Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

EEN BLIK IN DE TOEKOMST 1995

(Een verhaal uit mijn diensttijd die ik als een van de laatste dienstplichtigen heb gevolgd van augustus 1995 tot en met juni 1996).

Lichting 95-08, klas 237, 3e peloton kadercompagnie Ocint. 

Voor velen een nietszeggende kreet, voor de betrokkenen zelf een begrip die hun vele jaren later terstond weer doet terugdenken aan hun diensttijd. Dan wordt die prachtige foto, genomen op het IP-bivak, weer tevoorschijn getoverd en ontstaat er een brok in de keel van herkenning en ontroering. De gezichten van hun vroegere collega’s waarmee lief en leed, ergernis en opluchting werden gedeeld en waarmee een band voor het leven ontstond, komen langzaam weer bovendrijven in hun herinnering.

Te midden van de prachtige Bussumse bomen herkennen we dan weer sergeant Jonker met zijn ‘ik kan de hele wereld aan blik’, soldaat van der Knaap met zijn ‘je krijgt mij de kop niet gek’ uitstraling, soldaat Koster met een flauwe glimlach op zijn gezicht maar hij had dan ook de week van zijn leven, soldaat Ossevoort waarvan door zijn hele uitstraling al direct zichtbaar werd dat hij wel een flesje bier lustte, soldaat Verbaarschott met zijn prachtig ongeschoren bekkie en soldaat Walraven die met zijn getekende gezicht aangaf dat het geen weekje vakantie betrof.

Bij het aanschouwen van zo’n foto ontstaat ongetwijfeld bij velen de behoefte aan een reünie waarbij oude herinneringen weer opgehaald kunnen worden en waar men kan vernemen hoe het de 18 strijders alsmede het kader, onder wiens bezielde leiding men in een mum van tijd werd ongeturnd van watje tot bikkel pur sang, in hun verdere carrière is vergaan.

Roepie Roekie doorzag dit probleem en toog naar astrologe Conny Dijkstra voor een blik in de sterren. Hierbij kwam de levensloop van deze nu al legendarisch te noemen lichting kraakhelder te voorschijn. Hoewel het natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn in hun leven zal zijn kunnen we toch stellen dat de heren zich een vooraanstaande positie in de maatschappij zullen verwerven. Hier volgt een overzicht met de belangrijkste onthullingen, onttrokken aan de stand van de stenen op die heerlijke ATV-dag na het LTV-uitstapje.

Ronald Bolhuis 
Verovert via een indrukwekkende veldtocht het Muiderslot en doopt deze om tot “Slot Bolliestein”. Hij geeft hier rondleidingen waarbij de geachte bezoekers zich kunnen vergapen aan de wondere wereld van sergeant Bolhuis. Met huiveringwekkende licht- en geluidseffecten komt in dit spookhuis de fantasie van deze man volop tot ontwikkeling. Van het door hem met deze activiteiten vergaarde kapitaal maakt hij na zijn pensionering een wereldreis.

Sybren Dijkstra 
Wordt (munitie)boer en sch(k)aatser. Wint in 2002 de Friese Elfstedentocht door in Bartlehiem eindelijk eens niet linksaf te slaan maar gewoon rechtstreeks rechtdoor te gaan en daardoor die overtollige kilometers overslaat. Gaat dan ook de geschiedenis in als de eerste slimme Fries.

John Paul van Heel 
Ik zie het al helemaal voor me. Het is een prachtige zomer en op een snikhete dag probeer je met een mountain bike de Dutch Mountains te veroveren om zo je bierbuikje enigszins kwijt te raken. Als laatste uitdaging neem je de Cauwberg met een stijgingspercentage van 14 %. Uitgeput en bijna stervend van de dorst kom je met je tong op de schoenen bovenop deze helling aan. Tot je grote blijdschap ontwaar je dan een gezellig cafeetje waar je samen met kastelein Van Heel met een heel vat Limburgs Brandbier je dorst lest. Proost JP.

