Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Klaas-Jan Moesker over het Defsail 2024-spektakel!

Klaas-Jan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Klaas-Jan Moesker is de naam, 58 jaar en samenwonend in Spijk. De plaats waar ik mijn hele leven gewoond heb. Sterker nog, ik ben één keer in dezelfde straat verhuisd en dat is in de Ubbingasingel. De straat waar ik, samen met mijn kompaan Ron, Bloemen- en Plantencentrum ‘Bie de Jongens’ run. Drie jaar geleden hebben we de voormalige kleuterschool, waar ik zelf nog opgezeten heb, overgenomen waardoor we van 65 naar 1750 m2 winkelruimte gingen.

Ik ben hier zeven dagen in de week te vinden en maak zo’n 80 werkuren per week. Gelukkig is het grotendeels hobbywerk hoor. Daarnaast mag ik graag evenementen organiseren. Dat heb ik vast van mijn vader geërfd die bijvoorbeeld in Dorpsbelangen Spijk zat en meehielp met de plaatselijke wielerronde.

Velen kennen je van het voetbal en het organiseren van evenementen?

Ik heb inderdaad jarenlang in het eerste elftal van vv Poolster gevoetbald en werd daarna trainer bij dezelfde club. Later kwam ik bij HS’88 (twee periodes), Westerlee, de Pelikanen en de jeugd van sv Heerenveen terecht als trainer. Daar ben ik in 2014 mee gestopt toen we met de bloemenwinkel begonnen.

En inderdaad heb ik in het verleden in Spijk en omstreken heel veel georganiseerd. Van zeskampen tot feestweken. En ik zat in het Oranjecomité van Delfzijl. Ook was ik namens het dorp woordvoerder voor de kruispuntactie richting de gemeente. En ik heb vijf keer meegedaan met de organisatie van de plaatselijke bazaar en rommelmarkt waarbij de opbrengst, in de hoogtijdagen zo’n 37.500 gulden in één weekend, naar de restauratie van de Spiekster kerktoren ging.

Maar ook het organiseren van Delfsail kent voor jou geen geheimen meer toch?

Toen ik stopte met het bazaargebeuren stond er in de Eemsmondkrant een artikel dat ik mijn schoenen in de wilgen had gehangen. Toen mijn grootouders eind jaren negentig hun 50-jarig huwelijksfeest vierden, kwam burgemeester Haaksman langs en toen stelde hij de vraag of hij na het overbrengen van de felicitaties ook even met mij kon praten.

Hij had namelijk ‘nieuwe schoenen’ voor mij in de aanbieding. De burgemeester had het artikel gelezen waarin aangegeven stond dat ik qua bazaarvrijwilligerswerk de schoenen in de wilgen had gehangen en vroeg of ik toe wilde treden tot het Delfsailvrijwilligersbestand. Daar had ik wel oren naar. In het begin was ik ‘hulpjongen’ voor allerlei commissies. Tijdens de volgende editie hielp ik al mee met het boeken van allerlei artiesten. Deze editie wordt mijn vijfde keer dat ik als vrijwilliger en commissielid aan Delfsail verbonden ben.

In 2016 hadden jullie vast niet kunnen bevroeden dat de volgende editie zo lang op zich zou laten wachten?

We waren in 2020, net voordat corona uitbrak, inderdaad al flink bezig met de 2021-editie. De eerste artiesten waren geboekt, de eerste uitgaven gedaan. Toen moesten we dus vroegtijdig de organisatie staken. En omdat de grote tallships een bepaalde route varen, duurde het wel even voordat ze Noord-Europa weer aan zouden doen. Daarbij staat Sail Amsterdam voor 2025 op de rol. Vandaar dat we voor 2024 hebben gekozen.

Waarbij we ook nog eens te maken hebben met de wereldsituatie anno nu waardoor we bijvoorbeeld geen Russische schepen hebben uitgenodigd. Voeg daarbij nog eens de enorm gestegen dieselkosten en je begrijpt dat de organisatie van deze editie wel even een dingetje geweest is.

Jullie moeten er wel enorm veel zin in hebben?

Dat hebben we zeker! Delfsail is van donderdag 13 tot en met zondag 16 juni maar voor ons als vrijwilligers begint het allemaal al op zondag 9 juni. En de weken ervoor ben ik er eigenlijk al volcontinue mee bezig wat inhoudt dat Delfsail een kleine drie weken van mijn tijd in beslag neemt. Maar dat heb ik er graag voor over. Voordat ik die kant op ga, rijd ik eerst even langs de winkel. Op het werk heb ik gelukkig vervanging, anders is het niet te doen.

Wat is zoal jouw takenpakket?

Het Delfsailbestuur stuurt allerlei commissies aan en ik zit in de commissie ‘publiek’. Daar hoort alles wat zich op de kade afspeelt onder. En dan moet je denken aan de markten, activiteiten, evenementen, de invulling van de drie podia (één grote en twee kleinere) en de invulling van de kindermiddag vallen hier allemaal onder. Op de verschillende podia is van 10.30 tot ongeveer middernacht continue entertainment.

Ik heb meegeholpen om al die verschillende artiesten te boeken en draag er mede zorg voor dat ze op het juiste moment op het juiste podium komen te staan. Daarbij praat ik het hele gebeuren aan elkaar. Oh ja, ook de organisatie van de streetparade valt hieronder.

Presenteren zit in je bloed?

Al op jongere leeftijd werd ik naar voren geschoven wanneer het op presenteren aankwam. Ik vind het ook wel leuk om te doen hoor en praat makkelijk. Op het podium moet je natuurlijk geen onzin verkopen maar ik bereid alles ook niet minutieus voor. De artiesten sturen van te voren informatie door over wat allemaal wel en niet mag worden verteld en die informatie lees ik uiteraard door.

