Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Peter Zuidhof, Als de stenen op het Concordiaplein eens konden praten

Wanneer u dit leest, doet u dat misschien wel vanuit uw strandstoel op Tenerife. Of zit je op Rhodos te wachten tot de ober de bestelde Gyros komt brengen. Of misschien ben je wel net aangekomen in een Center Parcs bungalow om van daaruit prachtige plekken in Nederland te bezoeken.

Het is immers meivakantie! De laatste vakantie voor de zomervakantie. Nog even opladen om nog net even dat laatste zetje te kunnen geven, alvorens de grote vakantie begint. Vanaf Schiphol vertrekken in ieder geval gemiddeld 70.000 mensen per dag naar hun vakantiebestemming. Dus best kans dat u daar bij zit.

Een prachtige periode derhalve. Ik hou ervan. Een gezellige periode ook. In de meivakantie vieren we doorgaans de verjaardag van onze Koning, herdenken we op 4 mei, en vieren we het leven en onze vrijheid op een bevrijdingsfestival op 5 mei. Met aansluitend nog wat Hemelvaart- en Pinksterenuitstapjes en dan nadert juni alweer met rasse schreden.

Het schijnt de komende week een heerlijke week te worden, met mooie oplopende temperaturen. Prima omstandigheden dus om er eens even lekker op uit te trekken, en te genieten van al het moois om je heen. Wellicht zit het er voor ons in om lekker een paar uurtjes in de tuin door te brengen. Niet om te tuinieren. Ik maai namelijk niet graag het gras voor de voeten van mijn vader weg.

Maar Julian lekker spelen, papa grote bellenblazen, Veerle lekker slapen in haar Lutjepotje en Jessica bijkomen van de eerste werkdagen na haar zwangerschapsverlof. Want hoewel 29 april begin december nog erg ver weg leek, is het vandaag wel zover. Haar zwangerschapsverlof zit er op, en dat betekent voor ons het ritme weer opnieuw uitvinden. Het betekent ook dat onze lieve Veerle inmiddels alweer 3 maand lang, iedere dag met een grote glimlach op haar gezicht, ons leven verrijkt.

De  komende week zal er ook veel nagepraat en teruggedacht worden aan de geweldige Koningsdag-viering die we met elkaar hebben mogen beleven afgelopen zaterdag. Donderkater. Wat een hoop positieve geluiden, en wat hebben we met elkaar veel plezier gemaakt. Het Concordiaplein werd het toneel van een plek waar Middelstum, oud-Middelstum, nieuw-Middelstum, en iedereen die zich met Middelstum verbonden voelt de verbinding vond.

En juist die verbinding is in deze tijd zo belangrijk. De aardbevingsproblematiek slaat grote kraters in de samenleving. De één krijgt meer dan de ander, of misschien wel helemaal niks. Dan is het juist op een dag als Koningsdag zo ontzettend belangrijk om feest met elkaar te kunnen vieren.

Het Concordiaplein. Een dorpsplein zoals het bedoeld is. Redelijk centraal gelegen, met een kerktoren in de nabijheid, die waakt over de feestgangers op het plein. Het plein waar een feestje wordt gevierd, waar vuurwerk wordt afgestoken op Nieuwjaarochtend, waar herdacht wordt, waar een weekmarkt georganiseerd wordt, en waar de kerstboom in de decembermaand geplaatst wordt.

En nu, sinds afgelopen zaterdag, is het ook de locatie bij uitstek gebleken om Koningsdag te vieren. Een echt feest voor jong en oud, voor ieder wat wils. Een uitgebreid programma zorgde ervoor dat niemand zich hoefde te vervelen, in een prachtige entourage. Een diepe buiging voor S.O.O.M en de Werkgroep Koningsdag 2024. Met elkaar de schouders eronder. Niet lullen maar poetsen, samen kom je verder, geen woorden maar daden. Soms kom je superlatieven te kort. Dat is nu zeker het geval.

In gedachten zie ik op zondagavond 14 juli 2024 21.00 uur een grote menigte op het Concordiaplein staan, uitgedost in het, wederom, Oranje. Door de speakers klinkt het Wilhelmus, en op het grote scherm is te zien hoe het Nederlands Elftal na 90 minuten voetbal Europees kampioen wordt. De Foodmasters kunnen er niet aan tappen, en de saté, smoothies en hamburgers zijn niet aan te slepen. De wens is de vader van de gedachte….

Het Concordiaplein. Plein van saamhorigheid, verbinding, feesten en gedenken. Met zoiets moois in het dorp, is het niet erg om de meivakantie thuis door te brengen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69