Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Magriet Taselaar-Vegter voelt zich als een vis in het water bij Kameleon Loopbegeleiding

Magriet, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Wat ik graag direct wil benadrukken, is dat ik veel meer ben dan alleen een hardlooptrainster. Veel mensen denken dat maar dat wil ik graag rechtzetten. Ook op het gebied van bijvoorbeeld mentale ondersteuning kan ik veel voor mensen betekenen. Maar dat komt vast in de volgende vragen wel naar voren.

Ik ben getrouwd met Klaas, moeder van drie dochter van 24, 26 en 27 jaar die allemaal in de buurt wonen. En sinds twee jaar trotse oma van een kleinzoon van twee jaar waar ik regelmatig op mag passen. Hij is tevens de jongste lid van Kameleon Loopbegeleiding. Ik woon inmiddels al weer 33 jaar in Uithuizen.

Van het bankzitten bij de Rabobank, ren je nu soms de longen uit je lijf?

Dat contrast is inderdaad aardig groot. Ik ben begonnen als intercedent bij Start Winschoten na mijn opleiding hiervoor succesvol te hebben afgerond. Daarna volgden inderdaad bijna 25 jaar Rabobank, voornamelijk als baliemedewerkster. Daar kwam toen plotsklaps een eind aan na een reorganisatie. Het was een mooie tijd die mij veel contacten opgeleverd heeft.

De overgang naar het sportgebeuren was niet heel groot want ik heb altijd wel veel aan sport gedaan. Dat vond ik vroeger al belangrijk en leuk om te doen, ookal omdat ik een zittend beroep had.

Wanneer is de loopfascinatie begonnen?

Dat was pas op mijn 38e, voor die tijd was ik nooit aan het hardlopen. Maar ik had al wel vaker gedacht, daar moet ik toch eens aan beginnen. In het begin was ik al heel trots op mijzelf toen ik vijf kilometer achter elkaar kon rennen. Dat heeft later inderdaad een mooie vlucht genomen tot aan het lopen van (halve) marathons aan toe.

En zo ontstond Kameleon Loopbegeleiding Uithuizen?

Ik ben begonnen als trainster bij hardloopvereniging Artemis in Winsum. In 2010 is Kameleon Loopbegeleiding ontstaan. Dit combineerde ik aanvankelijk met kantoorwerkzaamheden bij Vaatstra in Bedum en Elzinga Uithuizermeeden maar inmiddels richt ik mij al weer enige jaren fulltime op mijn eigen onderneming. Een van mijn sterkste punten is mijn flexibiliteit. Ik ben zeven dagen in de week in overleg beschikbaar.

Mensen kunnen bij jou vele, sportieve kanten op?

Inderdaad, zowel op het fysieke als mentale vlak. Mensen kunnen onder andere bij mij terecht voor hardloop- en wandeltrainingen, bootcamp, outdoorfitness, seniorengym, ik geef trainingen aan een gezinshuis maar doe ook veel op het gebied van individuele begeleiding. Daarnaast verzorg ik trainingen bij sportverenigingen en sportscholen.

Zoals eerder al opgemerkt associëren veel mensen mij met hardlopen, mede ingegeven door het feit dat hier een aparte website voor is opgericht. Daarnaast zijn er ook zo’n 65 (Kameleon)hardlopers actief, verdeeld over twee groepen in Uithuizen en Eenrum. Een gemêleerd gezelschap van beginners tot geoefende lopers. Alvorens mensen met ons mee kunnen doen, moeten ze wel minimaal een kwartier achter elkaar kunnen rennen. Om tot dat niveau te komen, organiseer ik de zogenaamde beginnerscursussen.

Lopen is goed voor lichaam en geest?

Je kunt misschien nog beter zeggen, bewegen in de buitenlucht is goed voor lichaam en geest. Dat kan én gezamenlijk maar ook één op één waarbij het ook helemaal geen probleem is wanneer iemand zijn hond meeneemt om te wandelen. Ik kan mijzelf heel meegaand opstellen maar als het moet iemand ook een denkbeeldige ‘schop onder de kont geven’. Zie mij in dat geval als een stok achter de deur om weer te gaan bewegen.

Er zijn ook mensen die een gedeelte van hun PGB-budget inzetten om met mij te gaan lopen. Dit geldt voor jong en oud. Zo ren ik al acht jaar met een verstandelijk beperkte vrouw. Maar ook mensen die last hebben van een burn-out of psychische klachten begeleid ik één op één. Ik vind dit vaak heel dankbaar werk. Er ontstaat vaak een vertrouwensband waardoor heel persoonlijke gesprekken ontstaan. En dan kan het maar zo gebeuren dat ik met iemand meega naar de bedrijfsarts om de voortgang te bespreken.

