Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Alex Oskam gaat in 2024 voor de ultramarathon-uitdaging van 100 kilometer!

Silvio Belga en Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum komen regelmatig bij klanten over de vloer die ze op prachtige verhalen trakteren. ‘Daar moeten we wat mee doen’, zeiden ze tegen elkaar in de auto na weer bijzondere anekdotes aangehoord te hebben. Zo werd de reeks ‘Klant in Beeld’ in januari 2021 geboren.

Voor de eerste editie van 2024 had Wilhelm voor mij een thuiswedstrijd in petto. Want waar ik vroeger naar de kleuterschool ging, woont nu de familie Oskam. Oude jeugdherinneringen kwamen boven tijdens de rondleiding en niet veel later tekende ik vol bewondering de hardloopprestaties van de voormalige keeper van vv Middelstum en SV Onderdendam op…..

Geboren in Dordrecht

‘Je wilt beginnen met een korte voorstelronde? Dat is natuurlijk prima. Ik ben in 1970 geboren in Dordrecht en op mijn tiende is het gezin Oskam naar Middelstum verhuisd. De plaats waar ik sinds 2017 weer woon. Tussendoor heb ik lange tijd in Onderdendam gewoond. Eerst in een huurhuis en later in een koopwoning. Tijdens die aankoop heb ik Wilhelm Dijk leren kennen. Tussendoor heb ik ook nog twee jaar in Bedum gewoond.’

‘Ik ben 53 jaar, getrouwd met Henriëtte en we hebben vier zoons. De oudste woont inmiddels in Leeuwarden, de rest nog gezellig thuis. Ik ben na de MAVO in Middelstum afgerond te hebben, na nog een mislukt jaar MTS, direct aan het werk gegaan. Door het volgen van allerlei cursussen en opleidingen, onder andere in het logistiek management in de avonduren, heb ik nu een zeer gevarieerde baan bij MokoBouw Service in Heerenveen. Mokobouw bouwt en onderhoud tankstations. Ik houd mij als magazijnbeheerder bezig met de (internationale) in- en verkoop, de bevoorrading van twintig servicebussen maar ook het contact met onze chauffeurs en het overige magazijnpersoneel.’

Aldus de man die inmiddels op sportief gebied een indrukwekkende loopbaan heeft opgebouwd. Ooit begon hij in de jeugd van vv Middelstum als keeper op het doel en dat zette hij door bij sv Onderdendam. De club waar hij ook het vrijwilligerswerk niet schuwde. Zo was hij er keeperstrainer en bestuurslid met het opzetten van de sponsoring als één van zijn taken.

Marathons en ultramarathons

Er is een tijdje geweest dat Alex helemaal niet meer aan sport deed. Te druk met het gezinsleven, werk en het volgen van allerlei cursussen. Maar toen werd hij als keeper gevraagd voor één van de teams die meedeed aan het stratenvoetbaltoernooi bij SVO. En destijds begon het weer te kriebelen.

‘Ik werd weer keeper en begon na de trainingen ook nog extra rondjes om het veld te rennen om mijn conditie te verbeteren. We hebben het nu over het jaar 2014. Ik had er schik in en besloot het serieuzer aan te pakken. Met behulp van de Evy – Start to run app lukte het mij om vijf kilometer achter elkaar te rennen en met behulp van dezelfde app, breidde ik dit al snel uit naar tien kilometer. Ik ging meedoen aan allerlei wedstrijdjes, onder andere via het Loopcircuit hier in de buurt, en dankzij oud-schoolgenoot Thomas Snijder werd ik in 2017 lid van Loopgroep Bedum. Hij heeft mij hiervoor wel een jaar om de kop gezeurd maar op den duur was ik om, haha.’

En dat legde Alex geen windeieren. Hij volgde er gerichte trainingen en bouwde zijn loopafstanden steeds verder uit. Hij deed al meerdere keren mee aan de halve marathons van Haren en Lauwersoog. En dat smaakte naar meer. Met als gevolg dat 2018 het jaar moest worden dat hij zijn eerste marathon zou gaan lopen. Dat zou dan in Rotterdam moeten gebeuren. Die beslissing deed hem ook besluiten om te stoppen met roken.

