Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Stefan Valkema over Valkema Bandenservice Ulrum

Stefan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Jij had in juni vast niet kunnen bevroeden dat je een klein half jaar later weer bij mij op de stoep zou staan. Gelukkig qua variatie nu wel op een andere locatie, haha. Maar voor de voorstelronde mag je gerust doorverwijzen naar het eerdere interview hoor: https://bert-koster.nl/2022/06/22/stefan-valkema-over-de-herrijzenis-van-cafe-neptunus-in-ulrum/.

Valkema Bandenservice vond zijn oorsprong in het slopen van auto’s thuis?

Toen ik mijn eerste huis kocht, deed ik dat eerst zonder schuur die in het bezit van de oorspronkelijke eigenaar bleef. Op zoek naar een onderdeel voor de auto van mijn vriendin Petra, was ik hier €250,- voor kwijt via de officiële kanalen. ‘Daar kan ik ook een auto voor kopen’, was destijds mijn gedachte en dat deed ik dus ook. Dit smaakte naar meer en ik kocht vaker oude auto’s op voor het demonteren om vervolgens de onderdelen te verkopen. De hoogste tijd om de schuur van de oorspronkelijke eigenaar over te nemen.

Op den duur liep deze hobby een beetje uit de hand want ik trok heel Noord-Nederland door om oude auto’s op te kopen. Het duurde soms een tijdje voordat ik de wrakken kwijt raakte en dan bleven ze in de tuin liggen en dat midden in het dorp. We hebben het nu over de winter van 2015/2016. Dat moest anders…..

Zes jaar geleden was de officiële KvK-inschrijving?

Die inschrijving was aanvankelijk bedoeld om mijn eerste loods op de Haarlanden te bouwen. Tijdens de bouw van die loods, samen met mijn schoonvader, is Valkema Bandenservice ontstaan. Thuis had ik de afspraak gemaakt dat ik een loods zou bouwen en dan kon de werkschuur mooi afgebroken worden om er tuinruimte van te maken.

Toen ik bezig was met de loods op Haarlanden 3b kwam er een makelaar langs die deze ruimte wel wilde verhuren. En dus moest ik mijn tweede loods bouwen waarvoor ik ook al een verhuurder had voor een gedeelte. Toen deze vervolgens aangaf dat hij dat gedeelte wel wilde kopen, ben ik op zoek gegaan naar een koper voor het andere gedeelte en dat lukte ook. En zo begon ik korte tijd daarna aan de bouw van mijn derde loods.

En sinds wanneer zit je op dit industrieterrein aan de Haarlanden?

En in die derde loods zit ik nu nog steeds, deze is gevestigd op Haarlanden 4. Op 15 augustus 2020 was de officiële opening van de loods. Dat was in coronatijd, het werd een bescheiden feestje dus. Valkema Bandenservice bestaat inmiddels al weer zes jaar. Ik verkocht ons eerste huis en ging met Petra in de oude Spar-winkel wonen. Deze heb ik vervolgens helemaal opgeknapt en de bovenetage wordt nu verhuurd aan particulieren terwijl op de begane grond enige ondernemers gehuisvest zijn.

Vervolgens kochten we Neptunus en woonden we daar een tijdje. Ook Neptunus werd helemaal opgeknapt en in juli 2021 kochten we een boerderijtje aan de Tilweg in Ulrum waar we tegenwoordig wonen. Het zal je niet verbazen dat we ook dit pand grondig aan het verbouwen zijn.

Jij regelt echt alles op bandengebied toch?

Je kunt het zo gek niet verzinnen op bandengebied en ik regel het voor je inderdaad. Controleren, monteren, balanceren, het leveren van banden van allerlei merken, gratis opslag van (winter- en zomer)banden, nieuwe velgen monteren enz., enz.. Maar binnenkort wordt de service nog veel breder. Daarover later meer.

Wat zijn de trends op bandengebied?

Dat ook banden niet aan de prijsstijgingen ontkomen, dat moge duidelijk zijn. Daarbij stappen autorijders steeds vaker over op all season banden. Of dat verstandig is? Wat mij betreft hangt dat af van het aantal kilometers dat je rijdt. Zijn dat er niet zoveel, minder dan 10.000 op jaarbasis bijvoorbeeld, dan kunnen deze banden prima. Maar wanneer je juist veel rijdt dan adviseer ik om winter- en zomerbanden te gebruiken, dan heb je voor elk jaargetijde de juiste band.

