Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Johan Staal, secretaris bestuur Omloop van Bedum en razende reporter

Wie schrijft die blijft! En als die gezegde op waarheid berust dan is Johan Staal zeker een blijvertje. Naast secretaris van het bestuur van de Omloop van Bedum is hij ook freelance verslaggever bij de Ommelander Courant en de Oostermoer. En natuurlijk de beheerder van zijn eigen amateurvoetbalwebsite ‘Puurvoetbalonline’. Maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over deze man die binnenkort zijn eerste halve marathon hoopt te rennen en kersvers opa is….

Hoe infiltreert iemand uit Ezinge nu in het bestuur van een Bedumer wielerkoers? Dat is op zich niet zo verwonderlijk. Met zijn sportverslaggeverachtergrond voor de Ommelander had Johan al regelmatig contact met de bestuursleden Be Huizing en Jaap Lijfering in de aanloop naar weer een nieuwe editie. En zo kon het gebeuren dat Johan een dagje mee ging met Be Huizing toen die naar het wielermuseum in het voormalige Oost Duitsland ging. En dan worden de contacten intensiever natuurlijk. Met als gevolg dat hij nu zijn tweede jaar als secretaris in gaat en dus de Omloop van Bedum van binnenuit nog intenser beleeft.

‘Laat mij maar rustig op de achtergrond mijn gang gaan’, laat Staal optekenen wanneer er naar zijn rol in het bestuur gevraagd wordt. En dus houdt hij zich bezig met alle schriftelijke taken die zich binnen het bestuur aandienen. Notuleren bijvoorbeeld maar ook er zorg voor dragen dat de wielerkrant gevuld wordt met tal van interessante artikelen. En dat al weer voor de vierde keer. Want het schrijven is hem wel toevertrouwd.

Staal is inmiddels een bekend gezicht op vele voetbalvelden in Noord Groningen. In het weekend worden vaak twee wedstrijden bezocht en naderhand moeten de verslagen uitgewerkt worden. En dus niet voor één krant maar voor twee. Tel daarbij ook nog vele belverslagen op waarin hij menig voetbaltrainer benadert met de vraag hoe de wedstrijd is verlopen. De eerste dagen van een nieuwe werkweek vliegen dus voorbij. Geen wonder dat de tijd voor zijn ‘eigen kindje’ Puurvoetbalonline er wel eens bij in schiet. Op deze website, waarmee hij in 2009 startte, staat het amateurvoetbal in al zijn facetten centraal.

Aanvankelijk legde hij veel tijd in interviews met trainers, bestuurders en spelers en het vullen van enige vaste rubrieken. Nu schrijft hij vooral wanneer het hem uitkomt en wanneer de zin en inspiratie er is. Met zijn artikelen neemt hij vaak geen blad voor de mond. Hij houdt wel van wat prikkelende uitspraken waarmee ‘voetballand wonderland’ wakker geschud wordt en die vaak de nodige reacties uitlokken. Onlangs de mindere tijdsbesteding is inmiddels de miljoenste bezoeker van de website al lang en breed gepasseerd.

Zestig is hij inmiddels en kersvers opa dus van kleinzoon Morris die onlangs in Haarlem het levenslicht zag. En dus trekt hij regelmatig met zijn vrouw Martine de Afsluitdijk over om een bezoekje te brengen aan deze nieuwe wereldwonder. Daarnaast ruimt hij de laatste maanden ook de nodige tijd in voor zijn nieuwste passie: het hardlopen.

Staal hierover: “Vorig jaar sprak ik met iemand die, hoewel licht geblesseerd, zijn zinnen gezet had op het uitrijden van een wielerkoers. Nu heb ik zelf niet zo veel met wielrennen maar ik heb wel wat met mensen die een passie hebben en daar vol voor gaan. Daardoor kwam ik zelf ook bij een bijzondere uitdaging terecht. Ik begon met hardlopen en heb mijzelf als doel gesteld om dit jaar de halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum te rennen. Met daarbij een wijze uitspraak van Pippi Langkous in het achterhoofd ‘Ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk het wel te kunnen’. En dus ben ik al weer bijna een jaar in training om deze uitdaging succesvol te voltooien!”

Maar eerst wacht dus nog de Omloop van Bedum. Wanneer u dit verhaal leest, heeft secretaris Staal zelf ook al weer de nodige woorden aan het papier toevertrouwd. Maar dat geeft niet. Want wie schrijft, die blijft! Of nu een wielerkoers centraal staat of een voetbalwedstrijd, dat is dan niet zo belangrijk….  

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69