Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Peter Velthuis, evenementenorganisator, (sport)docent en bedenker Tocht om de Noord

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Mijn volledige naam luidt Pieter Johannes Velthuis, roepnaam Peter. Ik ben op 23 februari 1954 geboren in Veendam. Ik heb nog een oudere broer die in Barneveld woont. Mijn vader was o.a. verzekeringsagent en mijn moeder regelde het huishouden.

Ik heb tot mijn twintigste in Veendam gewoond en ging daarna in Groningen studeren. Ik ben er blijven hangen en heb in de stad op zo’n zes plekken gewoond. Sinds dertig jaar woon ik aan de Kalverstraat, destijds een nieuwbouwstraat. Hier ben ik betrokken bij de organisatie van het jubileumfeest ’30 jaar Kalverstraat’.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik ben ongehuwd samenwonend met Marianne Eggermont, waar ik al meer dan veertig jaar een relatie mee heb. Ik heb haar leren kennen in onze studententijd en we delen nog steeds dezelfde interesses en hobby’s. Ze heeft Nederlands gestudeerd en de HEAO afgerond.

Wat is uw voormalig beroep?

Na de lagere school in Veendam, ben ik naar de HAVO in Appingedam gegaan. Ik wist al heel vroeg dat ik de sportkant op wilde. Na de HAVO ging ik naar de pedagogische academie die aan de HAVO gekoppeld zat. Ik combineerde het eerste jaar van de PA met mijn militaire dienstplicht. Dat kon mooi want in Appingedam zat destijds een kazerne. Ik heb de PA afgerond met Akte-J, oftewel een sportgerelateerde toevoeging of gradatie.

Toen ik mijn opleiding had afgerond, heb ik bij diverse sportbonden allerlei sportopleidingen gevolgd. Met die kennis en expertise solliciteerde ik succesvol bij de ALO om deze kennis over te dragen aan de sportstudenten. Ik kon hierin mijn draai uitstekend vinden, met als gevolg dat ik in 1992 startte met de driejarige masteropleiding in de sportmanagement, deze rondde ik uiteindelijk drie jaar later succesvol af.

Dat leidde in 1995 tot de oprichting van mijn eigen adviesbureau in de sport- en cultuurevenementen, Inter-Action genaamd. Dit advieswerk combineerde ik weer met mijn werkzaamheden op de Hanzehogeschool waar ik in 1992 ben gaan werken. De eerste tien jaar was ik verbonden aan de ALO, daarna heb ik twintig jaar bij de opleiding Facility Management gezeten waar ik les gaf aan de evenementenopleiding.

Beide takken van sport vond ik hartstikke leuk. Ik ben naast een creatieve innovator, een docent in hart en nieren. Ik vertelde de studenten niet hoe en wat ze nu precies moesten weten, maar ik kon aan de hand van mooie en boeiende praktijkvoorbeelden studenten inspireren en interesseren voor het evenementenvak.

In 2001 raakte ik betrokken bij de wielerkoers Giro d’Italia, die dat jaar daarop vanuit Groningen startte. Met mijn ervaring in het organiseren van evenementen werd ik hiervoor met mijn eigen adviesbureau gevraagd om mee te denken. Het werd uiteindelijk een groot succes en een enorme Groningen-promotie. De stad was in die dagen volledig roze gekleurd. Eerder was ik al betrokken bij de Special Olympics European Games in de stad. En later organiseerde ik van 2003 t/m 2005 een Challenger Tennistoernooi in Martiniplaza.

In dat laatste jaar kwam er ook wat anders op mijn pad. Ik werd door de provincie gevraagd of ik een evenement zou kunnen organiseren, dat onze provincie op de kaart zou zetten. Een evenement voor en door de regio dat letterlijk de liefde voor de provincie Groningen zou ademen. Dit leidde in 2006 tot de eerste Tocht om de Noord. Aan de hand van ons Gronings volkslied, waarvan de eerste regel luidt ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou’, ging die wandeltocht in twee dagen van Zoutkamp naar Delfzijl. Wanneer je ook wandelaars van buiten onze provincie wilt trekken dan moet je een uitdagend en stoer meerdaags programma neerzetten en dat is gelukt.

De eerste vijf tochten vonden vooral in het noorden van Groningen plaats maar daarna pakten we ook de tweede regel van het Groninger volkslied erbij ‘van Drenthe tot aan ’t Wad’. Dat leidde tot nieuwe wandelroutes en op den duur wisselden beide routes elkaar af. Zo was er in 2013 bijvoorbeeld een wandeltocht van Ter Apel via Winschoten naar Delfzijl dat als thema Ol Graitje meekreeg naar de historisch tramspoorlijn die dat jaar 100 jaar bestond.

In 2018 vierden we honderd jaar Ploeg Schilders in Groningen en stond er op elke kruising van de route een Ploegschilderij uitgestald. Verder hebben we ooit een tocht georganiseerd waarbij typische Groninger geluiden centraal stonden. Zien, proeven, ruiken, horen en voelen: De Tocht om de Noord moet je met je zintuigen ervaren en dat is in de loop der jaren prima gelukt. In de eerste tocht waren er ca. driehonderd wandelaars, inmiddels gaat het om twee keer zesduizend deelnemers per dag.