Zelf ben ik dealer van Maxxis-banden die ook gebruikt worden door het Nederlandse Coronel Dakar-team. Dit is een kwalitatief goede band voor een betaalbare prijs. Daar ik in de regio de enige bandenservice-onderneming ben, kan ik altijd de scherpste prijzen hanteren!

Maar jouw autoservice gaat verder dan banden alleen?

Vanaf 1 januari 2023 kan ik inderdaad alles op autogebied voor de klant regelen. Door een samenwerkingsverband aan te gaan met G-tech Autoservice van de uit Leens afkomstige Michiel Geertsema kan ik een totaalpakket op autogebied aanbieden. Michiel neemt twintig jaar ervaring als monteur mee en die jarenlange ervaring geldt ook als APK-keurmeester. Hij is onlangs voor zichzelf begonnen en zocht hiervoor een geschikte ruimte. Ik heb het vaak hartstikke druk met allerlei zaken en kan dus wel wat hulp gebruiken.

Door de garagetak aan het pand toe te voegen, hebben we met ons tweeën een win-win-situatie kunnen realiseren. Mocht u een vraag hebben op autogebied, bel dan gewoon. Nee krijgen is bij ons geen antwoord. Ik ben hartstikke blij en tevreden over deze nieuwe samenwerking die er aan zit te komen!

Zelf ook een echte autoliefhebber?

Dat zeker, zo ben ik bijvoorbeeld vijf jaar lang een fanatiek autocrosser geweest. Daar kwam een eind aan toen ik een huis kocht, we konden het geld daarna wel beter gebruiken. Maar ik ben eigenlijk altijd wel van het sleutelen geweest en had vaak meerdere auto’s bij huis staan. De Peugeot 205 GTI was vroeger mijn favoriet, van dat type heb ik meerdere auto’s gehad.

Café Neptunus draait inmiddels als een tierelier?

Schrijf maar op dat we naar tevredenheid draaien. Klandizie genoeg alleen die alsmaar stijgende kosten zijn wel zorgelijk. Maar er is volop reuring hoor. Volgende week komen ze van de voetbalvereniging langs voor een stamppotten buffet en een week later viert iemand zijn verjaardag bij ons. Voor bijeenkomsten, een biljartje of darten of gewoon voor de lekkere snacks plus een drankje doen, je kunt bij ons alle kanten op. De grote verbouwprojecten zijn gelukkig achter de rug, dat geeft rust. Het gaat nu om de puntjes op de i.

Als ik je vraag naar je hoogte- en dieptepunten vanuit je Valkema Bandenservice-tijd, wat is dan het antwoord?

Onder de hoogtepunten schaar ik de opening van deze loods aan de Haarlanden maar ook het samenwerkingsverband met G-tech Autoservice wat ik ben aangegaan. Dat maakt ons een volwaardig autogaragebedrijf inclusief uitgebreide bandenservice.

Over de dieptepunten moet ik heel lang nadenken. Ik kan eigenlijk niets schokkends of smeuïg’s verzinnen. Ik geniet van de geleidelijke groei die we de afgelopen jaren door hebben mogen maken.

Nog bijzondere bandenanekdotes?

Ik zeg altijd dat ik drie takken van de ondernemerssport beheers met Neptunus, Valkema Bandenservice en de vastgoedtak. Maar daarbij vergeet ik vaak te vermelden dat ik in de zomervakantie ook als een soort van landarbeider actief ben op zzp-basis.

Dat wordt wel steeds minder maar ook dit jaar heb ik urenlang op de aardappelrooimachine van een boer hier in de omgeving gezeten. Maar dat beschouw ik als hobbywerk hoor. Ik vind het heerlijk om op die manier de kop leeg te maken.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik heb als groot voordeel dat ik niet veel slaap nodig heb. Zes uurtjes tussen 00.00 en 06.00 uur is vaak wel genoeg. In het weekend wordt het regelmatig wat later natuurlijk. Als ik dan toch gewekt moet worden, geef mij dan maar een lekker ontbijtje.

Waar staat Stefan Valkema met Valkema Bandenservice over 10 jaar?

Ik hoop dat we tegen die tijd alle dagen vol zitten met onze bedrijfsactiviteiten, met de autogarage en de bandenservicetak dus. Dat het maar een succesvol gebeuren mag worden hier aan de Haarlanden 4 in Ulrum!

Wil je verder nog iets kwijt?

Wees van harte welkom voor vragen en aanvullende informatie. Ik ben te bereiken onder het nummer 06-20127451 of per mail via het mailadres info@valkemabandenservice.nl. ‘De scherpste qua prijs in de regio’, zet dat er nog maar bij, haha.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69