Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Wiebrand Top en Neil Judkins: ‘De Winsumer voetbalvrouwen zijn bloedfanatiek!’

Op een mooie zaterdagmorgen in augustus mag ik in de fraaie bestuurskamer van VV Winsum beginnen aan mijn derde interview. Na het meidenvoetbal en de jeugdafdeling staat deze morgen het vrouwenvoetbal centraal. Dat Neil Judkins als gesprekspartner naar voren geschoven is, heeft iets vanzelfsprekends. Vier jaar geleden raakte hij als trainer van VR1 onder de indruk van het enthousiasme van de dames. Ook kersvers trainer Wiebrand Top is positief gestemd: ‘Ik loop hier nu sinds mei rond en heb gemerkt dat de vrouwenafdeling heel veel zin heeft in het nieuwe voetbalseizoen. De dames zijn bloedfanatiek!’

Wiebrand Top

Wiebrand Top is nieuw binnen de club dus zo raar is het niet dat we dit interview met een voorstelronde beginnen: ‘Ik ben 43 jaar, geboren in Froombosch maar sinds mijn 5e woon ik met veel plezier in Siddeburen. Ik heb een geregistreerd partnerschap en ben de trotse vader van drie kinderen. Ik heb zeventien jaar in de fitnessbranche gewerkt maar ben vorig jaar met mijn eigen bedrijf begonnen. Met Topvitae breng ik mensen mentaal en fysiek in beweging. Dankzij mijn mobiele gym, de Mobegym, kan ik nu zelfs op locatie groepen van acht tot twaalf personen trainen. Ik weet door mijn ervaring dat starten vaak het probleem niet is maar volhouden wel. Door gerichte coaching bied ik tools en handvaten om door te kunnen zetten op momenten dat het moeilijk wordt. Ondanks de start in coronatijd ben ik wat dat betreft heel tevreden over mijn eerste jaar.’

Wiebrand begon zijn voetbalcarrière bij Siddeburen waar hij dermate opviel dat hij tot diverse Groninger selecties doordrong. Dit leidde zelfs tot twee jaar bij SC Heerenveen waar hij net niet de definitieve stap naar het betaald voetbal wist te maken. Uiteindelijk werden het zeven prachtige jaren bij VV Appingedam in de hoofdklasse in combinatie met zijn studie Sport, Gezondheid & Management en het trainerschap bij de zaterdagtak van VV Siddeburen waarin hij de laatste jaren ook actief was als jeugdcoördinator. Inmiddels neemt hij dus twintig jaar trainerservaring met zich mee, voornamelijk in zijn woonplaats. Tussendoor maakte hij nog een uitstapje naar de jeugd van Appingedam.

‘En toen zag ik dat ze bij VV Winsum op zoek waren naar een nieuwe trainer bij VR1. Ik merkte dat ik toe was aan een andere dynamiek en had in mijn kennissenkring positieve berichten over de club gehoord. En dus was de keus, na enige goede gesprekken, snel gemaakt. Een keus waar ik heel enthousiast over ben. Ik heb een goed beeld gekregen van de speelsters en op basis daarvan, uiteraard in goed overleg, de selecties samen kunnen stellen. Ik ben positief verrast en vooral het fanatisme valt me op, alle dames zijn bloedfanatiek in hun sportbeleving. Ik weet dat het eerste vrouwenelftal de laatste jaren continu bij de eerste vier, vijf eindigde in de competitie en dat is ook nu uiteraard de doelstelling.’

Neil Judkins

Na deze ontboezemingen moet Wiebrand zich haasten want voor de oefenwedstrijd tegen Oranje Nassau moet het team eerst op de foto. Voor mij een mooi moment om de focus te verleggen naar Neil Judkins. En die behoeft als kind van de club ongetwijfeld minder introductie. Ooit een begenadigd spits van het eerste elftal. Inmiddels eigenaar van Fysio2Fit, net  kersvers vader af (zijn dochter is onlangs 1 jaar geworden) en sinds kort Commissielid Voetbal Zaken waarin hij zich sterk maakt voor de vrouwentak binnen de voetbalclub. Niet zo gek eigenlijk als je bedenkt dat zijn vrouw Chantal één van de sterkhouders van VR1 is en de belangen van het vrouwen- en meidenvoetbal behartigt in het Technisch Hart van de club.

Vier jaar geleden tijdens een wedstrijd met het derde team, raakte hij zwaar geblesseerd toen zijn achillespees afscheurde. Destijds was hij 35 jaar en uit eigen ervaring wist hij dat dit hem lang buitenspel zou zetten. Het was in de tijd dat VR1 zonder trainer kwam te zitten en Chantal startte een succesvolle campagne om hem te enthousiasmeren voor het trainerschap.

Judkins hierover: ‘Ik wilde ondanks mijn blessure actief blijven binnen het voetbal en dus ben ik met de club en de spelersraad in gesprek gegaan. Het bleek al snel dat ik het erg leuk vond om te doen. Het fanatisme en enthousiasme werkte aanstekelijk. En dat resulteerde in het eerste jaar in een kampioenschap en promotie naar de eerste klasse. Wat een eenjarig gebeuren had moeten worden, mondde uit in drie mooie trainersjaren. Toen mijn dochter zich aandiende deed ik een stapje terug. Maar daar de lijntjes in huize Judkins kort zijn, kreeg ik wel mee dat het binnen de vrouwentak vorig seizoen moeizaam ging. Dat deed mij na drie mooie jaren pijn.’

En dus is Neil, samen met Daphe Dijkema, in de voorbereiding druk in de weer om alles organisatorisch rond te breien zodat de drie vrouwenteams optimaal de competitie in kunnen. Met Danny Muller is VR2 inmiddels van een nieuwe trainer voorzien en zo krijgt de damesstaf steeds meer vorm. Materialen regelen, gesprekken met trainers, begeleiders en de aanvoersters, het slokt nu nog de nodige aandacht op. Hopelijk heeft hij straks tijd om zelf om de week weer te voetballen bij het derde elftal en de andere zaterdagen kan hij mooi de verrichtingen van de verschillende vrouwenteams in de gaten houden.

Hij heeft er, net als Wiebrand, enorm veel zin in. ‘Naast dit regelwerk en actief voetballer ben ik trouwens ook nog hoofd verzorging binnen de club. Voor mij iets vanzelfsprekend. In december bestaat Fysio2fit vijf jaar en het heeft in die tijd een mooie vlucht gemaakt. Inmiddels zijn er vijf fysiotherapeuten aan de praktijk verbonden en drie fitnesstrainers. Ik vind het mooi om de club met deze opgedane ervaring te ondersteunen!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69