Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Halfjaarscheck bij Gonnie Smit Hypotheken en Verzekeringen Bedum, deel IV

Zo rond half mei stond alweer de vierde halfjaarscheck bij Gonnie Smit van Gonnie Smit Hypotheken en Verzekeringen in Bedum op het programma. Altijd iets om naar uit te kijken want telkens als ik bij haar langs ga, schijnt de zon. En dit keer is het zelfs extra feest want Koning Willem Alexander en Koningin Maxima doen op hetzelfde tijdstip als ik Bedum aan.

Wanneer ik het kantoorpand inloop, is het een feest der herkenning. Makelaar Chris en Matthijs Reinders, die onlangs begonnen is met zijn nieuwe onderneming Labelopjehuis.nl voor iedereen die een energielabel nodig heeft, verwelkomen mij met een mooie EK-poster met daarop alle wedstrijden vermeld van het spektakel dat binnenkort in Duitsland begint. Charmeur Jakob noemt Gonnie de ‘Koningin van dit gebouw’ en niet veel later komt Gonnie zelf zomers gekleed de kantoorruimte binnen. De hoogste tijd derhalve voor een nieuwe halfjaarscheck.

Jullie zijn qua kennis weer helemaal up-to-date Gonnie?

Bijna helemaal voor dit jaar inderdaad. Want onlangs hebben Frank en ik de verplichte WFT-diploma’s weer gehaald. Waarbij WFT staat voor Wet Financieel Toezicht. Om de drie jaar moeten we in Groningen hiervoor examen doen en drie weken van te voren doken we de boeken in om nieuwe kennis te vergaren. Dit heeft ons per persoon toch wel zo’n dertig uur aan studietijd gekost. En dat ging inderdaad, net als vroeger, gepaard met een lichte vorm van examenstress.

Die bij mij verdween nadat de eerste vragen goed in te vullen waren. Maar er zaten ook pittige issues bij hoor. Gelukkig hoorden wij snel na die tijd de voorlopige uitslag. Ik was zeer content met een zes en Frank sleepte er een acht uit. Maar hij is sowieso iemand die makkelijker nieuwe stof in zich opneemt en niet voor niets universitair geschoold.

Hij is er voor dit jaar helemaal klaar mee qua studie maar ik moet nog twee sessies volgen op het gebied van Hypothecaire Planning. Ik heb in Assen al één sessie van de jaarlijkse drie gevolgd in het Van der Valk hotel. In 2008 heb ik hiervoor mijn diploma gehaald en ik weet nog hoe pittig dat examen was. Dat papiertje wil ik zeker niet kwijtraken dus houd ik het aanbod in Assen goed in de gaten. We zijn voor dit jaar qua scholing bijna weer helemaal bij en kunnen onze klanten via de nieuwste inzichten adviseren.

Nog steeds onverminderd druk?

We mogen absoluut niet klagen hoewel het iets minder druk is als een jaar eerder. De huizenmarkt in Bedum en omstreken staat onveranderd onder hoogspanning ondanks de gestegen hypotheekrente die momenteel zo rond de 4% is voor tien jaar vast. Maar de meeste (werkende) mensen hebben qua inkomen ook meer te besteden en dat merk je aan de huizenprijzen die op het hoogste niveau ooit staan volgens mij in de omgeving. Ook veel kopers uit de stad Groningen mengen zich in de markt.

Nog steeds hebben we het druk met de afhandeling van de nodige echtscheidingen. Een proces dat voor niemand leuk is maar je moet er wel met zijn allen uit zien te komen met alle papieren en emotionele rompslomp van dien.

Persoonlijk advies blijft voor veel mensen belangrijk en dat geldt ook voor de isolatiesubsidie die er voor veel eigen huisbezitters aan zit te komen. Middelstum bijvoorbeeld behoort tot de dorpen waar het uit te keren subsidiebedrag op kan lopen tot €40.000,-, de maximale 100%. In Bedum moeten de huishoudens de helft van de te nemen maatregelen zelf betalen. Mochten mensen advies willen van wat er allemaal mogelijk is dan mogen ze gerust een afspraak hiervoor inplannen bij ons.

Sportief gezien valt er ook wel het een en ander te melden toch?

Ha, zeker! Ik was er bij toen FC Groningen naar de eredivisie promoveerde door Roda JC met 2-0 te verslaan. Sinds 1997 heb ik een seizoenskaart en dit was misschien wel de mooiste en meest intense FC-vreugde die ik ooit meegemaakt heb. Mooier inderdaad dan het winnen van de beker. En wat ik van te voren nooit voor mogelijk had gehouden gebeurde: ik ben zelfs het veld opgestapt met Ronald en de kids om daar het feest mee te vieren. Momenten om nooit te vergeten!

We hebben met ons kantoor meegedaan aan de Bedumer Winterloop en ook ikzelf heb meegerend. Een mooie ervaring omdat ik door blessureleed niet meer kan voetballen en volleyballen maar het hardlopen ging gelukkig goed. We deden namens ons kantoor met tien deelnemers mee.

En sinds dit seizoen sponsor ik de dames 7×7 van sv Bedum en laten zij nu op kampioenskoers liggen. Dat is mooi om langs de zijlijn mee te beleven en toen we hier in Bedum moesten voetballen, was ik een van de scheidsrechters van dienst. Op 14 en 15 juni doen we weer met een team mee aan het jaarlijkse gezellige beachvolleybal. Iets om naar uit te kijken.

En je verheugt je vast weer op het Bedrijvenvoetbal?

Ook daar zijn we uiteraard present! Afgelopen winter wisten we zelfs de zaaleditie te winnen bij de dames dus je begrijpt dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Het was na die tijd nog lang gezellig in de sportkantine van sporthal De Beemden na deze voor ons prachtige primeur. Tijdens het Bedrijvenvoetbal, dat op 5 en 6 juli plaatsvindt, doen we met een heren- en dames 7×7 team mee.

Verder nog nieuws?

Toen je hier vorig jaar langskwam, was ik net gestrikt als algemeen bestuurslid van de BvgB, de bedrijvenvereniging van de voormalige gemeente Bedum. Ik ervaar dit als een enthousiaste en inspirerende vereniging waarbij veel georganiseerd wordt. Onlangs hebben we bijvoorbeeld onze 150e lid, Karen Poelstra van Steakhouse De Kleine Munt, met een grote bos bloemen in het zonnetje gezet.

Ik zal Frank de groeten doen hoor. Die was hier vanmorgen en werkt vanmiddag thuis. Hem zie je vast wel weer in december tijdens de volgende halfjaarscheck! Maar of het dan ook zo mooi weer is? Vergeet je EK-poster niet. Die kan overigens door iedereen gratis bij ons op kantoor worden opgehaald. Ronald en ik hebben het geluk dat we de wedstrijd tegen Frankrijk en misschien wel Oostenrijk bij mogen wonen. Ook iets om ons op te verheugen…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69