Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Harold Walraven van Hotel ’t Gemeentehuis houdt vele ballen in de lucht!

Een droom kwam uit toen de geboren en getogen Bedumer Harold Walraven samen met Andre Jutstra het karakteristieke Hotel ’t Gemeentehuis eind vorig jaar overnam. Geheel onverwacht voor de buitenwacht kwam het niet. Harold: “Ik kreeg regelmatig de vraag van vaste bezoekers wanneer ik dit pand nu toch eens over zou gaan nemen. Toen de vorige eigenaar, Jaap Elzinga uit Peize, de pensioengerechtigde leeftijd naderde kwam hij eerst bij ons. Na enig wikken en wegen waren we er toch vrij snel uit!”

Op zich best wel een grote stap voor deze jonge ondernemer die nog maar 25 levensjaren op de teller heeft staan. Maar voor hem net zo vanzelfsprekend als het feit dat Bedum voor hem de plaats is waar hij het beste gedijt. De enthousiaste uitbater hierover: “Tijdens mijn opleiding op de middelbare hotelschool heb ik voor mijn stages wel eens uitstapjes van een half jaar gemaakt naar Den Haag en Duitsland. Maar toch vond ik het altijd weer fijn om in Bedum terug te keren. Hier heb ik mijn familie en vrienden, hier voel ik mij het beste thuis!”

En Harold heeft nog geen minuut spijt gehad van de overname. Hij liep al stage in Hotel ’t Gemeentehuis toen hij 17 jaar was en kwam vanaf zijn 22e in vaste dienst. Hij roemt het karakteristieke en authentieke pand dat nog iets van de sfeer van vroeger uitademt. Echt grote veranderingen zullen op korte termijn dan ook niet worden doorgevoerd. Harold: “Dit pand biedt ons zoveel mogelijkheden. Het is eigenlijk een hotel, restaurant en bruin café in één. Prachtig gelegen in het centrum van Bedum. Ik kan dan ook genieten van dit pand inclusief het ruime terras aan de voorzijde dat in de zomermaanden regelmatig volstroomt. We hebben ook nog eens de beschikking over een grote zaal, ideaal voor bruiloften en personeelsfeesten bijvoorbeeld.”

Negen personeelsleden en 17 hotelkamers. Zo maar wat getallen die tijdens het gesprek voorbijkomen. “Vorig jaar hadden onze hotelkamers een bezettingsgraad van maar liefst 75%. Veel van onze gasten werken hier in de omgeving maar in de zomermaanden trekken we ook veel toeristen. Vooral 55+-ers weten ons te vinden. Zonder uitzondering roemen ze ons prachtig Hoogeland. Vooral de weidsheid van de omgeving en de vele mooie en kleine dorpjes met hun mooie kerken en gebouwen worden geprezen. Ze hebben nooit geweten dat het hier zo mooi is.”

“Wat ik met voetbal heb en of ik een groot talent ben? Dat valt best mee hoor, ondanks het feit dat ik al een jaartje of 20 tegen een bal trap. Ik heb de B1 en A1 gehaald, elftallen die best wel hoog speelden maar door mijn opleiding schoot het trainen er vaak bij in. Inmiddels voetbal ik al weer 3 seizoenen bij SV Bedum 8. Een team waarbij de gezelligheid nog belangrijker is dan de sportieve prestaties. En waarbij je als speler minimaal 90 kilogram moet wegen. Een eis waar ik moeiteloos aan voldoe!”

Vorig jaar deed er voor het eerst een team van Hotel ’t Gemeentehuis mee aan het Bedrijvenvoetbal. Harold: “Ook hier stond de gezelligheid voorop. Het selectiebeleid was dan ook meer gericht op de prestaties en het uithoudingsvermogen in de derde helft. En daar hebben we ons uitstekend verweerd. Op het veld was het allemaal wat minder, we lagen er al in de eerste ronde uit. Met het zaalvoetballen ging het beter, daar bereikten we zelfs de finaleavond!”

Harold Walraven en het Bedrijvenvoetbal Bedum zijn een mooie combinatie. Al een jaartje of 6 a 7 helpt hij als vrijwilliger mee om het podium en het horecagebeuren op te bouwen. Dit begint vaak al vrijdagmorgen en de werkzaamheden gaan het hele weekend door. Harold: “Hoewel we zondagmorgen vaak behoorlijk brak zijn, is dit vaak wel het mooiste moment van het weekend. Tijdens het afbreken en het schoonmaken passeren talloze anekdotes van de dagen er voor de revue. Ik kan dan ook stellen dat we met een geweldig team te maken hebben. Ook met de bestuursleden heb ik een goede band. Sommige komen hier regelmatig langs om te vergaderen of om te lunchen. Met Robert Smit speel ik samen in SV Bedum 8. Ook dit jaar probeer ik er weer als vrijwilliger bij te zijn.”

“Vorig jaar vond bij ons voor het eerst de loting van het Bedrijvenvoetbal plaats en wel op Koningsdag. Normaal gebeurde de loting een dag van te voren op het sportpark zelf. En dat hebben we geweten zeg. Nu is het deze dag sowieso al druk bij ons maar vorig jaar spande de kroon. Het bier viel maar nauwelijks aan te slepen. Volgens mij heb ik ook diverse sponsoren en spelers van buitenaf gezien die even een kijkje kwamen nemen. Je merkt dan hoezeer dit prachtig evenement leeft. Ik kijk er al weer naar uit. Niet alleen naar de loting natuurlijk maar ook naar het weekend zelf. Het 3e weekend in juni staat bij mij altijd maanden van te voren al ingepland voor het Bedrijvenvoetbal.”

Het gaat Harold dus prima naar de zin. Ook de samenwerking met Andre bevalt goed. “Andre vindt het heerlijk om in de keuken te staan, daar ligt zijn passie. Hij geniet van zijn rol op de achtergrond en bereidt graag een lekkere maaltijd voor zijn gasten. Ik treed als gastheer wat meer op de voorgrond en ben regelmatig als een soort van kastelein actief achter de tap. Wanneer onze gasten met een blij gezicht onze pand verlaten dan geniet ik ook intens.”

“We hebben een pachtcontract voor 5 jaar afgesloten. Wat de toekomst verder brengt zien we daarna wel weer. Sinds enige weken zijn we op veler verzoek nu ook zondags geopend. Het zou het fantastisch zijn, wanneer we dit pand zouden kunnen kopen. Dat zou voor mij de cirkel helemaal rondmaken!”

(Foto’s afkomstig van Facebookpagina Harold Walraven)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69