Nadi, kun je jezelf in het kort even voorstellen?
Nadi Dijksterhuis is de naam, 27 jaar en afkomstig uit Veendam. De plaats waar ik ook geboren en getogen ben. De studie en stages brachten mij naar Groningen en Leeuwarden en in deze steden heb ik ook een tijdje gewoond om vervolgens terug te keren naar mijn roots.
Dat ik daarvoor meer dan een uur naar mijn werk in Lauwersoog moet rijden, neem ik graag voor lief want ik heb het heel goed naar de zin in Restaurant Mare waar ik sinds maart als vestigingsmanager werk. Qua hobby’s ben ik met tennissen, padellen en hardlopen lekker sportief bezig en ik mag graag reizen. Kort samengevat, ik geniet van het leven.
Hoe zag jouw werkleven er voor Restaurant Mare uit?
Na de HAVO in Veendam, ben ik naar de hogere hotelschool, NHL Stenden, in Leeuwarden gegaan. Daarna volgde nog een opleiding Strategisch Innovatie Management aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Vervolgens kon ik mij op mijn 23e als operationeel manager bij Belsimpel in Groningen 4,5 jaar goed ontwikkelen, ook in het leiding geven.
Lekker met ‘de poten in de klei’ zogezegd en het werk beviel mij prima. Maar ik miste het werken in de horeca, iets wat ik tijdens mijn studentenleven en via bijbaantjes en stages zo was gaan waarderen. Ik combineerde in Veendam soms twee horecabanen op één dag en fietste van de ene naar de andere werkplek. Die lange dagen maakten mij door het leuke werk niet uit. Met de gezelligheid en de prettige sociale contacten als belangrijkste drijfveren.
Hoe ben je eigenlijk op deze unieke plek terechtgekomen?
Eén van mijn stages heb ik in het UMCG gelopen via de Compass Group, een specialist in food- en facilitymanagement. Dit beviel zo goed dat ik na mijn stage een jaar bij ze ben blijven werken. Na die werkperiode ben ik contact blijven houden met Elleke Strootman, één van de leidinggevenden.
En eind vorig jaar had zij voor mij een hele mooie uitdaging in petto. De Compass Group had namelijk de aanbesteding gekregen van restaurant Mare, dat onderdeel zou worden van het veelbesproken Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog.
Restaurant Mare moest letterlijk en figuurlijk vanaf nul opgebouwd worden?
Dat klopt inderdaad en dat met een heel duidelijk concept voor ogen. Duurzaamheid stond daarbij centraal, naast een belangrijke rol voor de natuur en de unieke omgeving, ook nog eens onderdeel van UNESCO’s Werelderfgoed. Regionaal inkopen met daardoor lage emissies door korte transportafstanden en het tegengaan van voedselverspilling.
Een concept dat mij bijzonder aansprak en hetzelfde gold voor de grote uitdaging die hier achter weg kwam. Ik werd eind 2024 benaderd en ben in maart 2025 als vestigingsmanager van restaurant Mare begonnen. Eind februari stopte ik bij Belsimpel en de maandag erop wachtte een omvangrijke klus. Het restaurant zou tijdens Koningsdag open gaan en dus was het direct flink aanpoten geblazen.
Het gebouw was verder klaar maar we hadden nog maar een kleine twee maanden de tijd voor de inrichting van het restaurant, de aanschaf van allerlei materialen, het contact leggen met de leveranciers, het opstellen van een uitstekende menukaart, het gereedmaken van het kassasysteem en, niet onbelangrijk, het werven van het nodige personeel…..
Hoe kijk je terug op het eerste half jaar?
Als heel hectisch maar ook als heel leuk. Wat kwam er enorm veel bij kijken en op mij af. Misschien heb ik het zelfs wel een beetje onderschat, ondanks dat ik wist dat mij en ons een flinke kluif te wachten stond. Gelukkig bleek de werving van kundig personeel verrassend goed en snel te lopen. De unieke locatie en het prachtige uitzicht op de Waddenzee en Schiermonnikoog hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen.
Door heel bewust met mijn tijd om te gaan en de juiste prioriteiten te stellen – en ja, ook met langere werkweken dan veertig uur, haha – is het gelukt om alles tijdig voor elkaar te boksen. Met daarbij direct een enorm compliment voor al ons personeel en natuurlijk ook die van het WEC.
Ik beschouw ons allemaal als één team en we zijn allemaal collega’s van elkaar. Wij van restaurant Mare kunnen gewoon naar boven lopen en zij maken weer gebruik van onze diensten tijdens zakelijke bijeenkomsten.
Staat het restaurant hoe je het voor ogen had en zijn er op korte termijn nog wijzigingen te verwachten?
Juist door ons gedreven team, inclusief mijn leidinggevende collega’s, kan ik gerust stellen dat alles naar wens is en goed verloopt. Iedereen heeft zijn schouders eronder gezet en onze chef-kok heeft zich vol overgave gestort op de operationele processen in en rondom de keuken. Het scheelt hierbij ook dat we in noodgevallen kunnen schakelen met onze collega’s in het UMCG waardoor er een enkele keer geschoven kan worden binnen het personeelsbestand.
Iemand met een timmermansoog zou qua inrichting kunnen stellen dat er bijvoorbeeld nog een plintje net niet helemaal goed zit. Het is wat dat betreft net als het klussen thuis, helemaal perfect is het nooit.
Wat schaft de menukaart zoal?
