Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bert Schaap, alias Burdy, alias het zingende raadslid, gangmaker in de feesttent!

Behoeft de uit Ulrum afkomstige Bert Schaap, nog beter bekend onder zijn artiestennaam Burdy, nog wel een nadere introductie? Want dit ‘Feestbeest oet Grunnen’ timmert immers al ruim veertig jaar muzikaal aan de weg. En Bert gaf onlangs in de Bonte Wever in Assen nog een wervelend jubileumconcert n.a.v. zijn 30-jarig artiestenbestaan.

In zijn jonge jaren begon hij als DJ in café ‘De Paardenstal’ in Ulrum. Toen hij een jaar of 26 was, trok hij de stoute schoenen aan en begon zelf mee te zingen. ‘Daar moet je wat mee doen’, zeiden steeds meer mensen tegen hem. En zo ontstond in 1992 Burdy en in datzelfde jaar kwam ook zijn eerste singel uit, ‘De vissers van Zoltkamp’!

Eigen voetbalcarrière

Foto: Ronnie Afman

Dat Bert kan zingen is algemeen bekend maar hij heeft al met al ook zo’n 25 jaar gevoetbald. ‘Ik werk tegenwoordig 32 uur per week als buschauffeur bij de Qbuzz en als ik dan tegen een passagier vertel dat ik jarenlang bij Zeester 1 gevoetbald heb dan hebben ze vaak zoiets van, poeh, dat is toch een aardig niveautje geweest. Wat ik er dan niet bij vertel is dat dit bij het enige zondagteam was die ook nog eens de gezelligheid hoog in het vaandel had staan. Zeester speelde zijn wedstrijden destijds in Ulrum dus kon ik na die tijd nog lekker een biertje meedrinken en dom kwalmen in de kantine.’

‘In mijn jeugd heb ik ook enige jaren gevoetbald maar daar kwam een eind aan toen ik mijn vader, hij was melkboer in Ulrum, mee moest helpen. Later heb ik de melkkar overgenomen maar deze werkzaamheden stopten in 2011 om bedrijfseconomische redenen. Ik ben toen nog een tijdje taxichauffeur bij de UVO geweest en dat paste mij precies. Want ik mag graag bij de weg zijn en mensen blij maken. Dat probeer ik nu als buschauffeur nog steeds te doen. En sinds kort zit ik zelfs in de politiek als raadslid van Hogeland Lokaal Centraal. Ik was lijstduwer maar kreeg zoveel voorkeursstemmen dat ik voor mijn gevoel mijn verantwoordelijk wel moest nemen.’

Bert voetbalde destijds wel met Zeester tegen de zondagtak van SV Bedum. ‘Een pittige tegenstander altijd  maar het ging er wel sportief aan toe. En deze wedstrijden hebben er zelfs in geresulteerd dat ik een keer in de Bedumer voetbalkantine op heb mogen treden. Wanneer dat was? Och man, ik heb niet zo’n geheugen als Johan Derksen. Dat is jaren geleden gebeurd.’

Bedumer feesttent

Het is in elk geval een optreden geweest dat naar meer smaakte want vijf jaar geleden trad Burdy ook al eens op tijdens een Hollandse Avond in de feesttent tijdens het Bedrijvenvoetbal. Toen deelde hij het podium onder andere met Diep Triest. ‘Waarschijnlijk heb ik daar een goede indruk achtergelaten want op vrijdag 1 juli sta ik weer op het podium. Nu met Great Piano’s en Jannes. Jannes ken ik trouwens al jarenlang. Een zeer enthousiaste collega waarmee ik vaak op piratenfestivals heb opgetreden. Dat wordt vast een gezellig weerzien.’

Bert treedt, na die vermaledijde coronabreak van twee jaar, gemiddeld nog een keer per week op. Vaker wil hij ook liever niet maar een enkele keer ontkomt hij hier niet aan. ‘Mijn optredens moeten geen slappe hap worden. Het publiek moet niet denken van, ‘die Burdy heeft er al twee optredens opzitten vanavond!’ Ik streef er naar om zo fit en enthousiast mogelijk op het podium te verschijnen en dat gaat ook in Bedum gebeuren.’

Bedum is sowieso een plaats waar hij graag komt en hij heeft er onder de mindervalide mensen ook de nodige fans zitten. Dat weet hij nog uit zijn tijd als taxichauffeur toen hij vaak in Bedum kwam om deze mensen naar hun werk te brengen.

Nieuw materiaal

Bert heeft er zin in dus om opnieuw het podium te betreden tijdens het Bedrijvenvoetbal. Naast de eerder genoemde klassiekers zal hij dan ook recente singles ten gehore brengen. Burdy: ‘Het zijn zeer dansbare nummers. Allereerst is daar ‘Dansen op de tafel’. Een nummer geschreven n.a.v. het feit dat ik een paar jaar geleden op de tafel stond te zingen tijdens een uitzending van RTV Noord. Daar kwam wel enig commentaar op en dat vond ik jammer want ik ben zoals ik ben en blijf altijd mijzelf!’ Dat is in het nummer verwerkt. En in coronatijd was daar natuurlijk, ‘Kop d’r veur, wie broez’n deur’. Ook dit nummer mag in Sporthal De Beemden niet ontbreken.’

En uiteraard host Bedum begin juli massaal mee met de klassiekers ‘De Vissers van Zoltkamp’, ‘Met mien ogen dicht’, ‘De hypnotiseur’ en ‘Sayonara’. Het aftellen is inmiddels begonnen…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69