Daarbij improviseer ik er graag wat op los. Tenzij het om serieuze zaken gaat natuurlijk. Daarvoor heb ik een cursus gevolgd. Want veiligheid wordt steeds belangrijker en bij calamiteiten zul je een andere toon aan moeten slaan qua presenteren.

Tevreden met de (vele en bekende) artiesten die langskomen?

Absoluut! Ik denk dat er al met al wel zo’n veertig artiesten optreden. Alleen op de vrijdagavond staan er op het hoofdpodium al een tiental gerespecteerde namen. Suzan & Freek, Davina Michel, Danny Vera, Jan Smit, Dannie Christian, Jannes, Samantha Steenwijk, Son Mieux, Ancora, Marco Schuitmaker, Helemaal Hollands maar ook diverse shantykoren. Zo maar een greep uit het zeer uitgebreide aanbod, verdeeld over de verschillende dagen.

Check voor wie welke dag optreedt deze link: https://www.delfsail.nl/nl/programma. We hebben getracht voor elke leeftijdscategorie een invulling te vinden. En daar zijn we een kleine twee jaar geleden al mee begonnen.

Maar van de ‘bootjes’ die binnen gaan varen weet je minder af toch?

Daar gaan inderdaad andere mensen over die daar veel meer verstand van hebben. Maar de haven wordt gevuld met honderden schepen, groot én klein. ‘Van majestueze Tall Ships tot varend erfgoed’, zo valt op de website te lezen.

Mooie Spaanse maar zeker ook Hollandse schepen varen binnen met exotische namen als Nao Victoria, Etoile, El Galéon, De Gulden Leeuw, Guayas enz., enz.. Ik moet eerlijk toegeven dat als de eerste grote schepen op donderdagmiddag binnenvaren dat ik dan wel enigszins emotioneel word hoor. Dat is toch waar je het allemaal voor doet.

Hoe zit het met de benodigde vrijwilligers?

Ik denk dat we al met al op zo’n 250 tot 300 vrijwilligers zitten die aan het hele evenement verbonden zijn. Sommige helpen twee dagen mee en anderen vier. Als commissieleden proberen we zelf zoveel mogelijk de vrijwilligers te regelen. Uit mijn tijd als voetbaltrainer heb ik gelukkig de nodige connecties overgehouden en die contacten zijn nu heel nuttig.

Binnenkort hebben we de tweede grote vrijwilligersbijeenkomst en dan krijgt iedereen zijn kleding. Ook wordt er gezamenlijk door de haven gevaren waardoor er de gelegenheid is om elkaar wat beter te leren kennen. Ook onder het vrijwilligersbestand merk je de vergrijzing. Voor de volgende keer wordt het de uitdaging om een goede mix te krijgen van oudere ervaren medewerkers en jonge aanwas. Maar het is niet niks hoor wat er gerealiseerd moet worden. Ik merk aan mijzelf altijd wel dat ik zondagavond helemaal op en leeg ben.

Als ik je vraag naar jouw Delfsail hoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord?

Over het dieptepunt hoef ik niet lang na te denken. Dat was toch dat we in 2020 hebben moeten besluiten dat de editie van 2021 niet door zou gaan. Een van de vele hoogtepunten is om te zien hoe we allemaal naar Delfsail toeleven. Het evenement is een begrip in heel Nederland en de slogan luidt niet voor niets ‘De hele wereld komt naar Delfsail!’

Onlangs was ik met een Delfsail-auto in Hamburg en dan komen er direct mensen naar je toe die aangeven dat ze langskomen tijdens dit nautisch evenement. Naast veel Nederlanders en Duitsers weten ook veel Belgen ons in het hoge noorden te vinden. En dat is toch iets om trots op te zijn. Als het weer meewerkt dan kan het gebeuren dat we op zaterdag en zondag 200.000 toeschouwers naar Delfzijl trekken.

Heb je nog mooie sailanekdotes?

We drukken de artiesten altijd op het hart om vroeg van huis te gaan. De toestroom van toeschouwers is immers overweldigend en de infrastructuur is niet zoals in het westen. In 2016 kregen we telefoon van Dannie Christian die twintig minuten later op moest treden. ‘Ik sta hier ter hoogte van het station in Appingedam en alles staat hier vast. Over twintig minuten optreden, dat red ik nooit!’

‘Mooi blijven staan, we komen je halen!’, riep ik naar hem door de telefoon en door een politie-escort met alle toeters en bellen van dien inclusief de inzet van motoragenten is het alsnog gelukt om hem langs de files te loodsen en stond hij net op tijd op het podium!

Waar staat Klaas-Jan Moesker met Delfsail over 5 a 10 jaar?

Ik denk dat ik er zeker nog wel één en misschien nog wel twee edities aan vastknoop mits mijn gezondheid het toelaat. Maar de veiligheid dat wordt wel steeds meer een dingetje. De vergunningvoorschriften worden steeds uitgebreider en moeilijker uit te voeren, dat vind ik wel zorgelijk hoor. Maar ook begrijpelijk natuurlijk.

Wil  je verder nog iets kwijt?

We hopen op mooi weer en een geweldige opkomst zodat we op 17 juni op een gezellige, drukke en sfeervolle evenement terug kunnen kijken zonder noemenswaardige incidenten. Check voor het volledige programma www.delfsail.nl. We zijn ook te volgen via https://www.facebook.com/DelfSail/ en https://www.instagram.com/delfsail.official. Graag tot ziens!

(Foto’s onder andere afkomstig van de Delfsail Facebookpagina.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69