Je kunt bij ons terecht voor een lekkere lunch of heerlijk diner waarbij verse vis van Lokale Visservice BV uiteraard de boventoon voert. Maar voor elk is er wat wils hoor. Een lekkere hamburger bijvoorbeeld of voor de lunch een tosti of salade. Van goede kwaliteit met zoveel mogelijk ingrediënten uit de buurt, dat is voor ons het allerbelangrijkste. En daarbij zijn we alle dagen geopend en van donderdag t/m zondag ook ’s avonds.
Of zoals het op onze website zo mooi beschreven wordt: ‘Onze menukaart weerspiegelt het seizoensgebonden aanbod, met gerechten die meebewegen met de natuur en het ritme van het seizoen. Of je nu komt voor een eenvoudig, smaakvol gerecht of een culinaire beleving: bij Mare proef je de kracht van verse, duurzame producten uit de regio. Geniet van de smaak van het getij!’ Neem voor onze actuele menukaart gerust een kijkje op: https://www.maredesmaakvanhetgetij.nl/menu/.
Restaurant Mare is onderdeel van Werelderfgoedcentrum Waddenzee?
Zoals eerder aangegeven beschouwen we ons als één team en als collega’s. We hebben een gezamenlijke missie om van het WEC en restaurant Mare een groot succes te maken. We trekken dan ook gezamenlijk op, bijvoorbeeld tijdens beurzen of bij de ontvangst van grote groepen toeristen en zakelijke evenementen binnen het gebouw.
In het WEC is veel te zien en te ervaren?
Naast een prachtig uitzicht en dito omgeving, herbergt het WEC bijvoorbeeld het zeehondenziekenhuis. Oftewel, het voormalig zeehondencentrum in Pieterburen. Ook kun je hier genieten van een interactieve Waddenzee Experience over dit unieke getijden- en Werelderfgoedgebied. Dat maakt dit uitstapje tot een betekenisvolle en uniek familie-uitje. En dat merken we vooral tijdens vakanties wanneer het hier heel druk is.
Het is voor ons de uitdaging om dit unieke centrum door heel Nederland uit te dragen. Dit doen wij bijvoorbeeld door met Kerst een zeer divers diner aan te bieden. Op de zakelijke markt is er wat dat betreft voor ons nog een wereld te winnen.
Wat kun je vertellen over de Ondernemers Vereniging Hogeland West?
Ik heb inmiddels kennis mogen maken met verschillende bestuursleden. Stefan Kollumer van Herberg Restaurant Molenrij was bijvoorbeeld bij de opening aanwezig en wij hebben ook al bij hem en zijn vrouw gegeten. Via Stefan zijn we ook in contact gekomen met de Ondernemers Vereniging Hogeland West en dat leidde tot mooie gesprekken met bijvoorbeeld Herbert Schouten en Kasper de Vries.
Voor ons zijn de bijeenkomsten van de OVHW een fijne manier om in contact te komen met andere bedrijven en ondernemers in dit gebied om dan vervolgens lekker met elkaar te sparren. Zo zijn we bijvoorbeeld bij de jaarlijkse barbecue geweest en bij het succesvolle benefietdiner. Wie weet wat we nog meer voor elkaar kunnen betekenen.
Als ik je vraag naar de hoogte- en dieptepunten van restaurant Mare tot dusver, wat is dan het antwoord?
Ik vind het bizar dat we in zo’n korte termijn zo’n mooi concept neer hebben weten te zetten. Dat vind ik zeker een hoogtepunt en een compliment voor ons allen. Het was zeker ook een heel hectische tijd en soms ook stressvol. Bijvoorbeeld toen op de drukste zomerdag het kassasysteem er de brui aan gaf. Dat zou je een dieptepunt kunnen noemen maar ook daar hebben we ons doorheen weten te slaan.
Heb je nog leuke of bijzondere werkanekdotes?
We waren net geopend toen we hier een grote groep Japanners over de vloer kregen. De zeehonden in Pieterburen waren via een livestream in Japan natuurlijk permanent te volgen met een ware hype tot gevolg. Hier kochten ze ook alles wat los en vast zat qua merchandising en ze wilden ook allemaal het broodje kroket uitproberen met hilarische taferelen tot gevolg.
Het is niet altijd wat het lijkt. Collega Marco en ik waren op een ochtend met zijn tweeën en het leek een rustige morgen te worden. Totdat er een bus met daarin zo’n zestig studenten bij ons stopte. Toen was het in één keer een stormloop op de koffie maar we hebben het gered met ons tweeën.
Waar staat Nadi Dijksterhuis met restaurant Mare over vijf jaar?
Ik hoop dat we hier tegen die tijd een succesvol en druk restaurant hebben weten te creëren met veel gasten die kunnen genieten van lokale en regionale gerechten. En dat we dan ondanks alle drukte nog steeds gemoedelijkheid kunnen uitstralen. ‘Less is more’, wat mij betreft.
Wil je verder nog iets kwijt?
We koesteren de warme banden met onze omgeving en zeker met de inwoners van Lauwersoog die ons een warm onthaal gegeven hebben waardoor we ons hier direct thuis voelden. Prima natuurlijk wanneer je de relevante linkjes opneemt naar onze website en socialemediakanalen: https://www.facebook.com/people/WEC/61560264316378/ – https://www.linkedin.com/company/werelderfgoedcentrumwaddenzee/ – https://www.maredesmaakvanhetgetij.nl/ . En voor iedereen die nog niet bij ons geweest is, van harte welkom natuurlijk om van onze lekkernijen en het geweldige uitzicht te genieten!

























