Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Sebastiaan Lonsain, de nieuwe beheerder van het roemruchte Café Zaal Bulthuis in Eenrum

Sebastiaan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Sebastiaan Lonsain is de naam, 40 jaar, samenwonend met Margriet en we zijn de trotse ouders van een zoon van zes en een dochter van vier jaar oud. Geboren en getogen in Mensingeweer maar door sport (voetbal), vrijwilligerswerk (onder ander voor muziekfestival Spring) en het uitgaan heb ik vele voetstappen in Eenrum liggen.

Ik heb een kleine vijftien jaar in Groningen gewoond en sinds vier jaar wonen we in Winsum. Het wielrennen is een hobby van mij, ik voetbal bij Eenrum in een 35+-team en ben sinds begin van dit jaar beheerder van Café Bulthuis, gelegen aan de Hoofdstraat in Eenrum.

Hoe ben je eigenlijk beheerder geworden van Café Zaal Bulthuis?

Voor deze functie ben ik vorig jaar door het bestuur van Stichting Ons Dorpshuis ‘Onze School’ Eenrum gevraagd. Ik was toen nog werkzaam voor Flonk Hotels in Groningen maar speelde al wel een tijdje met de gedachten om iets voor mezelf te gaan beginnen. Na de zomervakantie ben ik begonnen met één dag in de week. Dit heeft op 1 januari van dit jaar geresulteerd in een contract van 24 uur per week.

Wat heeft dit café in de loop der jaren toch een bijzondere naam opgebouwd in de omgeving?

Café Bulthuis is in het begin van de vorige eeuw gebouwd en bestaat dus al een dikke 110 jaar. Vroeger was het een hotel, gemeentehuis en restaurant ineen want ook de vroegere B&W van de gemeente Eenrum zetelde hier. Johannes Bulthuis was de grondlegger en naar hem is het café dus ook vernoemd.

In de loop der jaren is Café Zaal Bulthuis inderdaad een begrip geworden in de omgeving. Dat kwam door de vele feestavonden maar zeker ook door de danslessen en dansbijeenkomsten die op de zondagmiddag werden georganiseerd. Hier zijn dan ook vele relaties opgebloeid. De oude uit 1960 stammende Altec boxen zijn in ere hersteld en worden zo nu en dan nog gebruikt. Het pand kent een hoog nostalgisch gehalte.

Even heeft het voortbestaan van het café aan een zijden draadje gehangen?

Zo zit het niet helemaal hoor. De vorige eigenaar gaf te kennen om te willen stoppen met Bulthuis. Burgerinitiatief Treffend Eenrum is hier toen mee aan de slag gegaan want men wilde het pand en de caféfunctie graag voor het dorp behouden, als ontmoetingsplek voor Eenrum en omgeving. Uiteindelijk is het Treffend Eenrum gelukt om eind 2022 het pand Bulthuis aan te kopen en terug te geven aan het dorp.

Er zijn allerlei plannen gemaakt om het café te moderniseren en de aangrenzende feestschuur, De Fluit, die vroeger de doorrit was voor paard en wagen naast het café, te verbouwen tot het nieuwe dorpshuis en een dorpsloket. Voor de algehele verbouwing is men druk bezig met het aanvragen van allerlei subsidies. Uiteraard wordt getracht de authentieke uitstraling van het café te behouden.

Maar het pand kan zoals je ziet wel een flinke opknapbeurt gebruiken en de vloeren en het meubilair moeten worden aangepakt. Ook op het gebied van verduurzaming wordt binnenkort hopelijk een inhaalslag doorgevoerd. Dit alles om Café Zaal Bulthuis en het nieuwe dorpshuis toekomstbestendig te maken waardoor we weer jaren vooruit kunnen!

En gelukkig zijn er genoeg vrijwilligers om het café te behouden?

Vanuit het dorp heeft zich een mooie groep vrijwilligers aangemeld die meehelpen bij het schoonmaken en schoonhouden van het pand en die de nodige bardiensten draaien. Een leuke groep vrijwilligers waarin jonge en oudere dorpsgenoten elkaar vinden en aanvullen. Die extra handjes zijn zeker tijdens de drukke Hemelvaartsmarkt en de kermis in augustus meer dan welkom. Het in stand houden van Café Zaal Bulthuis wordt vanuit het dorp breed gedragen.

Je combineert de functie van beheerder met een andere baan toch?

Aanvankelijk dus wel maar sinds 1 januari ben ik alleen nog maar beheerder en wel voor 24 uur per week. Dat is voor nu, met een jong gezin en een partner die naast haar werk ook nog een studie volgt, een ideale situatie. Ik ben het aanspreekpunt en iedereen kan bij mij terecht met zijn of haar vragen. Ik neem de nodige ervaring mee die ik vooral in de hotelwereld heb opgedaan.

Inmiddels vinden er al weer de nodige activiteiten in Café Bulthuis plaats?

De openingstijden en –dagen worden op korte termijn verruimd en de plaatselijke verenigingen/stichtingen weten ons weer te vinden. Denk aan de biljartvereniging, het shantykoor en het Ontmoetingspunt Eenrum. Maar ook een vriendinnenclub komt hier maandelijks op de woensdag bijeen om gezellig met elkaar bij te praten. Eenrum ligt aan het Pieterpad en vanuit die kant merk je steeds meer belangstelling van wandeltoeristen.

