Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Agnes Mulder, Tweede Kamerlid op de barricaden voor Groningen

Agnes, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Agnes Mulder, sinds 2012 Tweede Kamerlid voor het CDA. De portefeuille is groot en mooi gevuld, ik ben dankbaar voor het gestelde vertrouwen wat men in mij heeft. Ik ben woordvoerder op de portefeuilles Economische Zaken (o.a. MKB, energie, duurzaamheid, innovatie en gaswinning) en Ontwikkelingssamenwerking. Met een speciaal oog voor de belangen van Noord Nederland.

Ik woon in Assen en heb in Groningen gestudeerd. Internationale betrekkingen, een mooie opleiding aan de Rijks Universiteit Groningen. Bij de burgerlijke staat kan ik als status single invullen maar ik geniet van veel lieve mensen om mij heen zoals mijn ouders, broers en veel vrienden en vriendinnen. Mensen die mij af en toe ook een spiegel voor durven houden waardoor ik nog makkelijker met mijn beide benen op de grond blijf staan.

Tevreden met je 13e plaats op de CDA-kandidatenlijst?

Zeker, ik vind dit een heel mooie plek. Een zetelvoorspelling ga ik hier niet geven maar ik denk dat de kans groot is dat ik mij ook de komende vier jaar in mag blijven spannen voor onder andere het MKB en de gaswinningproblematiek. Dit baart mij nog steeds de nodige zorgen.

Ik ga hier geen stemadvies geven. Wel zou ik voor een regionale kandidaat gaan. Ik hoop altijd dat de mensen zien wat ik voor de regio doe en dat ik mij sterk maak voor Noord Nederland. Mijn collega Tweede Kamerleden weten inmiddels gelukkig wel dat ik uit het noorden kom en dat daar mijn hart en roots liggen. Je merkt toch dat men veel op de Randstad georiënteerd is. Snel internet is daar bijvoorbeeld heel gewoon maar hier in het noorden nog niet overal een vanzelfsprekendheid.

Hoe zijn de afgelopen 4 jaar je bevallen?

Heel goed, de jaren zijn dan ook voorbijgevlogen. Toch neemt besluitvorming heel veel tijd, geduld en energie in beslag. En ook het nodige lobbywerk. Het is mij in vier jaar tijd gelukt om twee wetsvoorstellen te maken waarvan er één al door de beide Kamers is en de andere nu in behandeling. Dit proces neemt al gauw zo’n twee jaar in beslag. Het begint met een initiatiefnota en uiteindelijk ligt er dan een initiatiefwetsvoorstel.

Dat is iets wat je zeker niet in je eentje lukt, je bent continu bezig om steun te verwerven bij de andere partijen. Voor mij een lastig proces want geduld hebben is zeker niet mijn sterkste kant, haha.

Een drukke baan?

Het is absoluut geen 09.00 tot 17.00 uur baan. Eigenlijk ben je gewoon 24/7 in touw. Ik probeer af en toe wel tijd in te plannen voor mijzelf en voor leuke dingen met familie en vrienden maar het is een kunst om dit ook daadwerkelijk te realiseren. Ook in de weekenden wordt er vaak aan je getrokken om je gezicht te laten zien tijdens een bijeenkomst.

Maar ik klaag niet hoor want ik ben vast niet de enige die lange werkdagen maakt. Ook in het bedrijfsleven wordt er stevig aangepoot en menig ondernemer moet er veel voor doen om succesvol te zijn. Het werk vraagt dan ook de nodige passie en inzet. Daarbij geniet je natuurlijk het vertrouwen van heel veel mensen waar je je dagelijks voor in wilt zetten. Het is bijzonder dat je slechts één van de 150 Kamerleden bent die zich namens de bevolking als volksvertegenwoordiger in mag zetten voor het landsbelang. 

Is de politiek je met de paplepel ingegoten?

Niet helemaal hoewel het er wat discussies betreft vroeger wel stevig aan toe ging aan de eettafel. Ik discussieerde er met mijn ouders en broers flink op los. In mijn studententijd gaf mijn moeder mij een keer een CDA flyer waarmee je je op kon geven als lid. ‘Jij had het er vroeger wel eens over toch, dat je lid van het CDA wilde worden?!’ Zo is het begonnen.

Toen ik een keer thuis kwam in mijn studentenflat, stond er een jongen voor de deur. Of ik eens langs wilde komen tijdens een politiek café. Ik had geen zin om er als een muurbloempje bij te gaan zitten en heb mij tijdens mijn debuut sterk gemaakt voor de commissie Europese Zaken die er nog niet was. Via vicevoorzitter van de CDJA afdeling Groningen werd ik landelijk bestuurslid.

