Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Tico Top, houtsnij- en beeldhouwwerk kunstenaar uit Kruisweg

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Mijn naam is Tico Top, ik ben geboren op 10 januari 1946 in Kruisweg. Ik ben enig kind, mijn ouders hadden een eigen antiekzaak. Ook in Kruisweg inderdaad, ik ben hier tegenover geboren. Veel omzwervingen heb ik dus niet gemaakt in mijn leven, althans niet op woongebied. Ik ging al op jonge leeftijd veel met mijn vader mee naar veilingen, boeldagen en collega antiquairs. De interesse voor oude spullen zat er dus al vroeg in. Ik ben begonnen als antiek restaurator en in de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam daar het houtsnij- en beeldhouwwerk bij.

In 1972 hebben we dit huis aan de Leensterweg in Kruisweg gebouwd. Een mooie ruime woning met ook de nodige ruimte om het huis en een prachtig uitzicht. En een grote werkplaats waar ik dagelijks menig uurtje doorbreng.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik ben getrouwd, mijn vrouw komt oorspronkelijk uit Roodeschool. We hebben een dochter en schoonzoon,  zij wonen  in Groningen. En we zijn in het rijke bezit van twee kleinkinderen. Een kleinzoon van zeven jaar en een kleindochter van vijf.

Wat is uw voormalig beroep?

Na de lagere school in Kruisweg, ging ik naar de ambachtsschool (LTS) in Wehe den Hoorn. Hierna ben ik nog twee jaar naar de avondschool gegaan. Ik was op zestienjarige leeftijd al eigen baas en dat ben ik altijd gebleven. Ik werkte in het begin als antiek restaurator en heb eigenlijk alles in de praktijk geleerd. Ik mocht gebruik maken van de werkplaats van mijn vader, ik woonde aanvankelijk nog bij mijn ouders. 

Langzamerhand kreeg ik steeds meer bekendheid. Ik ben in de zeventiger jaren in contact gekomen met een restauratieaannemer uit Amsterdam en via hem heb ik heel veel werk gekregen. Daardoor kreeg ik de kans om mij steeds verder te ontwikkelen.

Dat verklaart waarschijnlijk ook het feit dat mijn opdrachtgevers uit alle windstreken van de wereld komen. Het werk bracht mij op veel plekken over de hele wereld. Van Noorwegen tot Italië, van Japan tot Amerika. Ik maak de laatste tijd vaak een filmpje van mijn houtsnijwerk en deze zet ik dan op mijn eigen YouTube kanaal.

Laatst heb ik een houtsnijwerk van het hoofd van mijn kleindochter gemaakt en hierover werd ik vorig jaar benaderd door een televisiezender uit Amerika. Of zij het productiefilmpje wel uit mochten zenden. Hier had ik geen bezwaar tegen en ik kreeg hierover reacties vanuit de hele wereld. Inmiddels heb ik 7700 abonnees die mijn YouTube kanaal volgen.

In mijn leven heb ik inmiddels honderden mooie opdrachten uit mogen voeren. Daar zit veel restauratiewerk van bekende orgels tussen vanuit vele kerken in het noorden, vooral Groningen. Groningen wordt niet voor niets de ‘orgeltuin’ van de wereld genoemd. Mensen vanuit alle windstreken in de wereld komen speciaal naar onze provincie om op een mooi orgel te kunnen spelen. In de meeste gevallen haal ik het houtsnijwerk van het orgel om ze hier in de werkplaats te restaureren.

Tevens heb ik het ontwerp en het snijwerk gemaakt voor nieuwe orgels die zich in kerken in Noorwegen, Oostenrijk en Italië bevinden. Ook ben ik al twee keer in Tokyo geweest voor een opdracht. Wat dat betreft heb ik al veel bijzondere opdrachten mogen uitvoeren. Ambassadeursstoelen maken bijvoorbeeld die in het Vredespaleis in Den Haag staan. In totaal 22 stuks die ik in 1995, 2006, 2011 en 2014 heb mogen maken. In de zeventiger jaren ben ik veel in Amsterdam actief geweest. In de Oosterkerk bijvoorbeeld maar ook bij de Haarlemmer Poort en voor het Joods Historisch Museum.