Michel van Hoof 

Bezorgt met enige verkeerde beleggingsadviezen de ABN Amrobank een faillissement. Kader bedankt. Vanuit een diepe depressie ontdekt Michel eindelijk zijn roeping door via de blues zich tot een geweldige soulzanger te ontwikkelen. Wordt hiermee de nieuwe Gotfather of soul en doet aldus James Brown vergeten.

Albert van der Knaap 
Brengt via zijn indrukwekkende betogen eindelijk vrede in het voormalige Joegoslavië. Door zijn in Brussel aan de VU opgedane kennis over de VN weet hij het uiteindelijk tot voorzitter van deze organisatie te schoppen en laat hij zich omdopen tot Albert Albert Knapie.

Bert Koster 
Ziet een carrière als stripper in rook opgaan. Stort zich op de bokssport en doet zijn bijnaam als K.O.-ster eer aan door provinciaal bokskampioen te worden in het lichtvedergewicht. Eindigt zijn loopbaan als gemeentesecretaris van de gemeente Loppersum.

Hans Luyendijk 
Krijgt de smaak van het legerleven goed te pakken en wordt drilinstructeur. Hij krijgt als taak om binnen een week de aankomende BBT-ers eens grondig te testen en de bikkels te scheiden van de watjes wat hem goed afgaat. Gaat met een coopertest snelheid van 3350 meter in 12 minuten door de rangen en standen van het leger en zal uiteindelijk staatssecretaris van Defensie worden als rechterhand van ????????

Patrick Meens 
Nadat zijn harde schijf eindelijk is gevuld begint hij een succesvolle revalidatiecentrum waarmee hij bouwvakkers met rugklachten klaarstoomt voor een succesvolle terugkeer in de bikkelharde maatschappij.

Remko van der Meer 
Deze Willie Wortel met de gouden handjes (ideaal gezelschap op een oefening) ontwikkelt een auto die op zonne-energie loopt en ziet een droom in vervulling gaan door een autobedrijf op te starten met deze karretjes. Het kader had het al voorspeld: “Er is meer Van der Meer”.

Victor Meertens 
Probeert als een soort Ted Troost Feyenoord weer op te peppen. Wordt met de negatieve spiraal meegezogen en wordt uiteindelijk zo depressief dat hij zich spontaan aanmeldt als ballenoppomper bij Ajax. Wordt van dit verraad zo mogelijk nog depressiever maar weet uiteindelijk als de reïncarnatie van Jim Morrisson weer voor een volle en enthousiaste Kuip te zorgen. De (volgens eigen zeggen) Don Juan van het peloton opent tevens een spermabank voor BOM-moeders.

Michiel Osjevoort 
Stel je voor, je gaat met vrouw en kinderen gezellig op vakantie naar de Hoge Veluwe. Je struint wat door de bossen en ineens kom je een boer tegen, gezeten op een krukje die handmatig een koe van wat, voor haar, overtollig vocht afhelpt. Even verderop zie je een statige kop-hals-romp boerderij genaamd Ossie’s Place alwaar Michiel op nostalgische wijze het boerenleven bedrijft. Al met al wordt het nog een gezellige drukte.

Arjan van Santen
Blaast tot zijn grote schrik zijn biceps en triceps op. Maakt van een nood een deugd en opent een opleidingscentrum voor uitsmijters. Onder het motto van “Bij Van Santen is de klant nog konING” trekt hij volle sportzalen.

Remco Schmitz 
Krijgt een talkshow bij RTL 5 alwaar hij de opvolger wordt van Ursul de Geer. Het programma zal “Remco weet raad” heten en in de rubriek “Vertel het Remco” legt hij het gehele zieleleven van Neerlands high society bloot.

Pieter Verbaarschott 
Opent een sportschool waar revaliderende sporters met behulp van ingewikkelde computerprogramma’s binnen de kortste tijd weer klaar gestoomd worden voor het grote werk. Wil voor zichzelf een programma ontwikkelen waardoor hijzelf ook weer in topconditie geraakt maar we zien hem meestal met een glimlach kijken naar al die zwetende mensen, onderwijl trekkend aan een lekker sigaretje en genietend van een biertje. Het blijft aldus bij goede voornemens.

