Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Opa Arie leert bij Timmerfabriek Oomkens kleinzoon Jari de fijne kneepjes van het spuitvak!

‘Ik heb een mooie primeur voor jou!’ Zo begon Sebastian Jünemann onlangs zijn mail als antwoord op mijn vraag of ik in april weer langs kon komen voor enige personeelsinterviews. ‘Je hebt namelijk een duogesprek met opa Arie en zijn kleinzoon Jari die beiden nog niet zo lang bij ons werken.’ Nieuwsgierig geworden hoe dit nu weer zat, ging ik in de kantine van Timmerfabriek Oomkens zitten. Niet veel later stapte een uniek en bijzonder duo binnen….

Opa Arie

‘We zijn sinds juni 2023 collega-spuiters geworden bij Timmerfabriek Oomkens!’ Opa Arie laat er geen gras over groeien en steekt direct van wal. Dat hij spuiter-zzp-er is en sinds een jaar weer bij Oomkens werkt bijvoorbeeld. Dat hij niet meer zo lang tot zijn pensioen hoeft en dat hij daarom zijn kleinzoon klaarstoomt om straks zijn spuittaak over te nemen want Arie is inmiddels 66 jaar. Geboren en getogen in Appelscha en er nooit meer weg gegaan. Het is een eindje rijden naar Middelstum maar dan heb je ook wat. Voor hem geen probleem want: ‘Ik heb veertig jaar naar een goede baas gezocht en die heb ik nu met Sebastian en Lizinta gevonden!’

‘Ik heb een agrarische opleiding afgerond en ben begonnen als melker bij een boer en daarna werd ik trekkerchauffeur bij een grasdrogerij. Dat laatste was seizoenswerk en ik kwam in oktober 1979 weer thuis te zitten. Eigenlijk wilde ik wel automonteur worden. Door het Arbeidsbureau werd ik doorverwezen naar het Centrum voor Vakopleidingen in Groningen en die zagen wel een metselaar in mij. Die opleiding heb ik afgerond maar de dagelijkse duizend te metselen stenen, daar is het door de toenmalige crisis in de bouw nooit van gekomen.’

Met als gevolg dat Arie de Jong in 1983 aangenomen werd als spuiter bij Timmerfabriek Dijko in Oosterwolde. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak en Dijko werd op den duur Van Wijnen. In 1987 ging hij als spuiter bij Noru Kozijnen in Ruinen aan de slag. Twaalf jaar later werd hij zzp-er, iets waar hij al langere tijd over nagedacht had. Mede door de vele connecties die hij in het wereldje opgebouwd had. Hij wist dat er genoeg werk op hem lag te wachten.

‘Aan opdrachten inderdaad geen gebrek. Vaak was ik ’s avonds om 20.00 uur nog bezig met het werk. Maar het was voor jezelf natuurlijk en ik moet altijd iets omhanden hebben. Ik heb ook wel een poosje wat jongens aan het werk gehad maar door ziekte ben ik daar snel vanaf gestapt. Al met al ben ik wel bij zo’n twintig bedrijven in het noorden als spuiter aan het werk geweest in de loop der jaren. In Havelte had ik als spuiter bij een bedrijf mijn eigen bedrijfsruimte en vanuit daar runde ik mijn eigen bedrijf.’

Timmerfabriek Oomkens

Ik ben inmiddels zeer benieuwd hoe Timmerfabriek Oomkens op zijn pad gekomen is. Dat laat zich eigenlijk wel raden. ‘Het bedrijf waarvan ik de loodsruimte huurde, nam wel eens kozijnen af bij Oomkens en zo raakten we in contact. En toen er in Middelstum een spuiter op vakantie ging, ben ik eerst voor hem ingevallen en er vervolgens enige jaren blijven werken. Ik kon aanvankelijk lezen en schrijven met Klaas maar toen ik op mijn 60e op een bedrijfsfeestje als dolletje bij hem aangaf dat ik qua leeftijd nu wel wat minder zou kunnen gaan werken, moest ik na de bouwvakvakantie mijn mogelijke opvolger maar in gaan werken…..

Daar was ik flink pissig om met als gevolg dat ik voor een ander bedrijf ben gaan werken in Makkum. Daar kwam ik er vervolgens na enige jaren achter via mijn zwager dat ze ook hier op zoek waren naar een nieuwe spuiter omdat ik de jongste niet meer ben. En dat zonder overleg en mij de mond te gunnen. Ik kan slecht tegen onrecht en had via, via al eens gehoord dat Sebastian, die toen in 2017 al in beeld was bij Oomkens, het jammer vond dat ik er weggegaan was.

Voor mij een reden om begin 2023 contact met hem op te nemen. In maart heb ik vervolgens een paar dagen meegeholpen en de jongens in de fabriek waren blij dat ik terugwas. Met als gevolg dat ik tot aan mijn pensionering vier dagen in de week in Middelstum aan de slag ben. En wie weet blijf ik hier na mijn pensionering nog wel 2 of 3 dagen per week werken want ik kan het spuitwerk eigenlijk niet missen, zoveel plezier heb ik er nog in. Daarbij zijn Sebastian en Lizinta zoals eerder gezegd prima mensen om voor te werken. In overleg plak ik er soms zo nog een vijfde werkdag aan toe mocht dat nodig zijn….

Jari Oenema

Inmiddels ben ik zeer benieuwd hoe kleinzoon Jari hier nu gekomen is. Hij is niet zo’n spraakwaterval als zijn opa maar ik weet inmiddels dat hij bijna 19 jaar is en in het Friese Oosterwolde woont. ‘Eigenlijk wilde ik vrachtwagenchauffeur worden maar daar komt van alles bij kijken. Wel heb ik het praktijkonderwijs in Drachten afgerond en met behulp van mijn opa maar ook door de bemiddeling van iemand van de gemeente Ooststellingwerf kan ik hier met een subsidieregeling de fijne kneepjes van het vak leren van mijn opa.

Ik ben dan ook blij met hem want ik kan nu mooi geld verdienen om mijn rijbewijs te halen en om op stap te gaan met mijn vrienden. Ik werk hier sinds juni 2023. Opa staat elke ochtend om 05.50 uur met de auto voor de deur en dan is het op naar Middelstum. Ik heb mij gelukkig nog niet verslapen! Hier werken meer jongens van mijn leeftijd zoals Danny, Kevin en Joran. Het is megadruk en ik ben één van de twee spuiters. Ik houd mij voornamelijk bezig met HSB-balken en kozijnen voorspuiten. Maar vegen of andere collega’s in de fabriek meehelpen dat hoort er ook bij hoor.’

En opa is blij met zijn kleinzoon want ‘hij heeft het vak wel in de vingers en wordt elke dag beter in zijn werk. Dit samenwerkingsverband is voor iedereen goed. Natuurlijk is er voor hem tijd voor een dolletje op zijn tijd of een korte blik op de mobiele telefoon maar Jari weet inmiddels dondersgoed dat er hard gewerkt moet worden om de deadlines te halen. Ik hoop wat dat betreft dat wij hier nog wel enige jaren met zijn tweeën gezamenlijk mogen werken…..’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69