Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Tips om fysiotherapeut Jochem Dijk te ontwijken tijdens het Bedrijvenvoetbal

Fysiotherapeut Jochem Dijk uit Groningen, geboren en getogen in Emmeloord, is ongetwijfeld een aardige en sympathieke man maar je kunt op zo’n toernooi maar beter niet met hem in aanraking komen. Alhoewel, je preventief laten masseren, even de kuitjes los schudden zeg maar, is natuurlijk ook een mogelijkheid om allerlei pijntjes en blessures te voorkomen. En ook dat gebeurt. Zeker door de wat oudere 7 x 7 voetballers die tussen de wedstrijden door op die manier de stramme spiertjes soepel proberen te houden.

Derde keer

En de opkomst van het 7 x 7 voetbal was ook de belangrijkste reden voor de organisatie om Jochem te vragen om zijn diensten tijdens het evenement te etaleren. Met de komst van wat oudere, iets minder getrainde maar zeker nog enthousiaste voetballers is de kans op blessures immers ook groter geworden. Vandaar dat naast de EHBO-afdeling, ook de fysiotherapie werd toegevoegd.

Daarbij is Jochem geen onbekende in Bedum. Sinds 2010 werkt hij namelijk voor Fysiotherapie De Buren die in hetzelfde pand als Go4Fitness zitten. Volgens Jochem een ideale situatie: ‘Go4Fitness heeft apparatuur waar wij ook gebruik van kunnen maken en wij hebben de kennis waardoor we sporters met fysieke problemen kunnen begeleiden.’

In de tijd dat SV Bedum nog CVVB heette, kwamen de zwaardere blessuregevallen al bij hem in de praktijk langs. Dit beviel zo goed dat hij niet veel later aan de technische staf van de A-selectie werd toegevoegd. Dit had Jochem nog kunnen combineren met de rol van actief voetballer bij de selectie maar ‘dan bestaat de kans dat je dingen half gaat doen en af gaat raffelen, vandaar dat ik de keus gemaakt heb om het spelletje achter mij te laten en mij als fysiotherapeut aan de begeleidingsstaf toe te voegen. Ik voetbal al zes jaar niet meer maar heb wel met Go4Fitness en Smit Beton enige keren met het Bedrijvenvoetbal meegedaan.’

Veel voorkomende blessures en tips om ze te voorkomen

Vorig jaar wisten zo’n veertig a vijftig voetballers de behandelpost van Jochem en zijn collega te vinden. De meest voorkomende blessures zijn toch de spierblessures aan kuit of hamstring. Jochem hierover: ‘Deze klachten zijn zowel preventief als acuut goed te behandelen. Een heel ander verhaal is wanneer iemand met een gebroken enkel langskomt. Hierin is de samenwerking met de EHBO en ziekenhuis vooral belangrijk. De kleinere blessures ontstaan vaak bij de wat minder geoefende sporters die meer hinder ondervinden van de pauzes tussen de wedstrijden. Het is voor hen zaak om niet de hele tijd stil te zitten maar tussendoor toch even weer in beweging te komen en wat rek- en strekoefeningen te doen.’

‘Hoewel een warming-up niet bewezen effectief is, kan ik het toch alleen maar aanraden. En bij wat koudere weersomstandigheden is het verstandig om na een wedstrijd warmere kleding aan te trekken waardoor de spieren langer warm blijven. Ik denk niet dat het spelen op kunstgras meer blessures veroorzaakt maar wanneer je op wisselende ondergronden speelt met hetzelfde schoeisel dan kan dat wel problemen veroorzaken. Het beste is dan ook om zowel voetbalschoenen als sportschoenen bij je te hebben. Voetballenschoenen met kortere noppen is op kunstgras ook een optie.’

De ambities

Dijk heeft het prima naar zijn zin bij SV Bedum. ‘Een gezellige club, zowel binnen als buiten de lijnen. Het eerste elftal heeft genoeg potentie om in de eerste klasse te kunnen overleven ondanks twee zware blessuregevallen binnen de selectie. En het is een ambitieuze club zoals blijkt uit de plannen voor een Multifunctionele Accommodatie (MFA) waarin naast de voetbalclub ook diverse andere organisaties en instellingen gebruik van gaan maken waaronder Fysiotherapie De Buren.’

‘Deze MFA biedt ons ook weer mogelijkheden om gericht één op één met allerlei (geblesseerde) (jeugd)spelers bezig te zijn en we kunnen ook ondersteuning bieden tijdens het Walking Football. Het is natuurlijk geweldig dat jong en oud binnen de club in beweging is. Persoonlijk zit ik ook niet stil want door het volgen van studies en door deel te nemen aan studiegroepen weet ik mij steeds verder in het vak te bekwamen.

De feesttent

Jochem is ook altijd wel in voor een feestje en was vorig jaar na afloop van het evenement dan ook aanwezig in de feesttent. De vrijdagavond liet hij bewust schieten want er lag immers een drukke zaterdag in het verschiet. Zeker wanneer je bedenkt dat veel van de voetballers op de vrijdagavond de misschien wel verstandigere rusttijd inruilden voor het feestgedruis. Iets waaraan hij zelf ook prima deel kan nemen. ‘Ik ben met mijn 33 jaar misschien wel wat ouder dan de meeste spelers, maar in de feesttent kan ik nog prima met die jonge gasten meekomen hoor……’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69