Voor prinses Christina heb ik een opdracht mogen uitvoeren maar ook ben ik voor de ‘Dutch Village’ in Nagasaki in Japan bezig geweest. Een kunstwerk voor het kerkje in Saaxumhuizen dat het Laatste Avondmaal uitbeeldt, een opdracht die mij gegeven is door de Stichting Groninger Kerken, was ook een hele mooie opdracht. Of het ontwerp en het snijwerk van het orgel van de Nederlandse Bachvereniging die meegaat naar elk concert. Ik heb in de loop der jaren zo veel mooie opdrachten mogen doen. Te veel om allemaal op te noemen.

Het klopt dat ik ook regelmatig lezingen geef in het noorden over mijn werk. Ik ben al bij menig cultureel-, historisch-, sociëteiten en verenigingen langs geweest met een avondvullend programma. Dat vind ik heel leuk om te doen. Daarnaast maak ik ook de nodige houtsnijwerk voor mijn eigen collectie.

Deze gebruik ik tijdens exposities. In Verhildersum in Leens heb ik bijvoorbeeld drie keer een expositie mogen doen. Wat ik zoal maak? Een koffer met hoed, een golfset en wat dacht je van deze accordeon en naaimachine….. 

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Je snapt dat van met pensioen gaan geen sprake is. Wel maak ik geen 50 a 60 uur in de week meer. Ik begin de dag doorgaans met een fietstocht van 10 kilometer. Vaak fiets ik langs de dijk, een prachtige route. In de meeste gevallen kom ik niemand tegen. Vroeger heb ik het nodige vrijwilligerswerk gedaan in diverse besturen.

Het snijwerk is met mijn leven verweven. Wanneer we op reis zijn, dan kijk ik altijd met veel belangstelling naar mooie gevels waarin beeldhouwwerk in verwerkt is. Het komt ook wel voor dat ik een weekend weg met een opdracht combineer. Dan zijn we er ook mooi even uit.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

Onze trouwdag en de geboorte van onze dochter en kleinkinderen behoren zeker tot de hoogtepunten uit mijn leven. Met het houtsnijwerk heb ik ook heel veel hoogtepunten mogen beleven. Het maakt mij eigenlijk niet uit hoe groot de opdracht is. Zo heb ik onlangs een preekstoel gerestaureerd in de N.H. kerk in Roden. Waarbij we zijn uitgenodigd bij de heringebruikname van de kerk. Hier kan ik zeker van genieten.

En de dieptepunten?

Hier zou ik de ‘normale’ dieptepunten willen noemen, zoals het verlies van onze ouders, familie en vrienden. ‘Normaal’ omdat dit nu eenmaal bij het leven hoort. Gelukkig ben ik zelf gezond, een groot goed.

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

Ik heb zoveel bijzondere dingen meegemaakt, daar kan ik boeken over volschrijven. Maar ik ga je er niets over vertellen want de privacy van mijn klanten is mij heilig. Je hebt wat dat betreft ook al het een en ander gehoord over bijzondere opdrachten mbt beroemde orgels, de Bachvereniging, enz. enz..

Maar alle lagen van de bevolking weten mij te vinden. Sommige mensen sparen lange tijd om een bijzondere restauratie te kunnen bekostigen, daar heb ik altijd veel waardering voor!

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

Meer portretten maken, dus houtafbeeldingen van iemands hoofd. Ik heb al enige aanvragen liggen maar ben nog wat terughoudend. Mijn kleindochter was in elk geval heel tevreden over het resultaat van haar beeld, ze sloeg direct haar armen er om heen. Mijn kleinzoon wilde eerst niet poseren maar is nu ook om. Dat hij hiervoor lang stil moet zitten, vindt hij prima, haha. Verder hoop ik nog veel mooie ornamenten te mogen maken.

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Nergens van. Ik had wellicht zaken anders aan kunnen pakken maar dat is iets anders dan spijt hebben.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Ik vind het moeilijk om mijn leven in een cijfer uit te drukken dus dat doe ik maar niet. Het is zeker wel een voldoende waard.

Wilt u verder nog iets kwijt?

Ik denk dat ik genoeg verteld heb maar misschien is het voor de mensen moeilijk voor te stellen wat ik zoal maak. Misschien kun je ze doorverwijzen naar mijn website (www.tttop.nl) voor de foto’s of naar mijn youTube kanaal (www.youtube.com/c/TTTopDotCom) voor de filmpjes. Ik ben soms uren aan het filmen maar reduceer alle beelden tot filmpjes van slecht enige minuten. Maar hierdoor kunnen mensen wel goed zien hoe ik te werk ga en wat er allemaal bij komt kijken. 

(Foto’s beschikbaar gesteld door Tico Top)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69