Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Tranen 2007

(Uit het Middelstummer clubblad met allerlei soorten tranen)

Redactioneel

Zo weet je niet hoe je de rubriek redactioneel moet vullen en zo heb je papier te weinig. Want wat kan er in 2 maanden tijd veel gebeuren. Een kapstok om het verhaal aan op te hangen is gauw gevonden. Tranen in verschillende hoedanigheden voerden de boventoon.

Tranen van vreugde

Laten we maar met de mooiste tranen beginnen en dat zijn vreugdetranen lijkt mij zo. Vele jaren hebben de dames van de voetbalvereniging naar een zaterdag uitgekeken zoals die op 12 mei 2007 plaatsvond. Eenmaal in de tijd van De Hek en Roetert ging het op 1 punt mis. De laatste jaren leek de titel verder weg dan ooit en waren er seizoenen dat de dames bijna puntenloos onderaan bungelden. Dit jaar was alles anders. Met name na de winterstop ging men steeds beter voetballen en viel er geen nederlaag meer te noteren. Op 28 april werd de basis gelegd middels een fraaie 3-1 overwinning op Holwierde op een zonovergoten sportpark en met heel veel publiek langs de lijn.

Dat leverde ook al mooie verhalen en beelden op. Zo bleek uit navraag bij Johan dat ook de familie Welfing langs de lijn stond. Beide dochters hadden net ieder 1 keer gescoord. Vader Welfing sprak over een hardnekkige heupblessure bij Aurelia die haar bijna haar carrière had gekost. Even later scoorde zij ook nog de 3-0. Nu weet ik ook weer hoe trotse ouders er uitzien. Zaterdag 12 mei klopte alles. Coach Westra sprak na afloop van een perfecte wedstrijd. Nummer 4 op de ranglijst VVS werd met 6-0 van de mat gerold en hierna brak er een feest uit die zijn weerga niet kende. ‘s Avonds in de kantine werd het nog even dunnetjes overgedaan en middels wat zelf ingestuurde karaokenummers werd de feestvreugde nog wat opgestuwd om tot in de kleine uurtjes door te gaan. Dames gefeliciteerd!!!

‘s Morgens hadden zich op veld 2 van veld 2 ook al mooie taferelen afgespeeld. Middels een 4-0 overwinning op Poolster F3 werd ook Middelstum F2 kampioen. De woensdag er voor had de Korpershoek-Van Dam-Van der Laan brigade nog heel knullig met 1-0 van de nummer laatst Omlandia verloren maar deze zaterdag werd er revanche genomen en werd de nummer 2 gedeklasseerd. Na afloop een medaille en patat eten in de kantine. Middelstum F2 ook van harte gefeliciteerd (en dat in jullie eerste seizoen, dat belooft veel goeds voor in de toekomst!).

Ook het derde elftal promoveerde maar of hier ook vreugdetranen vloeiden waag ik te betwijfelen. Wanneer de laatste competitiewedstrijd tegen De Pelikanen gewonnen zou worden was rechtstreekse promotie een feit. De ruststand was 3-0, 5 minuten voor tijd was het nog 3-1 maar een ‘publiekswissel’??’ van de aanvoerder werd Middelstum fataal: 3-3. Maar doordat concurrent Oranje Nassau het ook liet afweten werd met 1 doelpunt verschil toch de derde plaats gehaald die recht geeft op promotie. Proficiat!

Misschien hadden Bayram en Anneke Turkmen ook tranen van blijdschap toen Umut geboren werd. De kleine Turkmen heeft gelukkig wel gehuild wat natuurlijk een goed teken is. Enige weken later nam Bayram als trotse vader afscheid van de voetbalvereniging onder een luid ‘Bayrie bedankt’ van zijn ploeggenoten hiermee de bijzondere positie van Bayram binnen de vereniging goed aangevend. Bayram en Anneke van harte gefeliciteerd!

Tranen van ontroering

Dit zijn meestal ook mooie tranen. Wetende dat in dit vergankelijk leven aan alles een eind komt zal er toch ook door deze en gene een traantje zijn weggepinkt. Zo nam oud trainer van Middelstum Gerrie Koster op 11 mei (2 dagen nadat hij Abraham had gezien) afscheid van zijn trainerscarrière. Ronnie Medema had een afscheidswedstrijd georganiseerd met spelers van de verschillende ploegen waar Gerrie trainer was geweest (Noordwolde, Middelstum, Poolster, De Fivel, De Pelikanen) tegen zijn huidige ploeg SIOS. De 4 spelers van Middelstum (Medema, Zijlstra, Zwerver en Koster) wisten wat hun te doen stond want eenieder ging 1 x in de fout waardoor Gerrie in zijn laatste wedstrijd met 4-1 won. Gelukkig namen de blauwhemden revanche in de 3e helft en dit moet Gerrie ook tot de uitspraak verleid hebben dat Middelstum toch de mooiste club was waar hij trainer van is geweest.

