Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ineke, Carla, Carla en Marianne over de tweede editie van ‘Het Hogeland loopt voor geluk’

Dames, zullen we eerst voor een korte introductieronde gaan?

‘Ineke Bonder is de naam, 54 jaar en getrouwd met Roelf. Samen hebben we een dochter, Iris is haar naam, en ze is twintig jaar. Ik ben geboren in Emmen, verhuisde op mijn elfde naar Winschoten, ging studeren in Groningen en ben in 1995 in Winsum komen wonen. Ik heb onder andere 24 jaar bij PostNL gewerkt en werk sinds vorig jaar in het Martiniziekenhuis als leidinggevende van het datateam.

‘Ik ben Marianne Wieringa, 55 jaar en getrouwd met Evert. We zijn de trotste ouders van Christiaan (21) en Alexander (18). Ik ben een geboren en getogen Winsumer en werkzaam bij de gemeente Het Hogeland waar ik me inzet voor de evenementen en relatiegeschenken. Daarvoor werkte ik tien jaar bij de gemeente Winsum.’

‘En dan mis je nog de twee Carla’s. Ik ben Carla van Dalen, 66 jaar en getrouwd met Jan. Geboren in Emmeloord, in 1977 naar Den Haag verhuisd en door de spreiding van de PTT-werkzaamheden in 1978 in Winsum terechtgekomen waar ik 46 jaar later nog steeds met veel plezier op dezelfde plek woon. Moeder van twee kinderen en oma van vier kleinkinderen en inmiddels niet meer aan het werk.’

‘Carla Veldhuis is de naam, inderdaad één van de bekende familie Veldhuis van Sporthuis Winsum. Ik ben zestig jaar, getrouwd en trotse moeder van Famke van 22 jaar. Geboren in Sneek, lang in Winsum gewoond en uiteindelijk naar Groningen verhuisd. Ik werk als hoofd verpleegkundige op de IC-afdeling van het UMCG.’

Hoe kijken jullie terug op de editie van 2022?

Wij hebben inderdaad met zijn vieren de eerste editie van ‘Het Hogeland loopt voor geluk’ georganiseerd. Toen al uniek in Nederland en nu nog steeds want we zijn nog steeds enig in zijn soort. Voor de eerste wandeltocht, waarbij de opbrengst naar de Maarten van der Weijden Foundation ging voor kankeronderzoek, hadden we slechts 3,5 maand voorbereidingstijd. We hoopten van te voren €10.000,-  op te halen en waren dus zeer aangenaam verrast met de uiteindelijke opbrengst van €42.000,-.

En dat met vijftien teams en driehonderd lopers. Mooi dat Maarten, de langeafstandszwemmer die zelf kanker overwon, er destijds zelf ook bij was. Dat was zeker een hoogtepunt, hij is met veel mensen op de foto geweest. Twaalf uur lang werd er door de teams gelopen en toen om 22.00 uur de lichtjesceremonie langs het parcours begon, was dat voor ons allen een heel mooi en emotioneel moment.

Het smaakte zeker naar meer toch?

We kijken heel tevreden terug maar hadden qua tijdsinvestering ook direct zoiets dat we dit niet jaarlijks moeten organiseren. Onze dertig vrijwilligers moeten gemotiveerd blijven om zich voor dit evenement in te willen zetten.

In de 2022-editie deden er ook drie triatlondeelnemers mee en zij organiseren nu op de zaterdag vanaf 08.30 uur een kwart, halve en estafettetriatlon waarvoor zich inmiddels al vijftig deelnemers hebben aangemeld. Het parcours doorkruist meerdere keren het Geert Reinders Sportpark en er wordt in het Winsumerdiep gezwommen.

Hoe zit het nu met het stichtingsbestuur / kernteamsamenstelling?

Ineke: ‘Wij organiseren dit met ons vijven. Het stichtingsbestuur bestaat uit drie personen waarbij beide Carla’s de rol van penningmeester en secretaris innemen en ik als voorzitter mag fungeren. Marianne en Koen Rengers helpen ons vanuit het kernteam mee.’

Marianne: ‘Koen is de man die tijdens de eerste editie elf van de twaalf uur meeliep en direct aangaf dat er bij de volgende editie wel een beroep op hem mocht worden gedaan als vrijwilliger. Hij is geboren in de stad Groningen, opgegroeid op de Veluwe, en daarna weer gaan studeren en wonen in Groningen. Sinds 19 jaar in Winsum woonachtig, met vrouw en zoon en dochter. Hij is adviseur en coach in het sociaal domein.’

Dat heeft tot een mooie taakverdeling geleid?

Carla van Dalen: ‘Jazeker, mijn naamgenoot houdt zich, naast het penningmeesterschap en de communicatie, bezig met een aanjagende rol qua teamwerving, Koen is voor de kinderloop, Marianne en ikzelf coördineren de dag zelf en sturen de vrijwilligers aan, Ineke houdt zich onder andere bezig met de vergunningverlening en heeft contact met de Foundation.’

Carla Veldhuis: ‘We kenden elkaar van te voren eigenlijk alleen van gezicht en niet persoonlijk maar ik moet zeggen dat we een goede klik met elkaar hebben. We vullen elkaar goed aan wat dat betreft. Maandelijks komen we bij elkaar om de stand van zaken door te nemen. Nu we in de laatste voorbereidingsmaand zijn aanbeland, komen we wekelijks bij elkaar.’

Dit jaar bestaat de loop zelfs uit twee dagen?

‘Het Hogeland loopt voor geluk’ start op zaterdag 6 juli om 11.00 uur waarbij burgemeester Bolding het evenement opent. Eerder is dus de triatlon al van start gegaan. Het loopgedeelte neemt 24 uur in beslag. De vorige keer was dat nog 12 uur inderdaad. Maar met kanker heb je ook 24 uur per dag te dealen, vandaar dat we besloten hebben om de looptijd te verdubbelen. De teams lopen in wisselende samenstelling rondjes van zo’n 800 meter rond het sportpark waar twee dagen lang van alles georganiseerd wordt.

