijn jongere jaren heb ik mij na een Mariniers verleden om laten scholen tot makelaar. Ik ben nu inmiddels al weer bijna dertig jaar makelaar van beroep.

De negen jaar op Bonaire zijn omgevlogen en ik zit hier nog steeds naar volle tevredenheid. Er is sinds 2014 wel het één en ander gebeurd cq gedaan. Ik heb hier bijvoorbeeld de liefde van mijn leven gevonden waar ik inmiddels al bijna 7 jaar mee samen ben. En ik/wij zijn al meerdere keren verhuisd op het eiland zelf.

In bijna tien jaar tijd is er (privé) qua thuisfront het nodige veranderd?

Dat klopt inderdaad. Inmiddels ben ik  gelukkig getrouwd met Mieke. Ik heb haar hier op Bonaire ontmoet en ze is na 2016 eigenlijk niet meer weggegaan. Mieke is momenteel (tijdelijk) interim directeur van basisschool De Pelikaan. Een school met zo’n 350 leerlingen. Inmiddels ben ik de trotse vader van drie kinderen en de vierde Zijlstra-telg is op komst en wordt in augustus verwacht. Ik heb altijd meer kinderen gewenst en die wens komt dus in vervulling.

Marit is onze oudste dochter en studeert dierenmanagement in Leeuwarden. Elke is (vooralsnog) de middelste en studeert in Groningen aan het Noorderpoortcollege. Quinn is (vooralsnog) de jongste telg en die speelt nog lekker bij ons in huis.

Eerst werd je makelaar bij een kantoor?

Ik heb eerst zes jaar voor het makelaarskantoor Remax gewerkt waar je als zelfstandige binnen de Remax organisatie voor jezelf werkt en dus niet in loondienst. Na 6 jaren had ik dat wel gezien en ben daarna voor mezelf begonnen.

Inmiddels heb je weer een eigen makelaarskantoor dus?

Een duur kantoor in de binnenstad van Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire, inclusief het nodige personeel zag ik niet zitten. Ik werk vanuit huis, onder de naam BonneBonaire, en dat bevalt uitstekend. Hierdoor ervaar ik veel minder stress wat weer resulteert in een blijer en gezonder mens als dat ik in eerdere jaren was. Mocht je meer over mijn onderneming willen weten, klik dan even op deze link: www.bonnebonaire.com.

De rugklachten die mij in het verleden regelmatig dwarszaten zijn zo goed als weg en ik lig niet meer een paar keer per jaar op bed met een hernia of spit. Qua fysieke fitheid zit het dus wel goed gelukkig! En dat is nodig ook want in en om het huis is altijd wel wat te doen en tussendoor ben ik druk bezig met het opknappen van ons huis.

Voelde je je bij aankomst direct thuis op Bonaire?

Gelukkig wel. Maar ik had van te voren natuurlijk al even een paar keren op het eiland rondgekeken. Bonaire is een relatief klein maar heerlijk relaxed eiland. Slechts anderhalf keer zo groot als Texel en ongeveer 38 km lang en 4 tot 8 km breed. De afstand naar Venezuela is 70 kilometer, naar Curaçao 52 en Aruba ligt hier zo’n 150 km vandaan.

Het eiland telt iets meer dan 20.000 inwoners. De bevolkingsdichtheid op dit Caribische eiland komt daarmee op 62 mensen per km2. Ter vergelijking: in Europees Nederland, zoals ze het hier zo mooi noemen, is de bevolkingsdichtheid maar liefst 403 mensen per km2. De meeste Bonairianen wonen in de hoofdstad Kralendijk. In het noorden van het eiland ligt Rincon waar een paar duizend mensen wonen.

Het is hier altijd mooi weer met temperaturen tussen de 25 en 38 graden Celsius. Als het al regent dan is de bui ook zo weer voorbij. Er heerst hier altijd een gemoedelijk sfeer en de mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk. We hebben hier geen verkeerslichten en rechts heeft geen voorrang. In het verkeer is het wel altijd opletten geblazen zeker gezien de gesteldheid van het wegennet en tevens met de > 100.000 toeristen die het eiland jaarlijks aandoen. Daarnaast ook nog jaarlijks tienduizenden cruiseboot-toeristen.

Je zou Bonaire niet zo maar weer willen inruilen voor een ander avontuur?

Ik kan niet beloven dat ik hier nog voor lange tijd zal blijven. Voordat ik hierheen verhuisde, heb ik bijvoorbeeld ook in Spanje rondgekeken en zelfs nog een tijdje diverse woningen te koop gehad via het kantoor Beter Wonen in Groningen.

Bonaire zal zeker op termijn nog wel eens ingeruild worden voor een ander land. Wij willen nog zoveel doen en willen nog veel van de wereld zien. Snode plannen genoeg en dus zie ik ons hier niet nog eens negen jaar zitten.

Ervaar je alle dagen het vakantiegevoel op Bonaire of gaat dat te ver?

Dat gaat te ver inderdaad want ook hier moet er brood op de plank komen natuurlijk. En dus gaat het wekkertje om 06.00 uur in de ochtend af en moet er gewoon gewerkt worden. ’s Morgens zijn de temperaturen wat koeler dan later op de dag en dus is het qua productiviteit beter om vroeg te beginnen.

Voordeel hier is natuurlijk dat het altijd lekker weer is en de blauwe zee zich slechts op een paar minuten rijden bevindt. Een barbecue op het strand aansteken kan vrij gemakkelijk en heeft als voordeel dat je deze niet hoeft te plannen zoals in de zomer in Nederland.

Als ik je vraag naar je hoogte- en dieptepunten uit je Bonaire tijd, wat is dan het antwoord?

Eigenlijk beleven we hier alleen maar hoogtepunten. Het is ook wat je er zelf van maakt en dat is altijd mijn levensmotto geweest zoals je wel weet. Als je mij echter vraagt een paar hoogtepunten op te sommen dan kan ik daar vrij kort over zijn.

Allereerst heb ik hier de liefde van mijn leven gevonden en daarmee een prachtige gezinsuitbreiding kunnen realiseren. Quinn is nu dik 2,5 jaar oud en een heerlijk manneke. Daarbij ben ik nog eens vader van twee geweldige, mooie en gezonde meiden die ons gelukkig met regelmaat komen bezoeken. Beiden komen ze hier binnenkort voor enige maanden wonen om hier hun stages te lopen. Een mooi vooruitzicht.

Nog tijd voor hobby’s?

Onlangs hebben wij een zeilboot aangeschaft welke stukken groter en luxer is dan sommige van jullie nog zullen herinneren uit mijn tijd in Nederland. Deze geeft ons veel plezier en maakt het eiland weer stukken groter. We genieten van de uitstapjes naar bijvoorbeeld Klein Bonaire of elders hier om het eiland in de prachtige azuurblauwe Caribische zee.

Ik voetbal nog steeds op de zaterdag en 1 maal in de week wordt er getraind. Binnen de plaatselijke voetbalclub Teach United, beheer ik nu als penningmeester de financiën.

Waar staat Bonne Zijlstra over 10 jaar?

Die vraag vind ik lastig om te beantwoorden maar ik heb al laten doorschemeren dat we dan waarschijnlijk niet meer op Bonaire wonen. Waar wel? Ik stel voor dat je daar over tien jaar nog eens op terugkomt, haha.

Wil je verder nog iets kwijt?

Langs deze weg de hartelijke groeten aan vele oude bekenden in Middelstum en omstreken. Het gaat jullie allemaal goed!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69