Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Marc Krüger en Tim Boerema werken hard aan de toekomst van VV Winsum

Het interview met beide (jonge)mannen over de jeugd(structuur) van VV Winsum moest nog voor de zomervakantie plaatsvinden. Want waar ik dacht met twee generaties voetbaldieren aan de kantinetafel te zitten, bleken dat er drie te zijn. Hoofd jeugdopleiding bovenbouw Marc Krüger (38 jaar, in het dagelijks leven administratief medewerker bij een incassobureau) is namelijk op het moment van schrijven en uitwerken aanstormend vader. Zover is de 21 jarige Tim Boerema nog niet maar laat hij nu net een week eerder zijn UEFA-C trainersdiploma met goede cijfers in ontvangst hebben mogen nemen. Een mooi vertrekpunt derhalve om de Winsumer jeugdtak te analyseren.

Hoofd jeugdopleiding bovenbouw

En dan beginnen we bij ‘manusje-van-alles’ Marc. Die een rijk zaalvoetbalverleden heeft bij Futsal Winsum, uitkomend in de landelijke eerste (!) divisie. Betrokken vanaf de oprichting, eerst keeper en nu al enige jaren trainer en materiaalman bij de zaalvoetballers. Daarbij aankomend seizoen interim coach- en trainer bij VV Winsum 2. En ook nog eens sinds augustus 2020 ‘Hoofd jeugdopleiding bovenbouw’.

Krüger: ‘Toen ik na een woonuitstapje naar Haren en het einde van mijn voetbalavonturen bij VV Glimmen terugkeerde naar Winsum was daar natuurlijk ook snel het weerzien met het voetbalgebeuren. Vier jaar geleden bleek dat JO-19 nog geen trainer had en ik werd hiervoor gevraagd. Toen vervolgens de jeugdstructuur van VV Winsum op de schop ging, vier HJO’s werden gereduceerd naar twee, was daar voor mij vorig jaar de uitdaging om leiding te mogen geven aan de bovenbouw.’

‘Dat ging natuurlijk door het hele coronagebeuren met pieken en dalen gepaard. Gelukkig konden de ongeveer 15 teams die ik onder mijn hoede heb, zowel aan het begin als het eind van het seizoen nog even lekker los. Anders was het alleen maar trainen geweest in de afgelopen maanden. En dus kon ik met de trainers toch nog regelmatig lekker sparren over de inhoud van de trainingen en hoe dit er in de weinige wedstrijden die gespeeld zijn wel of niet uitkwam. Verbeterpunten werden aangestipt, wat goed ging natuurlijk ook. Zo proberen we onze gezamenlijke clubvisie vorm te geven. Waarbij ook gekeken wordt naar het gedrag langs de lijn richting eigen spelers, de tegenstander en de scheidsrechter.’

Het is dus nog enigszins uitvogelen hoe de bovenbouw nog beter kan functioneren. Twee keer week praat hij daar over met bestuurslid voetbalzaken Jan Jaap Zijlstra en dit gegeven wordt ook besproken in het ‘Technisch Hart’ van de club. Een van de belangrijke pijlers binnen de jeugdtak is dat jonge voetballers van het eerste of twee elftal gepolst worden om de UEFA-C opleiding te volgen. Zij lopen daarbij in hun eerste trainingsjaar ‘stage’ bij een ervaren trainer die deze papieren reeds in bezit heeft. Na geslaagd te zijn, kunnen ze vervolgens zelf in het seizoen erop een team trainen. ‘We streven ernaar om in elke leeftijdscategorie een trainer op te leiden.’ Drukke tijden dus voor Krüger die naast zijn baan nog bijna een extra ‘werkweek’ op het sportcomplex doorbrengt….

Diploma binnen     

Een exponent van deze nieuwe structuur is Tim Boerema. Inmiddels spelend in VV Winsum-2 maar hij heeft zeker de ambitie om over een aantal seizoenen door te stromen naar de hoofdmacht. Om daarmee in de voetsporen te treden van zijn vader en opa waarover Krüger weet te melden dat ‘opa’ een stylist was op het middenveld en pa in de spits een neusje voor de goal had. Als Tim dit kan combineren dan moeten we hem in de gaten houden de komende jaren. Op vierjarige leeftijd meldde pa hem al aan voor het kaboutervoetbal, dat belooft dus wat. Vooralsnog heeft hij echter genoeg ambities en uitdagingen in het lerende gedeelte van het leven.

Tim: ‘Ik doe de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) aan de Hanzehogehogeschool in Groningen en heb gekozen voor het trainer-coach profiel. Dat ik vorig seizoen vol voor de trainersopleiding UEFA-C ben gegaan, was voor mij dan ook een logische stap. Dat is best wel een intensieve cursus want je geeft twee trainingen in de week en gaat zaterdags met je team mee. Daarbij train je op vrijdagavond onder leiding van een KNVB-trainer en moet je maandelijks nog een drietal opdrachten uitwerken. En dat allemaal naast je studie en je eigen voetbaltrainingen en wedstrijden.’

‘Dit seizoen was ik tweede trainer bij JO13-1 waar Huizinger Jan Pieter Westing de hoofdcoach was. Zelf had ik met JO13-2 een eigen team onder mijn hoede. Ik vond training geven direct hartstikke leuk om te doen en vind het voor dit moment prima om jongere teams te trainen. Volgend seizoen heb ik JO12-1 onder mijn hoede, zij spelen acht tegen acht. Dat is voor mij een leuke uitdaging. Op termijn zou ik graag oudere teams als de JO-17 willen trainen en misschien ga ik over een jaartje of vijf wel aan de slag voor mijn UEFA-B diploma.’

Aan ambitie geen gebrek dus bij beide mannen die ook het aankomend seizoen vaak op het voetbalveld te vinden zullen zijn. Waarbij Marc onlangs inderdaad vader is geworden van een wolk van een zoon. Prachtige ontwikkelingen dus waarvan op termijn ongetwijfeld de vruchten zullen worden geplukt.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69