Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Peter Anema, Leugenaar!

Zaterdagmorgen 11 oktober. Ik stap, ietwat stijfjes, het sportpark Middelstum binnen. De zon is al op, een geweldig weertje om aan de C1 training te geven. Geen wedstrijd? Ik zie het u denken. Nee hoor in de herfstvakantie kun je ook weg met het gevolg dat er te weinig spelers zijn voor een wedstrijd. De voetbaldieren willen wel een lekkere training.De 45+ wedstrijden, met ook een derde helft, van de vorige avond (check: De coach zag dat het goed was) laten hun sporen na in mijn 47- jarige jonge benen.

Wel een leuk fenomeen dat 45+ voetbal. Zo kan het gebeuren dat een voetballer (ik dus) die nog nooit een officiële wedstrijd heeft gespeeld ineens tussen de Middelstum-legendes staat te ballen. Zo zijn er al illustere namen die mij een bal in de voeten hebben gespeeld: Ronnie “Mittos” Medema, erelid Frans de Bont, ex -Veendam en hoofdtrainer Jan Jaap Zijlstra, superspits Henk Medema (helaas gestopt), noeste werker Martin Rozeboom en niet te vergeten uw aller Bert Koster. U begrijpt al wel 45+ is een ruim begrip. In mijn 2 jarige carrière ben ik al getransfereerd geweest naar de 35+ waardoor ik mocht aantreden tegen Fc Groningen assistent Dick Lukkien en de 2 maal toe tot “player of the year” uitgeroepen Manchester City speler Gerard Wiekens. Ook werd ik kortstondig uitgeleend aan Oosterparkers maar in het groen-wit voelde ik me toch minder thuis waardoor dit avontuur strandde in schoonheid……

Zelfs al duels uitgevochten met een heuse international: zaalvoetbalcrack Harry Zwiers van Helpman. Hem heb ik toch 1 keer heel voorzichtig laten struikelen in al mijn onhandigheid. Never a dull moment en zeker niet in de befaamde derde helft waar de historische hoogte en dieptepunten van vooral kleedkamermomenten nog eens de revue passeren.

Op het moment dat ik voor kleedkamer 1 en 2 langs loop word ik aangesproken door voetbalmoeder Margriet Schuiling. Ze haalt een kopie tevoorschijn van een ingezonden brief in het maandblad Goal. Haar jongste dochter heeft vorig jaar 1x een training van mij gehad en daar een stukje over geschreven, vervolgens naar Goal gestuurd die het op hun beurt zeer geschikt voor plaatsing vonden. Ik lees het stukje en voel me een beetje verlegen worden, nooit gedacht dat ze zo’n gekkigheidje zo leuk zouden vinden. Zeer vereerd voel ik me dat deze charmante talentvolle D2 speelster een stukje over mij schrijft, sterker nog, het doet meer dan een 10-0 overwinning! De C1 training verloopt daarna als een tierelier, de trainer heeft weer energie voor 20. Na nog even gekeken te hebben bij toptrainers Boomsma en Hoeksema en een gehaktballetje bij kantinedirecteur Maico keer ik huiswaarts naar de Oosterburen.

Op de boerderij scheur ik wat rondjes op de heftruck en pruts ik wat aan een tractor. Nadat ik het vuil en het vet van mijn handen heb gewassen is het tijd voor een soepie. Niet zo lekker als de sinaasappelmosterdsoep van Bistro-Robin maar de tomatensoep gaat er toch best in waarna het tijd wordt voor een kwartiertje bank. Teeveetje aan met net een samenvatting van Polen-Duitsland, geen verkeerde wedstrijd met een weergaloze Lewandowski. Op het moment dat ik mijn telefoon uit mijn zak vis voor het laatste nieuws valt er een papiertje, het episteltje van Jonne Schuiling. Ik lees het nogmaals en met een goed gevoel maak ik er een foto van en stuur deze met trots naar Erik mijn tweelingbroertje (hij is een kwartier jonger). Erik was vroeger een begenadigd jeugdtrainer bij WVV en een goede motivatie waarom ik het nu ben (wat hij kan, kan ik ook).

Binnen een minuut regeert hij met een afbeelding en mijn oog valt op een RTV Noord foto van mijn baarmoederdeler met daarboven de tekst: We zetten hem neer als Leugenaar…… Ik schiet in de lach als Erik aanvult met: “De één opgehemeld, de ander verguisd” hahahaha… Maar dan begint het nog af en toe aanwezige geheugen te werken. Bijna 20 jaar geleden verbleven mijn broer en ik negen dagen in Minneapolis-St. Paul(Twin Cities!) voor een tweelingonderzoek. Tijdens een etentje met professor Bouchard, de autoriteit op dit gebied, van Twin Studies zie hij letterlijk:”When you are a thief, your brother is a thief”. When you are a liar…………………………. Het zit gewoon in de genen. Mijn broer is eindredacteur bij RTV noord, een redelijk publieke functie waardoor je via verschillende kanalen wel eens wat onfris benaderd kan worden. Is helemaal niet erg maar als je Erik Hulsegge voor een leugenaar uitmaakt maak je jezelf belachelijk want hij kan het niet eens hahahaha.

Door de aardbevingstoestanden en alles daarom heen lopen de emoties soms hoog op, ook bij mij. Ik woon exact 2 km van Huizinge en 2 km van Zandeweer, de plaatsen met de zwaarste aardbevingen tot nu toe. Inmiddels is er voor 40.000 euro gerepareerd aan mijn boerderij en nieuwe scheuren openbaren zich alweer. De schade van bodemdaling door aardgaswinning, die lastig te bewijzen valt, schat ik over de laatste dertig jaar het 20-voudige. Waarschijnlijk zal ik daar nooit een cent voor krijgen. Ook ik heb bij vele instanties aan tafel gezeten, zelfs bij Bart van de Leemput (niet voor niets weggepromoveerde directeur NAM) en veel onwetendheid en onbegrip geproefd………… Maar een paar uur later train je gewoon weer van die geweldige jonge honden van de vv Middelstum. De ballen ploffen als een streep in de kruising en je kunt weer normaal ademhalen.

Een kwartier wordt het niet op de bank, ik ga spoorslags weer naar Middelstum. Omdat trainer/coach Michel de Graaf van de B1 in het eerste elftal speelt, ga ik mee als inval-coach. Het wordt een knotsgek middagje GVAV B3-Middelstum B1 (koplopers met 12 uit 4) waarbij alle ingrediënten aanwezig zijn om sport in optima forma te beleven. De jongens hadden per ongeluk de tas van het derde (lees sterrenteam) meegenomen waardoor Jan, buurman en topboer, Bos met gezwinde spoed naar Middelstum terug moest en het sterrenteam met het 4e tenue moest spelen. De wedstrijd is een spektakelstuk van jewelste met 3 gele kaarten (je moet er dan 10 minuten uit), een weergaloze gestopte penalty door keeper Youran Mus en prachtige doelpunten onder leiding van een super scheidsrechter. Na een 1-0 achterstand maakt Thomas Visser gelijk met een vrije trap in de kruising. Na de rust maakt Marco Bos 1-2 uit een corner vlak na de gemiste penalty en juicht zoals niemand ooit gedaan heeft. Kenneth Wierenga maakt koel de 1-3 en Xander Anema gooit de wedstrijd in het slot met 1-4. In de kleedkamer demonstreert Middelstum B1 juichen 2.0.: (Klik op juichen om videofilmpje te zien: Juichen) Juichen, dat zouden er meer moeten doen……

(Voor meer info over Peter Anema: check Babbelen met Peter Anema)

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69