Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Robert Jan Kooijmans, supporter, deelnemer, sponsor én vrijwilliger van en bij het Bedrijvenvoetbal

Supporter, deelnemer, sponsor én vrijwilliger. Dat is een indrukwekkend rijtje inderdaad. Maar we gaan eerst maar even naar de mens Robert Jan Kooijmans. Een korte voorstelronde: ‘Ik ben 42 jaar, gelukkig getrouwd met Ilona en vader van drie kinderen: Esmee (15), Tobias (13) en Sophie (9). Ik heb bijna mijn hele leven in Bedum gewoond op een kort uitstapje van 4,5 jaar richting Eelde na. Sinds vorig jaar juni wonen we na tien jaar Waldadrift met veel plezier aan de Herestreek.’

‘Daarbij ben ik de trotse eigenaar van Kooijmans Installatietechniek en Kooijmans Kalkvrij. Over de ontwikkeling van beide ondernemingen ben ik dik tevreden. De huur en verkoop van wateronthardinginstallaties via Kooijmans Kalkvrij maakt nu al een mooie vlucht en ik zie dit voor de komende jaren nog verder toenemen.’

Sponsor en deelnemer

Robert Jan is in 2011 voor zichzelf begonnen en niet veel later werd hij ook sponsor van het Bedrijvenvoetbal. Hij doet dat op zijn eigen unieke manier. Net even ‘aans dan aans’ inderdaad. Zo stelde hij tijdens de laatste editie medailles beschikbaar. Ook deed hij de laatste zaalvoetbaltoernooien met een eigen bedrijfsteam mee. Hij wil de aanvoerder van de tegenstander nog wel eens verrassen met een vaantje van zijn bedrijf en dit goede voorbeeld inspireerde al snel andere ploegen.

Ook met de veldeditie heeft hij een paar keer meegedaan in de combiteams van Geralda’s Hairfashion en Primera De Gele Klap en die van Kooistra. ‘Beide ploegen waren meer gezelligheidteams, de kans dat we een prijs pakten was nihil. Maar dat vind ik prima hoor. Ik ben sinds kort weer lid geworden van het vierde zaalvoetbalteam van SV Bedum. Een gezellig ploegje bestaande uit collega-ondernemers en oud-ploeggenoten uit de tijd dat ik nog in het 3e en 4e elftal van CVVB speelde. Een hapje en drankje na de wedstrijd hebben we hoog in het vaandel staan.’

Dat klinkt niet als een bijster hoog voetbalniveau maar toch werd Robert Jan in zijn jonge jaren uitgenodigd voor een selectiewedstrijd van FC Groningen. Daar werd hij uiteindelijk gewogen en te licht bevonden.

Vrijwilliger bij het aanleggen van stroom

Maar ook voor het vrijwilligerswerk draait hij zijn hand niet om. Enige jaren geleden werd hij door bestuurslid Hans Gras gevraagd of hij hem wilde ondersteunen met de aanleg van stroom in de feesttent en in de toiletunits. ‘Hans is dan het aanspreekpunt waarbij ik terecht kan voor gerichte vragen. ‘Waar moet dit kabeltje hangen?’, schreeuw ik dan door de nog stille feesttent of sporthal. Op die manier kan ik hem mooi ontlasten.’

‘Twee dagen vrijwilligerswerk verrichten voor het Bedrijvenvoetbal en twee dagen voor de Bedumer Winterloop, dat is toch prima te doen?! Dit vrijwilligerswerk is mij thuis met de paplepel ingegoten. Daarbij kan ik mij volledig vinden in de uitspraak ‘van geven word je rijk’. Dat heb ik zeker de laatste jaren geleerd. En het gaat hierbij niet alleen om materiële zaken!’

Robert Jan vergeet hierbij nog even te noemen dat hij ook de coördinator is van de kerstpakkettenactie waarbij de minder daadkrachtige inwoners in Bedum vlak voor kerst middels een mooi kerstpakket verrast worden. En

tijdens het Bedrijvenvoetbal ondersteunt Robert Jan ook nog eens zijn schoonvader, slager Thonny Teerling, en de nieuwe eigenaar van Slagerij Teerling Willard Havinga. Het vervoeren en uitdelen van heerlijke maaltijden op de zaterdag voor de voetballers pikt hij er zo nog even bij.

Bestuur Bedrijvenvoetbal zorgt goed voor zijn vrijwilligers

Hij doet het graag, deze hand- en spandiensten voor de organisatie. Want het bestuur zorgt goed voor zijn vrijwilligers. ‘De catering is goed, er is een vrijwilligersavond en op de dagen dat we meehelpen worden we prima voorzien van een hapje en een drankje. Daarbij hebben ze ook nog eens oog voor de sportverenigingen in Bedum die een vergoeding krijgen voor het meehelpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leden van Loopgroep Bedum die het bedrijvenvoetbalmagazine rondbrengen.’

Die opmerking over de Loopgroep schept ook nog eens een mooi bruggetje naar één van Robert Jan zijn grote passies, het hardlopen. Vier jaar geleden liep hij bijvoorbeeld in Indonesië nog veel geld bijeen voor het goede doel door succesvol mee te doen aan de marathon aldaar. Inmiddels is hij ook lid geworden van de Wielervereniging Bedum.

‘Van geven word je rijk, van vrijwilligerswerk leveren misschien nog wel rijker’. Dat is geen uitspraak van Robert Jan maar een zelfbedachte spreuk van de auteur. Volgens mij een mooie afsluiter van dit vrijwilligers(werk)verhaal…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69