Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Stefan Valkema over de herrijzenis van Café Neptunus in Ulrum

Stefan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

‘Van niets iets maken’, dat is wel hoe je mij in het kort zou kunnen typeren. Ik ben 32 jaar en een geboren en getogen Ulrummer. Sterker nog, ik heb altijd in Ulrum gewoond en zie momenteel geen enkele reden om hier weg te gaan. Ik heb een geregistreerd partnerschap met Petra Woddema en samen hebben we onlangs een ‘opknapboerderijtje’ gekocht waar nog het nodige aan moet gebeuren. Net als aan Neptunus inderdaad maar we zijn voortvarend van start gegaan!

Hoe lang heeft Café Neptunus eigenlijk leeg gestaan?

Neptunus heeft niet leeg gestaan hoor, dat is een misverstand. Wel heeft hij bijna twee jaar te koop gestaan. We waren bang dat het horecagedeelte voor het dorp verloren zou gaan en deden een bod. We kenden eigenaar Pieter Steigstra goed. Zelf heb ik hier, zeker in mijn jonge jaren, heel wat voetstappen liggen. Het is een beeldbepalend gebouw, stammend uit 1875, dat al heel lang een horecabestemming heeft en wijd en zijd bekend is.

En dat was jou een doorn in het oog, ook al was het coronatijd?

De koop is inderdaad in de coronatijd gebeurd maar de eerste gesprekken waren al voor die tijd. Wat ooit als een grapje begon, werd steeds serieuzer. Ik raakte tijdens het beachvolleybaltoernooi in gesprek met Roel Venema. Dat kon ook makkelijk want we waren beide verantwoordelijk voor de puntentelling bij het volleybaltoernooi en trokken de hele dag met elkaar op.

In dit gesprek gaf ik enigszins gekscherend aan, dat ik Neptunus wel wilde kopen. Roel had ook al wel met deze gedachte gespeeld. Hoe meer biertjes we dronken, hoe groter de ideeën werden. Maar onze partners zagen deze wilde plannen niet zitten. De dag erop heb ik toch weer contact gezocht met Roel en zijn we met onze partners om tafel gaan zitten. De plannen werden steeds concreter en onze partners steeds enthousiaster.

Wel kwamen we overeen dat we het pand alleen zouden kopen wanneer we de benodigde subsidies konden krijgen maar tot twee keer toe werden onze plannen afgewezen. Toch besloten we om door te zetten en op 1 februari 2021 was de koop beklonken. Gelukkigen kwamen kort hierna toch de nodige subsidies vrij, anders was het wel heel spannend geworden.

Je hebt het café dus niet alleen overgenomen?

Nee, we doen het met ons vieren! Roel Venema en zijn vrouw Grea zijn onze partners in crime, haha. Roel is de eigenaar van accountantskantoor Veldman & Van Dijk in Leens en samen verzetten ze achter de schermen bergen vol werk qua boekhouding, administratie, de subsidie- en de vergunningaanvragen. En als de nood echt aan de man is, stapt Roel ook zo achter de tap als het moet. Petra en ik zijn vaak op de werkvloer te vinden ondanks het feit dat ook Petra een volledige baan heeft in de kinderopvang.

Twee ondernemersechtparen dus en dat geeft weinig tot geen tijd om het café actief zelf te runnen?

In eerste instantie was het de bedoeling dat we personeel zouden zoeken die het leeuwendeel van de werkzaamheden uit zouden voeren. Maar de praktijk was weerbarstiger. Daarbij is het zaak dat je als eigenaar, zeker in het begin, aanwezig bent en dus heb ik mij enige maanden grotendeels vrijgemaakt om een groot gedeelte van de verbouwingen op mij te nemen.

En dat naast mijn eigen onderneming Valkema Bandenservice. Deze zaak bestaat inmiddels vijf jaar en ik regel vanuit mijn loods aan het Haarland alles op bandengebied. Opslag, vervanging, levering, montage enz.. Via de brandweer leerde ik iemand kennen die hetzelfde doet in Ten Boer en van het een kwam het ander. Toen ik nog thuis woonde, sloopte ik al auto’s voor de hobby en de onderdelen verkocht ik waarbij de wrakken in de tuin achterbleven. Dat was dus niet optimaal.

Naast Valkema Bandenservice verhuur ik mijzelf ook als zzp-er aan akkerbouwboeren. Dit bouw ik wel af maar tijdens de drukke oogstmaanden wordt er vaak nog succesvol een beroep op mij gedaan. Dat leidde de afgelopen maanden tot drukke en lange dagen inderdaad. Werkweken van gemiddeld tachtig uur zijn eerder regel dan uitzondering. Maar het werk is mijn hobby en ik heb gelukkig weinig slaap nodig. Donderdag tot en met zondag ben ik achter de tap te vinden en ik help mee in de keuken. Petra springt ook regelmatig bij en regelt op de maandag de bestellingen. We hoeven ons met ons allen niet te vervelen inderdaad.

Gelukkig hebben jullie ook goed personeel kunnen vinden?

We hebben één medewerkster in vaste dienst, zij werkt hier 36 uur per week. En we hebben zes weekendkrachten in de leeftijd van 16 tot 40 waarbij de oudste altijd als back-up dient. Petra en ik helpen uiteraard mee en dat is ook nodig want in een gemiddeld weekend hebben we toch wel zo’n vijf a zes mensen nodig achter de bar en in de keuken. Zeker op de zaterdag. Wanneer de voetbalkantine dichtgaat vervolgen veel stamgasten hun weg in Neptunus. Je kunt hier prima eten en we verzorgen ook de nodige afhaalmaaltijden.