In januari vond hier een geslaagde Groningse muziekavond plaats met optredens van Erwin de Vries, Edwin Jongedijk en Gert Sennema & Westkantstad. Zo’n avond willen we volgend jaar weer gaan organiseren. Na de zomervakantie gaan we één keer per maand op zaterdagavond en één keer in de maand op de zondagmiddag livemuziek aanbieden. Hiervoor hebben zich al de nodige regionale bands aangemeld.

In samenwerking met de plaatselijke VVV is een poppentheater georganiseerd en zo zie je dat er vanuit verschillende doelgroepen een breed publiek wordt aangeboord. En vergeet de discoavonden met Dance Reaction en andere artiesten niet. Op de woensdagavond voor Hemelvaart organiseren we in de bovenzaal weer zo’n avond: ‘The night before Hemelvaart’.

Er zijn lezingen gehouden over wadlopen en de lokale geschiedenis door de Stichting Historische Kring Eenrum. Ook hebben we vanuit het dorp al veel familiefeesten mogen faciliteren en volgende maand komt hier een familie uit een nabijgelegen dorp langs. Kortom, de reuring komt volop terug in Café Zaal Bulthuis!

Hoe zijn jou de eerste maanden als beheerder bevallen?

Heel af en toe mis ik de reuring van het hotel nog wel eens. Ik heb vooral in mijn Ondernemingsraadperiode voor NH Hotel Group hele mooie contacten in het binnen- maar ook in het buitenland opgebouwd. Ik sluit niet uit ooit weer naar het hotelwezen terug te keren. Maar voor nu geniet ik van de mooie uitdaging die hier in Eenrum ligt. We timmeren met ons allen lekker aan de weg en creëren gezamenlijk een uitstraling die vele mensen uitnodigt om hier naar binnen te wandelen.

En nu op naar een megadrukke Hemelvaartsmarkt en -dag?

Alles staat of valt natuurlijk met het weer maar wat hebben wij hier toch drukke Hemelvaartsmarkten gehad waar in de hoogtijdagen wel 20.000 man op af kwamen. Op de komende markt is er tussen 14.00 en 17.00 uur bij ons livemuziek van de band Mr T. & The Good Intensions, een 9-koppige swingende soul- & funkband uit Groningen. We verwachten dan ook weer duizenden bezoekers vanuit de wijde omgeving en zijn zeker op zo’n dag maar wat blij met onze vele vrijwilligers.

Als ik je vraag naar je werk hoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

Toen ik nog voor NH-Hotel Group werkte, heb ik met een groep collega’s 3 keer meegedaan aan de Alpe d’Huzes. Daar kwamen hoogte- en dieptepunten bijeen. De dieptepunten zaten hem natuurlijk in het ontvallen van vrienden, familieleden en dierbare collega’s. Nog een bijzonder fietsevenement genaamd Tour du Youp schiet mij te binnen. In 3 dagen fietsen van Groningen naar Maastricht om zo geld bij elkaar te fietsen voor Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. Een diagnose die was vastgesteld bij een zoontje van een van mijn collega’s.

Volgend jaar wil ik met een groep fietsers en wandelaars uit onder andere Leens mee gaan doen aan de Alpe d’Huzes. Het wordt dus de hoogste tijd om thuis het stof van de racefiets te blazen. Tevens kijk ik uit naar de realisatie van alle mooie (ver)bouwplannen m.b.t. het nieuwe dorpshuis en Café Zaal Bulthuis. Dat het maar steeds drukker mag worden hier, dat is zeker ook goed voor het dorp.

Heb je zelf nog mooie Café Bulthuis-anekdotes

Ha, die heb ik vanuit een mooi stapverleden zeker maar die houd ik mooi voor mijzelf. Maar zoals jij ook al aangeeft roept Café Zaal Bulthuis, zeker bij de oudere generatie, vaak prachtige herinneringen op. Dat zie je ook terug op de opgezette tijdlijn in de hal vol met mooie feesten. De dansmiddagen waren destijds ideale aangelegenheden om nieuwe mensen te leren kennen. Een mooie broedplaats voor het ontstaan van nieuwe relaties.

Waar staat Sebastiaan Lonsain met Café Zaal Bulthuis over 5 a 10 jaar?

Ik hoop dat we tegen die tijd alle mooie plannen hebben gerealiseerd en dat we de beschikking hebben over een geweldig en modern pand met behoud van zijn nostalgische identiteit. Dat het café maar veel leven in de Eenrumer brouwerij mag brengen! Het zou mooi zijn wanneer ik hieraan mijn steentje bij mag dragen en dat ik tegen die tijd hier nog steeds werkzaam ben.

Wil je verder nog iets kwijt?

Van harte welkom natuurlijk om een bezoek te brengen aan Café Bulthuis. Een eigen website is in ontwikkeling maar je kunt ons uiteraard via Facebook volgen via deze link: https://www.facebook.com/cafezaalbulthuis. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69