Ook trek ik er wel op uit met oudere mensen of mensen die in een isolement zitten. Seniorengym is ook een prima initiatief om op oudere leeftijd samen te gaan sporten. Zo ben ik eens begonnen met een groep van zes senioren waar inmiddels al veertien oudere mensen bij zijn aangesloten.

Reageer eens op de stelling ‘Bewegen moet voor iedereen betaalbaar zijn’?

Het gebrek aan financiële middelen mag mensen nooit tegenhouden om te gaan sporten. Naast een PGB-budget kunnen mensen ook altijd nog bij hun gemeente aankloppen, om een sportpas aan te vragen. Er zijn, bijvoorbeeld vanuit het Huis van de Sport, diverse subsidiepotjes waar mensen een beroep op kunnen doen. Samen komen we er vervolgens altijd wel uit, ook wat betreft de frequentie en intensiteit.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je (loopbegeleiding)carrière tot dusver ?

Dieptepunten heb ik niet gehad. Wel tegenslagen maar dat hoort bij het ondernemen. Daarbij leer je van je fouten. Ik heb wel eens heel veel tijd en energie in een project gestopt wat uiteindelijk niets geworden is. Dan weet je dat dit een volgende keer wel een onsje minder kan.

Een hoogtepunt is dat ik tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis begin dit jaar, waar een aneurysma werd geconstateerd, enorm verwend ben met bezoekjes, presentjes, kaartjes, mailtjes, appjes enz. enz. van de mensen waar ik training aan geef. Mede daardoor kan ik stellen, dat het heel goed met mij gaat. Positieve aandacht maakt alles zoveel mooier en het kost vaak niets!

Heb je nog leuke (loop)anekdotes?

Een heleboel wel eigenlijk, maar om ze zo even op te diepen is lastiger. Het doet je goed wanneer mensen door het lopen/rennen van kwalen als bijvoorbeeld diabetes verlost worden. Dat stimuleert natuurlijk enorm. Daarbij heb ik door mijn onderneming en ook eerder al zoveel contacten opgebouwd dat ik vaak mensen aan elkaar kan linken.

En dan kan het maar zo gebeuren dat ik iemand die op zoek is naar een (nieuwe) baan in contact kan brengen met een potentiële werkgever die juist op zoek is naar iemand. Zo weet ik ook wel eens verbanden te leggen tussen de mensen uit beide hardloopgroepen. En dat verbindende, dat vind ik nu zo mooi aan dit werk.

Ook op mijn website zijn mooie, persoonlijke verhalen te lezen onder het kopje persoonlijke begeleiding. Soms met een lach en een traan maar altijd met een positieve insteek. Klik maar eens op https://www.kameleon-loopbegeleiding.nl/persoonlijke-begeleiding.html.

Uithuizen is voor jou ‘the place to be’?

Door mijn werk kom ik natuurlijk in heel Noord-Groningen maar deze boerderij aan de Oude Dijk in Uithuizen is wel een heel mooi plekje hoor. Ik kom oorspronkelijk uit Wehe-den Hoorn maar inmiddels wonen Klaas en ik al weer 33 jaar in Uithuizen waarvan dertig jaar op deze plek. Ik kan heel erg genieten van de ruimte en weidsheid die wij hier ervaren.

Nog tijd voor hobby’s?

Dit werk is mijn grote hobby! En ik vind het heerlijk om op mijn kleinzoon te passen. Bij hem zit het hardlopen al in zijn bloed. Als ik ‘ready’ roep dan gaat hij al in de starthouding staan. Zeg ik vervolgens ‘go’ dan sprint ie weg in zijn Kameleon-loopshirt, haha.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor! Ik ben zeer gesteld op mijn nachtrust en heb veel slaap nodig. Laat mij dus maar lekker liggen.

Waar staat Kameleon Loopbegeleiding over 5 jaar?

Dat hangt een beetje van mijn fysieke gesteldheid af maar het liefst ga ik lekker op dezelfde manier door. Het bewegen krijgt sowieso steeds meer aandacht en er wordt ook steeds meer geld voor vrijgemaakt in de vorm van subsidies. Binnenkort ga ik naar een congres waar dit thema de nodige aandacht krijgt. Dat is voor mij heel leerzaam.

Nog een ideetje waar ik binnenkort graag mee aan de slag zou gaan is om mensen in de zorg ontspanning te bieden door in beweging te komen. In de zorg zijn ze natuurlijk druk bezig om de werkdruk te verminderen, mede door de vele burn-out verschijnselen onder het zorgpersoneel. Daar zou ik graag op in willen springen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik zou de lezers mee willen geven om wat meer om elkaar te denken. Juist voor mensen die het moeilijk hebben, is een contactmoment in de vorm van een belletje soms zo belangrijk. Ook een kaartje doet wonderen. In onze steeds digitaler wordende wereld is face-to-face contact soms zo belangrijk, dat wordt nog wel eens onderschat…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69