Na mijn studie kreeg ik een mooie baan als management trainee en daarna account manager bij ABN AMRO, gevolgd door een leidinggevende functie bij de Kamer van Koophandel. Dit combineerde ik met het politieke werk voor de Provinciale Staten van  Drenthe. In mijn woonplaats Assen werd ik gevraagd lijsttrekker te worden van het CDA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Toen het noordelijk CDA Tweede Kamerlid Margreeth Smilde aangaf dat ze er mee wilde stoppen, kreeg ik van verschillende kanten de vraag of ik haar op wilde volgen. Dat er zoveel mensen zijn die vertrouwen in je hebben, vond ik heel bijzonder om te ervaren. In 2010 heb ik de opleiding Direct Leiderschap afgerond en ik ervoer bij de KvK dat wanneer je mensen ruimte en vertrouwen geeft en kaders schept, dat mensen veel initiatief gaan vertonen. Het Tweede Kamerlidmaatschap geeft mij ook de kans om dit binnen de overheid te realiseren.

De aardbevingsproblematiek in Groningen gaat je na aan het hart?

Ik heb in de afgelopen vier jaar de nodige moties ingediend om de gaswinning terug te dringen en heb minister Kamp veelvuldig achter de broek aan gezeten. Lang niet alle moties kwamen er in de Tweede Kamer doorheen. Gelukkig zie ik de inzet in mijn moties terugkomen in stukken van de Raad van State, die gelukkig mijn koers in dezen wel volgen. De gaswinning baart mij nog steeds veel zorgen.

Mijn motie om de hoeveelheid te winnen gas jaarlijks te herzien heeft het helaas niet gehaald. Ik kon ondanks het nodige lobbywerk de PvdA fractie niet overhalen om zich hier achter te scharen. De hoeveelheid te winnen gas is nu voor vijf jaar vastgelegd. Daar baal ik nog steeds stevig van.

Wat zijn voor de komende jaren je speerpunten?

Ik wil mij graag in blijven zetten voor onze regio. Werkgelegenheid, de gaswinning, de krimp, perspectief bieden door nieuwe banen te scheppen zijn belangrijke speerpunten hierin. Dat mensen eerst drie korte, tijdelijke contracten krijgen alvorens werkgevers een vaste baan aanbieden, vind ik geen succesvolle maatregel. Nieuwe werknemers worden niet meer opgeleid en hierdoor verlies je aan concurrentiekracht richting het buitenland.

Wat mij betreft gaan we voor contracten voor een periode van vijf jaar. Het opleidingsniveau zal hierdoor toenemen en mensen kunnen makkelijker een hypotheek krijgen wat weer een mooie impuls geeft aan de economie. Dit moet echt veranderd worden. Ook de starre Brusselse/Europese wetgeving is mij een doorn in het oog.

Komt Tesla naar de Eemshaven?

De regio Eemshaven/Delfzijl is vanuit duurzaamheid en klimatologisch opzicht een prachtig gebied. De economie neemt op een duurzame manier toe terwijl de CO2 uitstoot gereduceerd wordt. Een prachtige ontwikkeling natuurlijk die ik graag doorgetrokken zie worden richting de huizenmarkt in de regio.

Binnen het Tesla project laten de Groningse ondernemers zich van hun beste kant zien waarbij duurzaamheid voorop staat. En pracht initiatief waar in dit geval de Groningse gedeputeerde Brouns zich met veel ondernemers sterk voor maakt.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je politieke carrière tot dusver ?

De hoogtepunten zijn toch de initiafwetsvoorstellen waarvan er één aangenomen is en de andere nog in behandeling. Een dieptepunt vind ik dat er nog steeds zo slecht rekening gehouden wordt met de Groningers. In mijn ogen zeer onrechtvaardig.

Heb je  nog leuke politieke anekdotes?

Ooit gebruikte ik tijdens een debat het in het noorden zeer bekende ‘het kon minder’ uitspraak. Daarmee eigenlijk aangevend dat ik het best wel een goed verhaal vond wat de spreker vertelde. Maar deze uitspraak kwam negatief over en behoefde toch wel nadere uitleg om de verhoudingen weer recht te trekken, haha.

Nog tijd over voor hobby’s?

Ik hou van reizen en lezen en dan met name het lezen van reisliteratuur. Ik bezoek graag mooie plekjes op de wereld en dat kan ook een mooie landweg zijn in Groningen of Drenthe.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Dan slaap ik liever hoor. Maar ik ben best wel een vrolijk en opgewekt persoon en altijd in voor een geintje. Zo heb ik in het DvhN bij een vaste rubriek tijdens het onderdeel grootste zonde aangegeven dat ik graag met een gangetje van 160 kilometer per uur over de snelweg rijd. Een keer wat anders toch dan chocola eten te noemen? Maar die uitspraak heeft mij lang achtervolgd, ik ben dus wat voorzichtiger geworden. Ook in mijn rijstijl inderdaad, haha.

Waar staat Agnes Mulder over 10 jaar?

De politiek is een onzeker vak en ik weet niet waar ik over 10 jaar sta. Ik ga eerst weer voor vier jaar volksvertegenwoordiger zijn voor onze regio!

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik zou graag afronden want over een minuut heb ik mijn volgende telefonische interview. Ik zie het resultaat wel tegemoet, succes verder met al je werkzaamheden en een fijne dag toegewenst! 

(Foto’s afkomstig van de Facebookpagina van Agnes Mulder)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69