Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Martijn en Dorien, truckerechtpaar uit Bedum!

Silvio Belga en Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum komen regelmatig bij klanten over de vloer die ze op prachtige verhalen trakteren. ‘Daar moeten we wat mee doen’, zeiden ze tegen elkaar in de auto na weer bijzondere anekdotes aangehoord te hebben. Zo werd de reeks ‘Klant in Beeld’ in januari 2021 geboren.

Voor de laatste bijdrage voor de zomervakantie had Wilhelm een bijzonder duo voor mij in petto. Want hoe vaak maak je het mee dat je bij een truckerechtpaar op bezoek mag komen? Het was mijn eerste keer in elk geval. En het bleek nog een echte uitdaging te worden. Want om beiden gelijktijdig aan tafel te krijgen, moest ik op een zaterdag langskomen. En voordat we een geschikte datum konden vinden, waren we een maand verder. En dus moest ik op zoek naar een andere oplossing….

Martijn

Wanneer ik op een maandagavond zo rond half acht Martijn Huisman bel, heeft hij net zijn truck nabij Zwolle geparkeerd. Nog even de laatste administratieve dingen afhandelen, mij nog even te woord staan en dan op naar Wegrestaurant de Mol voor een voedzame avondmaaltijd. En dat terwijl ’s nachts rond 04.00 uur het wekkertje afging….

‘Gelukkig heb ik weinig slaap nodig en vaak gaat ook door de week het wekkertje rond die tijd af. Had ik maar geen chauffeur moeten worden, haha. Maar dat is iets wat ik al van jongs af aan wilde. Dat heb ik niet van mijn vader want hij werkte bij een benzinestation. Maar mijn opa was wel chauffeur en wel bij Lommerts. Zijn genen zal ik wel geërfd hebben….’

Martijn werd in 1990 geboren in Delfzijl, is getogen in Appingedam en kwam in 2014 in Bedum te wonen aan de Almastraat. ‘Inmiddels ben ik al bijna vijftien jaar chauffeur en CDV Transport uit het Friese Beetgum is mijn vijfde werkgever. Ik werk er deze maand vier jaar. Ik heb op mijn 19e mijn  planneropleiding afgerond maar wist bij mijn eerste baas niet hoe snel ik op de vrachtwagen moest komen.

Ik heb ook nog een tijdje voor Helenus Drijfhout gereden en voor Ritsema Sierbestrating. Toen ik als chauffeur begon, zat Nederland nog in een economische crisis en was er een overschot aan chauffeurs. Via een uitzendbureau kwam ik alsnog bij verschillende werkgevers binnen. Kom daar nu nog maar eens om met de huidige personeelstekorten. Tegenwoordig rijd ik alleen in Nederland en ik vervoer bijvoorbeeld schrootafval, oud papier, metaal, gft-afval, autowrakken enz., enz..

Chauffeur zijn is mijn lust en mijn leven. Dat moet ook wel want je moet er veel voor opzeggen. Zo zie ik mijn beide dochters Esmee en Marit van zes en vijf jaar oud alleen in het weekend. Mijn andere grote hobby’s zijn kilometers maken op de racefiets en vliegen met de drone maar dat schiet er door het werk en het gezinsleven vaak bij in.

Dorien zal je later deze week ongetwijfeld meer over ons gezin vertellen. Ik heb haar leren kennen toen zij, afkomstig van de boerderij, nog op de trekker zat om werkzaamheden te verrichten voor de RWE Kolencentrale in de Eemshaven. Ik kwam daar als chauffeur materiaal brengen. Hoe zij op de vrachtwagen beland is, zal ze je ongetwijfeld uitleggen. Ik ga nu eerst een hapje eten hoor!’

Dorien

Nieuwsgierig geworden hoe dit allemaal zit, rijd ik de woensdagochtend erna naar Bedum waar ik begroet word door Dorien de Haan – Huisman en haar dochters die genieten van de meivakantie. Zelf zit Dorien drie dagen per week op de truck en de woensdag en donderdag zijn haar vrije dagen.

‘Ik ben in Noordwolde geboren waar mijn ouders een boerderij hadden. Later zijn we verhuisd naar Wolddijk en in 2014 zijn Martijn en ik hier dus aan de Almastraat terechtgekomen. Ik heb van oorsprong een hoveniersopleiding gevolgd maar daar uiteindelijk niets mee gedaan. Via een stage ben ik het loonwerk ingerold en daarin destijds blijven hangen. Toen ik Martijn in 2011 voor het eerst tegenkwam bij de RWE, waar ik bezig was met de voorbereidingen van de aanbouw, werkte ik voor De Weert in Spijk. Maar ik was toen al wel bezig hoor met mijn vrachtwagenpapieren en heb in 2012 uiteindelijk mijn rijbewijs gehaald.’

Ook dat was in de crisisjaren maar toen Martijn bij Nieboer in Hoogezand aan de slag ging, was dit voor Dorien een mooie kruiwagen. ‘Ik kon met een collega van hem op een combivrachtwagen meerijden en toen een andere collega drie dagen later ontslag nam, mocht ik zijn plek innemen. Na drie maanden maakte ik de overstap naar Bol Transport en sinds drie jaar werk ik voor Kievit Transport in Tynaarlo en dat bevalt super. Het is een klein maar persoonlijk en hecht team.’

Drie dagen in de week brengt ze 20 tot 25 uur DPD-pakketten rond. De maandag is de langste dag en dan komt ze pas ’s nachts thuis. Ze brengt dan de pakketten in heel Nederland rond. Op dinsdag- en vrijdagmiddag volgen dan kortere routes in de drie noordelijke provincies. Geen dag is hetzelfde en het op de juiste manier inladen van alle spullen is een mooie puzzel.

‘Dinsdag pik ik onze dochters weer op bij mijn ouders die daar de nacht doorbrengen. Dat vinden ze geweldig want op de woonboerderij is van alles te doen. Mijn ouders hebben schapen, koeien, paarden en honden. Op vrijdag breng ik de kinderen beurtelings naar mijn ouders en mijn schoonouders. Mooi dat het zo kan want anders is deze unieke truckerscombi ook niet mogelijk.’

Dorien brengt de postpakketten met verschillende vrachtwagens rond. Met of zonder aanhanger, het maakt haar in principe niet uit. ‘Maar het mooiste vind ik toch het rijden met het LZV-transport, het Lang Zwaar Vervoer, waarbij truck en aanhanger maximaal 25,25 meter mogen zijn i.p.v. de meer gangbare 18 meter. En ik geniet van de persoonlijke contacten met de klanten die de pakketten in ontvangst nemen. Zo ga ik alle dagen met plezier aan het werk!’

Dijk & Belga

In 2014 kwam Dijk & Belga in beeld want zij hadden hun huidige huis aan de Almastraat destijds in de verkoop. Het hele hypotheek- en verzekeringentraject verliep via hen en dat ging goed. Tien jaar later loopt nog steeds alles via contactpersoon Wilhelm Dijk.

‘Dat gaat prima hoor. Wanneer er wat is dan wipt hij even bij ons binnen of wij gaan bij hem op kantoor langs. Lekker kleinschalig, persoonlijk contact en korte lijntjes, daar houden we van. Toen we door aardbevingsschade tijdelijk uit huis moesten, regelde hij de inboedelopslag met de verzekering. En hij heeft ons ook prima van advies voorzien met de verzekering van onze nieuwe auto en de aansprakelijkheidsverzekering voor ons beiden. Dijk & Belga is een dikke aanrader dus, wat ons betreft!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69