Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jolien Dijk, topambassadeur voor het meidenvoetbal in Winsum

Ze komt uit een rasechte voetbalfamilie (pa, ma, twee broers, een zus en een halfbroer hebben dezelfde voetbalgenen), had al op jonge leeftijd honger naar de bal (toen ze zes jaar was, werd ze lid van VV Stedum), heeft in de keuken gekeken van meerdere voetbalclubs, geeft wiskundeles aan jonge adolescenten op de Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam en is aanvoerder van het eerste vrouwenelftal van VV Winsum.

Eigenlijk was de vacature die vorig jaar opgesteld werd en waarin de club een hoofdtrainer voor het meidenvoetbal zocht ‘naar haar lijf’ toegeschreven. Ze had hem ook wel gelezen, werd enthousiast maar twijfelde. Nog bezig met een opleiding was het soms zoeken naar vrije tijd. Het was meidenvoetbalcoördinator Chantal Streppel die haar het beslissende zetje gaf……

De meidenteams

En zo is Jolien inmiddels al weer enige maanden enthousiast bezig om zich te oriënteren op de functie van hoofdtrainer bij het meidenvoetbal. Maar uiteraard is ook dit proces bemoeilijkt door het hele coronagebeuren. En dus is de blik gericht op het seizoen 2021/2022. Jolien hierover: ‘Zelf neem ik samen met Kim en Rick MO-15 onder mijn hoede. Maar we gaan met meerdere meidenteams de competitie in. Naast de MO-15 hebben we ook een MO 17,-13, -11 en zelfs een MO-9. Momenteel zijn een kleine honderd enthousiaste meiden wekelijks lekker aan het voetballen bij de club. Het is ons gelukt om bij elk team twee trainers te krijgen die door het volgen van cursussen en trainingen zelf ook steeds meer vaardigheden bijleren.’

Er is een stevige basis gelegd dus voor het meidenvoetbal in Winsum. ‘Uiteraard beperk ik mijn activiteiten niet alleen tot MO-15. Ik kijk ook bij de trainingen van de andere meidenteams en spar met de trainers over wat goed gaat en misschien nog beter kan. Hier leer ik zelf ook weer van. Dit seizoen wil ik graag op zaterdag zoveel mogelijk meidenteams aan het werk zien en ik houd ook de meiden in de gaten die nog bij de jongens voetballen.

Takenpakket

Dat belooft een druk seizoen te worden voor Jolien maar daar maalt ze niet om. ‘De zaterdagen zijn toch altijd al met voetbal gevuld en door de schema’s van de meidentrainingen te combineren met mijn eigen trainingen bij de club lukt het om het aantal reiskilometers tussen Loppersum (waar ze samen met haar partner René nog niet zo lang geleden een huis gekocht heeft) en Winsum toch enigszins beperkt te houden. Op deze manier gaan we proberen om het meiden- en vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen.’

‘Daar wordt vanuit de club vol op ingezet die dankzij een sponsorcontract met de ING en deelname aan een pilot de hiervoor benodigde gelden binnenkrijgt. Waarbij ik nog aan wil geven dat we ook graag sparren met verenigingen in de omgeving. Niet om meiden naar de club te lokken maar omdat het voor iedereen beter is dat het meidenvoetbal zich in de regio goed ontwikkelt.’

Thuis voelen

Jolien (29 jaar) maakte vijf jaar geleden de overstap van SC Loppersum naar VV Winsum. Ze wilde sportief gezien haar grenzen verleggen en dat is aardig gelukt. ‘Het was hartstikke gezellig bij Loppersum maar ik wilde graag ontdekken waar op sportief gebied mijn top ligt. Inmiddels spelen we in de eerste klasse en uiteraard hebben we als team nog steeds de ambitie om naar de hoofdklasse te promoveren. Door vol in te zitten op de kwaliteitsontwikkeling bij de jeugd wordt hiervoor een stevige basis gelegd. Waarbij we het plezier in het spelletje niet uit het oog verliezen. Want uiteraard is het voetbalplezier het allerbelangrijkste om spelers aan de club te binden. Dat geldt ook voor mij. Ik voel mij prima thuis bij VV Winsum en hoop hier nog vele jaren te blijven.’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69