Hoe bevalt het om gepensioneerd te zijn?

Ik ben pas op 1 januari van dit jaar met pensioen gegaan. Dat geeft wel aan hoeveel plezier ik in mijn werk had. Ik heb van mijn hobby, sporten en het organiseren van evenementen, mijn werk gemaakt en maak nu van mijn werk weer mijn hobby. Zo heb ik met een aantal anderen een wandeltocht van 1.500 kilometer uitgestippeld van Groningen naar het Franse Tours, 350 kilometer onder Parijs gelegen. De tocht gaat langs allerlei plaatsen met een St. Martinuskerk en in elke kerk is deze heilige op een bijzondere manier te zien. Via een beeld, muurschildering of een mooi glas-in-loodraam bijvoorbeeld. Zelf heb ik onlangs een maand lang een gedeelte van de route gelopen.

Verder heb ik nog steeds veel sportieve hobby’s zoals hardlopen, wandelen, fietsen en golfen. Deze hobby’s beoefen ik vaak samen met Marianne. Ik maak nog steeds graag mensen blij met het organiseren van evenementen maar dan op kleinere schaal, vaak als adviseur en dus op de achtergrond.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit uw leven?

Deze vragen zou ik graag combineren met de volgende vraag over de anekdotes en mooie verhalen. Onder de hoogtepunten vallen dat ik mijn vrouw Marianne heb leren kennen en samen met haar vele mooie sportmomenten en evenementen heb mogen beleven. Daarnaast ben ik trots op het behalen van de Elfstedentocht in 1986, de triathlon van Almere en vele marathons.

Verder is natuurlijk een hoogtepunt het succes van de Tocht om de Noord, die zich in de loop der jaren succesvol ontwikkeld heeft. Als laatste wil ik nog noemen het boek ‘SCOREN met Groningen’, dat ik geschreven heb als afsluiting van mijn carrière. Het boek behelst een praktische handreiking voor het organiseren van creatieve evenementen.

Een van die creatieve evenementen was de organisatie van de Giro d’Italia in 2002. Het leidde tot een geweldige Groningen promotie. Iedereen was erg enthousiast en grote bedrijven deden met veel sponsorgeld mee. Het ging economisch gezien goed in Nederland en dat was te merken.

Hoe anders was dat twee jaar later. Ik werd benaderd door tenniscoach Stanley Franker, ex-Davis Cup Coach van ons land. Hij genoot altijd van de mooie sfeer in Groningen en vroeg zich af of we hier niet een groot internationaal tennistoernooi konden organiseren. Dat is inderdaad gelukt want van 2003 tot en met 2005 hebben we een internationaal Challenger-toernooi georganiseerd. Maar waar bedrijven in de jaren 2000 tot 2002 massaal financieel meededen, ging het nu nog maar om een klein aantal bedrijven, die geïnteresseerd waren. Er was een groot verschil met de jaren daarvoor.

Toch lukte het ons om bijvoorbeeld Raymond Sluiter en Sjeng Schalken naar Groningen te halen. De laatste behoorde destijds tot de internationale top 20. Onze nationale toptennisser Richard Krajicek reikte de prijzen uit en de Belg Kristof Vliegen was een van de toernooiwinnaars. Vliegen is nu de coach van toptennisser Tallon Griekspoor.

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

Ik mag dan wel afscheid genomen hebben van het betaalde werk, het leven houdt niet op hoor. Op naar het ontdekken van nieuwe uitdagingen wat mij betreft!

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Er zijn evenementen geweest die niet zo goed uit de verf kwamen maar daar leer je van. Ik heb hierover wel eens met een ervaren evenementenorganisator gesproken, over hoe je teleurstellingen kunt voorkomen. Hij gaf aan altijd meerdere ijzers in het vuur te hebben. Mocht het ene evenement wat tegenvallen dan kan je dat met een andere goedmaken. Om deze reden organiseerde ik in mijn eerste jaren soms wel vijf à zes grote evenementen per jaar en aan elk evenement was een nieuwe hoofdsponsor verbonden.

Maar wanneer het evenement begon, was er geen tijd om ervan te genieten want dan was je alweer met het volgende evenement bezig. Een stressvolle tijd, al die evenementen achter elkaar aan. Bij Tocht om de Noord lukte het mij om alle hoofdsponsors aan één evenement te koppelen en dat droeg mede bij aan het grote succes.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Een negen of een tien. Ik heb alles bereikt wat ik graag wilde bereiken. Maar een tien kan bijna niet hé? Conclusie, noteer maar een 9,5!

Wilt u verder nog iets kwijt?

Over de meerdere ijzers in het vuur hebben we het al over gehad. Maar de uitspraak van Johan Cruijff ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ vind ik een heel mooi levensmotto. Ik heb altijd getracht iets van tegenvallers te leren zodat je er tijdens een volgende activiteit profijt uit kan halen. Dat zou ik de lezers nog graag willen meegeven!

Ontdekken hoe jij ook kunt SCOREN?

Ik heb zoals eerder gezegd een handleiding geschreven over het succesvol organiseren van activiteiten en  evenementen. Wil je deze handleiding graag ontvangen, of wil je advies bij de organisatie van jouw activiteit? Kijk dan op www.Ontdekken.nl of stuur een e-mail naar info@Ontdekken.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69