Wat is er tegenwoordig zoal in Café Neptunus te doen?

We zijn momenteel van donderdag tot en met zondag geopend. Op donderdag wordt er hier gebiljart en op vrijdag gedart. Onze grote bovenzaal, waar we momenteel nog druk mee aan het verbouwen zijn, kan ideaal voor grote feesten worden gebruikt. Middels een flexibele tussenmuur is hij, indien gewenst, in tweeën te splitsen waardoor gezelschappen van verschillende groottes hier gebruik van kunnen maken. Ook beneden hebben we een zaal en we zijn nog volop aan het dubben hoe we ons groot buitenterras optimaal kunnen benutten.

Plannen zat inderdaad. We zitten ook te denken aan bingoavonden bijvoorbeeld of dorpsmaaltijden. En vergaderingen van verenigingen, stichtingen of bedrijven kunnen hier prima gehouden worden. Aankomend zaterdag en de zaterdag erop staan hier twee feesten gepland dus het gaat de goede kant op!

Hoe staat het met de verbouwingen?

In anderhalf jaar tijd is er heel veel gebeurd in en om het gebouw. Eigenlijk pas vanaf september 2021 want toen is de aannemer begonnen. Zelf ben ik vanaf december een aantal maanden achterelkaar met wat vrienden fulltime aan de slag geweest. We hebben bijvoorbeeld de keuken helemaal aangepakt maar ook aan de buitenkant van het gebouw is veel gebeurd. Gevoegd, getimmerd en geverfd bijvoorbeeld en ook het dak en de dakgoten zijn vernieuwd.

En nee, dit hebben we niet allemaal van de subsidies kunnen doen ondanks dat Neptunus een rijksmonument is. We hebben er beiden eigen geld ingestoken anders hadden we dit niet kunnen realiseren. Er is veel gebeurd maar er moet nog meer gebeuren. Toch hoop en verwacht ik dat we over een jaar alle verbouwingen achter de rug hebben!

Blij en trots op hoe het nu gaat?

Jawel hoor, we zijn heel tevreden over hoe het nu loopt. Ook over de aanloop uit het dorp. Zaterdag jl. was het hier bijvoorbeeld behoorlijk druk. Wat dat betreft worden we gelukkig door het dorp omarmd. Het wordt gewaardeerd wat we hier doen en we hebben ook een bepaalde gunfactor.

Het kan zijn dat we op termijn het pand gaan verhuren of verpachten want ik zie mij het beheer niet tot mijn pensioen doen. Maar dan wel aan iemand waarmee we een klik hebben. En eerst moeten alle verbouwingen achter de rug zijn en alles moet op rolletjes lopen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Neptunustijd tot dusver?

De start van de verbouwing in september 2021 beschouw ik als grootste hoogtepunt. Toen kwam alles los en konden we vooruitkijken. Ik ben niet zo van de dieptepunten maar dat we moesten beginnen in de coronatijd was natuurlijk wel een dingetje. En dat gaandeweg de verbouwing de materiaalkosten soms verdubbelden, dat hadden we op voorhand ook niet aan zien komen. Dat zijn wel dompers geweest, maar hé, we lachen nog steeds hoor!

We mogen blij zijn dat we beiden een goedlopende zaak achter de hand hebben, anders had het minder goed af kunnen lopen. Maar je zegt het zelf, het wordt hartstikke mooi. Daarbij zitten we in een booming omgeving. Lauwersoog zit altijd vol met toeristen en er wordt zelfs een nieuw vakantiepark bijgebouwd. Mooi voor ons maar zeker ook voor de regio!

Nog bijzondere Neptunusverhalen?

Over Neptunus heb je al het een en ander gehoord maar in maart 2020 kwam er nog een bijzonder project op ons pad. Toen kochten Petra en ik namelijk de voormalige Spar-winkel. Er zat geen ruit meer in, je moest de maaier mee naar binnen nemen om het gras weg te halen en overal lagen plassen water. En dan is het de kunst om hier doorheen te kijken. In een kleine vier maanden is het ons gelukt om de boel grondig te verbouwen. Met als gevolg dat de bovenverdieping als woning verhuurd wordt en beneden vijf bedrijven zitten die zorgen voor reuring in het dorp….

Nog tijd voor hobby’s?

Zoals eerder aangegeven is werken mijn hobby. Daarbij ben ik inmiddels al weer zeven jaar lid van de vrijwillige brandweer in Zoutkamp. Vroeger was ik een fanatiek autocrosser en dat heb ik zo’n zeven jaar gedaan. Tot mijn dertiende voetbalde ik bij de plaatselijke UVV ’70. Het opstelhokje, met het wedstrijdprogramma uit 2010, hangt hier nog steeds aan de muur. Met Valkema Bandenservice ben ik de trotse hoofdsponsor van VVSV ’09.

Waar staat Stefan Valkema met Café Neptunus over 10 jaar?

Ik hoop en verwacht dat we tegen die tijd een succesvolle onderneming hebben, daar zullen we alles aan doen. Neptunus was en is een gevestigde naam in de omgeving. Als je bedenkt dat Zalencentrum Vita Nova onlangs dichtgegaan is en Café Bulthuis in Eenrum te koop wordt aangeboden dan moet je er toch niet aan denken dat we in Ulrum geen Café Neptunus meer zouden hebben? Dat is mijn eer te na hoor.

Wil je verder nog iets kwijt?

Kom gerust langs voor een bakje koffie of een lekker koel biertje, mocht je hier langsrijden. En volg onze verrichtingen op Facebook: https://www.facebook.com/Eetcaf%C3%A9-Neptunus-106227198082832. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69