Wat staat er op 6 en 7 juli zoal te gebeuren op het Geert Reinders Sportpark?

Heel veel! Zeker qua muzikale omlijsting. Wia Buze komt bijvoorbeeld langs en onze eigen Alje van Bolhuis. We hebben Tria Martina, de Boogblazers, de band BeautyKees en Kruisband en uit Warffum muziekvereniging Euphonia. Tot 01.30 uur is er een DJ actief en is er voor de lopers een Silent Disco.

Elk team heeft zijn eigen marktkraam op het sportcomplex waar we gebruik mogen maken van de daar aanwezige faciliteiten maar waar ook een pannakooi, diverse springkussens en de nodige cateringfaciliteiten zijn opgebouwd. Rond 22.30 uur vindt weer de ‘stille lichtjes’ ceremonie plaats waarbij het parcours verlicht wordt met kaarsenzakken en deelt iemand zijn persoonlijk verhaal over wat kanker heeft betekend in het leven. Na afloop van de loop wordt op zondag rond 11.00 uur de voorlopige opbrengst bekend gemaakt.

Inmiddels zijn er ook al bijzondere inzamelacties geweest toch?

Ja man, geweldig! Daardoor begint het evenement nog meer te leven in Winsum en omgeving. Fysio2Fit organiseerde een spinningmarathon, in Warffum werd er door Optimus Evenementen een bingo georganiseerd, Traliedeur regelt de nodige pubquizzen in Winsum en andere dorpen in het Hogeland, basisschool De Piramide organiseerde een sponsorloop terwijl er bij Marenland een Foodfestival was waarvan een gedeelte van de opbrengst van de drankjes aan het Hogeland loopt voor geluk werd gedoneerd.

En dan heb je nog Waanzinnig Winsum en acties van de verschillende teams, een boekenmarkt, flessenactie, armbandjesverkoop, stipactie, paaseitjesverkoop, enz. enz..

Mede daardoor staat de opbrengstteller reeds op een mooi bedrag?

Op dit moment, maandag 10 juni, hebben we al €22.000,- ingezameld. Belachelijk veel toch, als je er goed over nadenkt? En nee, we pinnen ons niet vast op een bepaald eindbedrag want elke euro voor de Maarten van der Weijden Foundation is er één. Maar we vinden het nu al een geweldig bedrag. We gaan voor een prachtig evenement en een stukje bewustwording voor het feit dat er nog steeds veel onderzoeksgeld nodig is om kanker te overwinnen.

Hoeveel deelnemers/bezoekers verwachten jullie bij het evenement?

Inmiddels hebben zich zo’n 250 deelnemers en 15 teams opgegeven, dat is inclusief de deelnemers aan de triatlon. Qua publieke belangstelling hopen we wel op een grotere opkomst dan de vorige keer. Niet alleen deelnemers zijn van harte welkom maar ook toeschouwers natuurlijk om de lopers een hart onder de riem te steken. Daarbij vindt er op het sportpark de hele dag een aantrekkelijk programma plaats en wordt er genoeg georganiseerd.

Als ik jullie vraag naar loophoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

Het enthousiasme van de 2022-editie die we ook nu weer voelen onder de vrijwilligers en deelnemers is zeker een hoogtepunt. En niet alleen het enthousiasme maar zeker ook de saamhorigheid. Het kippenvel tijdens de indrukwekkende ceremonie deed menigeen een traantje wegpinken. Het was niet massaal maar wel heel intens wat we toen met elkaar voelden.

En dan had je dus de giga opbrengst nog, geweldig! Dieptepunten hebben we gelukkig niet gekend. Tijdens de eerste editie stond er veel wind maar het was wel de hele dag droog. We hopen uiteraard op mooie weersomstandigheden.

Hebben jullie nog mooie anekdotes van de vorige keer?

Achteraf gezien hebben we veel te veel kaarsen besteld. Teams konden die voor €5,- per stuk verkopen en we hadden echt geen flauw idee hoeveel we in moesten slaan. Van de twee bestelde pallets, kon er één weer retour. Gelukkig waren hier geen kosten aan verbonden. Maar dat was wel een leer voor deze keer. En waar bij de een na afloop het lampje volledig uit was en naar zijn bedje verlangde, kwam de ander na afloop door alle adrenaline nog volledig los.

Waar staat ‘Het Hogeland loopt voor geluk’ over 10 jaar?

Het zou heel mooi zijn wanneer de loop een begrip wordt in de omgeving. Of we er zelf allemaal in 2026 weer bij zijn qua organisatie? Eerst onder het genot van een etentje deze editie maar eens evalueren. We hopen een beweging in gang te hebben gezet waardoor anderen op den duur het stokje over willen nemen.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

De opbrengst gaat één op één naar de Maarten van der Weijden Foundation en wel naar een onderzoek naar baarmoederkanker in het UMCG en onderzoek naar kinderkanker in het Maxima Kinderziekenhuis in Utrecht. Elke deelnemer krijgt een mooi T-shirt aangeboden en op maandag 1 juli vindt er in de kantine van vv Winsum nog een informatieavond plaats. En hierbij nogmaals de oproep om gezellig langs te komen 6 en 7 juli om de deelnemers te ondersteunen. Er is genoeg vertier op het sportpark. Iedereen is van harte welkom!

En wil je iets doneren? Klik dan op deze link om één van onze organisatoren te ondersteunen! https://loopvoorgeluk.mvdwfoundation.nl/fundraisers/carla-van-dalen-2

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69