Of dit ook voor Henk Buikema het geval is weet ik niet maar ook voor hem was er een speciaal afscheidsfeest op 19 mei. Hier werd ook afscheid genomen van Tiemen van der Laan (10 jaar elftalbegeleider van het eerste) en Rene de Groot (3 jaar vlaggenist). Ook het tweede nam afscheid van hun trainers- en begeleidingsstaf. Jan Jaap Zijlstra wordt hoofdtrainer van 4e klasser SIOS en Johan de Hek gaat zich wat meer toeleggen op zijn tafeltenniscarrière. Het werd een mooie avond met als hoogtepunt misschien wel het door Marcel Verkerk (nooit meer stoppen met voetballen Marcel!) gecomponeerde Tralala lied ter ere van Henk. Na een fraaie polonaise weten we middels Henk’s gelaatsuitdrukking zeker dat de VV Middelstum altijd een bijzonder plaatsje in zijn hart zal hebben.

Tranen van ontroering hadden misschien ook wel de jeugdleiders die stopten met hun functie. Zij werden tijdens een nu al legendarisch te noemen jeugdleidersfeest hartelijk bedankt voor bewezen diensten door voorzitter Bouma. Toch moeten ze zich nog wel eens achter de oren krabben want wat zullen ze wat missen (en wij hun ook). Allen sloten dan ook een terugkeer op korte of langere termijn niet uit.

Tranen van verdriet en verbijstering

Wij schijnen in ons leven maar een zekerheid te hebben en dat is dat je eens dood gaat. Maar dit kan op vele manieren en met verschillende emoties. Verbijsterd en ontzet waren de reacties op het overlijden van onze oud voorzitter Hindrik Schollema op 01 mei jl. ‘Gewoon bijzonder, bijzonder gewoon’ was de tekst van de naaste familie. Bijzonder was hij zeker. Het eerste theaterspektakel dat mij nog op het netvlies gebrand staat is ‘Dorpen dansen rond een ton’. Met een bus werden verschillende bijzondere locaties aangedaan. Het geheel komt mij nog steeds magisch over en ik zie nog Oepie Bos door de Westerwijtwerder kerkje zeilen. ln 1994 was ik een van de gelukkigen die mee mocht doen in het jubileumspektakel ter ere van het 60 jarig bestaan van de voetbalvereniging. Voor 700 toeschouwers vond er onder leiding van Hindrik een toneelstuk plaats die door de aanwezigen en spelers nooit meer vergeten zal worden. Wat een spektakelstuk.

Als voorzitter kan ik hem niet meer zo goed herinneren alleen zijn befaamde speeches (want praten kon hij als de beste) zijn blijven hangen. Ook introduceerde hij tal van commissies binnen de vereniging. Schrijven kon hij ook en als eerbetoon aan deze bijzondere oud voorzitter publiceert de redactie nog eenmaal zijn laatste bijdrage aan ons clubblad waaruit blijkt dat Hindrik nooit afscheid heeft kunnen nemen van de club waar hij zoveel voor gedaan heeft. Waarschijnlijk achteloos zal hij in 5 minuten tijd dit stukje uit de mouw geschud hebben want alles leek hem zo gemakkelijk af te gaan. Hij kwam in dit stukje zelfs met een definitie van een goede clubbladschrijver! Wij wensen zijn vrouw en naaste familieleden heel veel sterkte toe in de komende maanden.

Ook als voetbalclub hebben wij één zekerheid want wat er ook gebeurd wij eindigen altijd met het Hutspottoernooi. Een bijzonder gezellige dag waarop onder het genot van een hapje en een drankje nog eens rustig teruggekeken wordt op het afgelopen seizoen die ook dit jaar weer voorbijgevlogen is. Ook zal er vandaag vast wel even vooruitgeblikt worden naar het volgende seizoen. Bij dezen willen wij onze nieuwe trainer Bert de Vries alvast veel succes toewensen bij onze club. Misschien zal er vandaag ook nog wel een traantje worden weggepinkt. Door de familie Van Kleef bijvoorbeeld die vandaag na een sponsortijd van misschien wel 20 jaar afscheid nemen van ons als sponsor van de jeugd. De gehele jeugdafdeling werd door hun van kledij voorzien en ook de jeugdleiders zagen er altijd piepfijn uit. Familie Van Kleef heel hartelijk dank hiervoor.

En zouden we het droog houden als Jan Lüurssen de laatste tegel legt van het geheel nieuwe tegelpad? Volgens de anekdotes vroeg Lüurssen hier 25 jaar geleden al om. Dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers en dankzij de financiële steun van de club van 50 is onze vereniging weer een stukje mooier geworden. En na gedane arbeid is het goed rusten dus is het nu eerst tijd voor vakantie. Heel veel rust en mooie momenten toegewenst en tot weerziens in augustus.

Middelstum, 10 juni 2007 Eric Boskamp, Eling Zuidhof, Paul van der Laan, Peter Goossen en Bert Koster

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69