Roger Walraven 
Walraven wordt wallenspecialist. (Altijd leuk zo’n flauwe woordspeling tussendoor, nietwaar?) Nee, geachte lezer, u zult het geloven of niet maar Roger ziet binnenkort het licht, stopt met roken en stort zich op het lange afstandlopen. Hierdoor lukt het hem uiteindelijk om die Groningers van de boom te schudden. (Welkom in Utopia l ??)

Frank Wellinga 
Wanneer hij al die enthousiaste verhalen hoort over C-NAB en LTV-10 zegt hij spontaan zijn baan op en meldt zich aan bij de commando’s. (Welkom in Utopia 2 ??)

Harry Witterholt 
Wordt (handje)drukker ….. ..(geintje Harry). Koopt binnenkort een winnend staatslot en hoeft nooit meer te werken. Voor zijn hobby opent hij een lingeriezaak en neemt hij de Blokker over.

Jan Wouters 
3-Dimensionale Jan gaat het helemaal maken in het Nederlandse leger. Leidt de krijgsmacht succesvol door de reorganisatie en voorziet zelfs de rode baretten van helikopters. Doet als nieuwe minister van Defensie (samen met rechterhand Luyendijk) Joris Voorhoeve vergeten.

Natuurlijk willen wij het kader niet vergeten. Zij waren het uiteindelijk die deze jongemannen klaarstoomden voor de maatschappij en de tere zieltjes van een flinke laag eelt voorzagen. Kader bedankt. Conny keek nog één keer in haar glazen bol en kwam met de volgende prognose op de proppen:

Sergeant Jonker 
In de eerste week dacht ik nog, of hij er uit, of ik er uit. Is soms moeilijk te peilen. Aan de ene kant de drilinstructeur-achtige verschijning maar zo af en toe doorspekt met menselijke trekjes en emoties. In een goed gesprek in het Gronings op de Ermelose heide kwam zijn ware aard naar voren. Hij moet dus acteur worden en zal binnenkort schitteren in de nieuwe kraker van Paul Verhoeven getiteld “Where is the fucking enemy?”

Sergeant Baaij 
Deze met een rustige uitstraling gezegende man neemt binnenkort gewoon het café van zijn vader over. Geen stress, doe mij nog maar een fles. Niet lullen, maar bijvullen.

Sergeant Groeneveld 
Trekt binnenkort met zijn one-man show volle zalen. Met zijn debuut “Lima Bravo” lukt het hem om twee uur onafgebroken te lullen over het nut en onnut van het Nederlandse leger.

Sergeant Hoftijzer
Prachtig, die exercitiebewegingen tijdens het ochtendappel. Wint binnenkort de mime-wedstrijden op het Nederlands Cabaretfestival.

Sergeant Wagenaar 
“Who de fuck is sergeant Wagenaar” heeft in Van der Knaap een ideaal slaapmiddel gevonden en houdt wel van een looppas-mars en enige stevige push-ups. Hoe goed Conny ook haar best doet, de glazen bol blijft schimmig. Zelfs zijn woonplaats is onduidelijk. Kan allicht zijn eigen onbeschreven boek vol schrijven.

Luitenant de Graaf 
De godfather van het peloton. Moppert graag en veel op zijn mannen maar heeft toch het beste met hun voor. Zingt het nog wel een aantal jaren uit in het leger maar wint in 2010 de marathon van Rotterdam in de leeflijdscategorie 60 +.

Natuurlijk komt die reünie er toch wel in 2005. Want wat is er nu mooier dan terug te kijken op die goeie oude tijd waarin we onder barre weersomstandigheden de onmogelijkste opdrachten uitvoerden en kilometerslange kanalen overzwommen en door riolen heentrokken waarin het water ons tot de lippen steeg en waarin wij bijna levend wenden verbrand door een welgemikte rookbom van sergeant Groeneveld.

Sikko Bix         

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69