Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Het einde van een tijdperk 2011

Het einde van een tijdperk 

 
Het moet ergens in 1980 geweest zijn dat Ronnie Medema lid werd van de Voetbal Vereniging Middelstum. En dat kwam alleen omdat je toentertijd minimaal 8 jaar moest zijn om lid te worden anders had hij zich ongetwijfeld al veel eerder aangemeld bij de plaatselijke V.V.. Het vermoeden bestaat dat Ronnie reeds in moeder Reina’s buik zijn eerste baltrapbewegingen maakte en bij zijn geboorte direct om een bal vroeg. Of te wel, van jongs af aan ademt hij voetbal in en uit. Na schooltijd werd er altijd gevoetbald op het voetbalveld of de ijsbaan of bij de Hervormde kerk of bij het Appelhofje of bij de familie Bix in de schuur…… 
In zijn jonge jaren pikte hij zeer regelmatig een doelpuntje mee (ongeveer 30 per seizoen) wat meestal resulteerde in een kampioenschap. Aanvankelijk rechtsvoor, later wat meer centraal op het middenveld. Hij viel toentertijd ook op bij de scouts maar kon de doorbraak naar b.v. Veendam of Groningen net niet maken. Lang kon de Middelstummer jeugdafdeling echter niet van hem genieten. Toenmalig eerste elftal trainer Jan Postma had in 1988 al snel in de gaten dat hij in de jeugd uitontwikkeld was en dat hij rijp was voor het grotere werk. Een jongensdroom kwam uit want nu mocht hij voetballen met zijn grote jeugdidolen Willem Koopman, Tiemen van der Laan en Henk Medema. Immers voor die tijd werd elke thuis- en uitwedstrijd van het eerste elftal bezocht om maar niets te hoeven missen van de vorderingen van het vlaggenschip. Af en toe greep hij een warming-up van de jongens aan om even een balletje mee over te schieten. 
Nadat de oudere garde afhaakte was Ronnie een van de boegbeelden van het vlaggenschip, doorgaans spelend onder nummer 10 en met de aanvoerdersband om. Centraal op het middenveld het spelletje verdelend, altijd op (en regelmatig over) het randje spelend, karaktervol, nooit verzakend en met een neusje voor de goal werd hij een voorbeeld voor zijn medespelers. 
Hoogte- en dieptepunten wisselden elkaar af. Meestal was Middelstum een stabiele 3e klasser met af en toe een uitschieter naar beneden (de vierde klasse medio jaren 90) en naar boven (kampioen in de derde klas in 2003 na een met 2-0 gewonnen wedstrijd thuis tegen Corenos) wat resulteerde in 1 seizoen 2e klasse met mooie (gewonnen) uitwedstrijden tegen Eems Boys en CVVB. 
Vorig seizoen lag het hoogte- en dieptepunt van Ronnie’s carrière dicht bij elkaar. Via een zeer sterke 2e seizoenshelft werd het kampioenschap tijdens het jubileumjaar van de voetbalclub op 1 punt gemist maar slaagde de hoofdmacht er alsnog in om via de nacompetitie de 2e klas te bereiken. Helaas moest Ronnie het slot missen wegens een hernia. De beleving tijdens de promotiewedstrijd was er niet minder onder. Reserve-aanvoerder Marcel Pool droeg de promotie aan Ronnie op. Karaktervol knokte hij zich nog 1 x terug in de hoofdmacht en mede onder zijn auspiciën handhaafde Middelstum zich dit seizoen in de 2e klasse (helaas berust deze laatste zin niet op de realiteit maar ik was er helemaal vanuit gegaan, onze Loppersumse voetbalvrienden onder leiding van Jaap Danhof beslisten echter anders….….). 
Toch kwam er de sleet op het lichaam. Het onvermijdelijke moet onder ogen gezien worden, de scherpste randjes zijn er wat van af. Tijd om de fakkel over te dragen aan de jongere generatie die zeker een voorbeeld kan nemen aan Ronnie zijn inzet en wedstrijdmentaliteit. Het geeft Ronnie ook de kans om zich op andere vlakken te profileren. Als begeleider van zijn talentvolle zoon Damon bijvoorbeeld of met zijn taken als wedstrijdsecretaris en scheidsrechter. Uiteraard stopt hij niet helemaal met voetbal maar zal hij zijn carrière voortzetten in de kelder van het amateurvoetbal. Zijn toekomstige medespelers waarschuwen hem alvast om zich niet te veel te ergeren aan hun voetbalcapaciteiten en inzet………. 
Iedere rechtgeaarde sportliefhebber weet dat een eind van een mooie carrière vaak een emotioneel moment is. Opvallend is dat alle spelers die benaderd zijn direct hun medewerking toezegden, ook spelers van buitenaf. De weinigen die niet aanwezig kunnen zijn, vinden dit zeer spijtig. Het zegt iets over hoe de speler en mens Medema gezien wordt. 
Laten wij er met zijn allen voor zorgen dat Ronnie met vrouw Silvia en kinderen Damon en Allissa en naaste familie een onvergetelijke avond aangeboden krijgt. Aan het programma kan het niet liggen. Allereerst is er een team samengesteld van oud VV Middelstum voetballers waarmee Ronnie in de loop der jaren samengespeeld heeft. Daarnaast zijn er spelers benaderd uit de regio waartegen Ronnie de degens meerdere keren gekruist heeft. Beide gelegenheidsteams zullen een helft spelen tegen het huidige eerste elftal van de voetbalclub. Deze wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter, tevens voetbalvriend van Ronnie, Michel Winter uit Ten Boer. Inderdaad de scheidsrechter bekend uit de media daar hij wedstrijden in het betaald voetbal fluit. 
Ook na de wedstrijd zijn er nog tal van mooie activiteiten zodat we ook recht doen aan Ronnie’s misschien wel beste helft van de 3! 
 
Een hele gezellige avond toegewenst! 
Middelstum, 11 juni 2010. 
 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69