‘Ik besloot er inderdaad vol voor te gaan en daar hoorde ook een gezondere levensstijl bij. Maar een blessure gooide roet in het eten met als gevolg dat ik mijn debuut enige maanden later op Terschelling maakte waar ik meedeed aan mijn eerste Berenloop. Ik voltooide die marathon in 4 uur en 13 minuten. Dat ging niet zonder slag of stoot hoor, ik was op sterven na dood. Maar het gaf ook zo’n enorme kick dat je dat snel weer vergeten bent. Nog steeds stel ik tijdens een marathon of ultramarathon regelmatig de vraag waar ik in hemelsnaam aan begonnen ben.’

Maar dat weerhoudt hem niet om door te gaan. Hij heeft er inmiddels 26 marathons opzitten waaronder vijf ultralopen van 50 kilometer. Alleen al in 2023 liep hij er tien waarvan twee van 50 kilometer. ‘Eigenlijk waren het er drie want tijdens de marathon van Apeldoorn werd ik letterlijk en figuurlijk het bos ingestuurd met als gevolg dat ik 7 kilometer extra afgelegd heb.’

Heel veel marathons dus voor Alex in 2023 en ook op het gebied van snelle tijden zette hij mooie stappen. Met als gevolg drie persoonlijke records: 21.04 op de 5 kilometer; 1.38,39 op de halve marathon en 3.32,34 op de marathon. De tijd van 4.27,25 op de 50 kilometer was slechts 15 seconden (!) onder zijn  PR.

Zijn eerste ultraloop liep Alex in 2019 tijdens de Run van Winschoten. En voor dit jaar heeft hij nog snodere plannen. ‘Ik wil namelijk de ultraloop van 100 kilometer rennen. En als het kan binnen de 10 uur. Dat is toch wel mijn ultieme doelstelling voor 2024. En het zou mooi zijn wanneer ik, net als in 2022, ook nog weer een keer een kwart triatlon kan voltooien. Dan zwem je anderhalf kilometer, fiets je 40 kilometer om vervolgens nog 10 kilometer hard te lopen. Maar ik moet voor dit jaar nog even mijn definitieve planning bepalen.’

Uitdagingen genoeg dus voor Alex die ook twee keer anderhalve uur per week in zijn eigen fitnessruimte te vinden is ter voorkoming van blessures. En op vrijdagavond nog een uurtje zwemt bij Swimtech in Bedum. Al deze sportieve en werkactiviteiten maken de week behoorlijk vol.

Veel marathons loopt hij in eigen land maar hij heeft inmiddels ook de marathons van Berlijn (1e Major) en Gent gerend. Voeg daarbij nog verschillende trialmarathons, waaronder in Drenthe, die bijna net zo zwaar waren als de marathon die hij in Winschoten liep terwijl het dertig graden was. ‘Wat een trailmarathon is? Lekker door de blubsie lopen en dan tot je enkels wegzakken in de modder.

En wat er nou zo leuk is aan het hardlopen? Dat is toch de kick wanneer het je daadwerkelijk lukt om de finish te halen en je je eigen grenzen weer verlegd hebt. Vandaar dus ook hopelijk de ultraloop van 100 kilometer later dit jaar in Winschoten.’ Alex neemt tijdens de wedstrijden altijd zijn GoPro mee om mooie plaatjes en filmpjes te maken. Hiervan volgt dan een verslagje op zijn eigen Facebookpagina.

Dijk & Belga

Eigenlijk is het niet eens zo raar dat Alex bij de aankoop van hun eerste woning via een advertentie uitkwam bij Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum. De man die immers ook zeer sportief ingesteld is. ‘Hij heeft mij zowel bij de aankoop van mijn woning in Onderdendam in 2008 als in Middelstum zeer goed geholpen. Wilhelm kan het allemaal duidelijk uitleggen en goed verwoorden in uitgewerkte financiële plannen. Daarbij is hij een toffe kerel en we delen de sportpassie. Twee jaar geleden hebben we nog even weer zitten sparren voor een mogelijk vervolgtraject. Mocht het ooit nog weer tot een verhuizing komen dan zal ik Dijk & Belga zeker weer inschakelen!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69