Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Wendelin Wolters-Haan over haar prachtige Theehuis (en Bakkerijmuseum) Mendels in Middelstum!

Wendelin, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Wendelin Wolters-Haan is de naam en ik ben 39 jaar. Getrouwd met Stefan en wij zijn de trotse ouders van drie kinderen: Toine (12 jaar), Lora (9) en Fiene (7). Ik ben geboren in Heteren in de Betuwe en getogen in Drouwen in Drenthe. Tegenwoordig wonen we alweer negen jaar met veel plezier in Meerstad. Mijn vader was vroeger boer in Rottum en mijn moeder komt oorspronkelijk uit Amsterdam. Mijn passies liggen in het koken en bakken en in de horeca.

Wat is qua werk je voorgeschiedenis?

Na de middelbare hotelschool volgde de hogere hotelschool. Stages brachten mij bijvoorbeeld naar Brussel, Parijs, Amerika, Engeland en Duitsland. Ik heb in die tijd veel gereisd en was een jaartje of 21, 22 toen ik mijn HBO-diploma op zak had. Vervolgens heb ik bij grotere bedrijven als La Place en Swirls leidinggevende functies vervuld maar dat was het toch niet helemaal.

Mijn ouders hebben in Groot Wetsinge op de bult een mooi en groot huis, tevens geschikt voor allerlei vergaderingen, bijeenkomsten en concerten. Zeven jaar heb ik hier samen met mijn moeder een bedrijf gehad, ’T Sael. Tijdens concerten maakten wij allerlei gerechten passend bij het thema en het jaargetijde. Daar heb ik al improviserend heel veel bijgeleerd over het koken en het bakken.

Maar altijd was daar de wens om voor jezelf te beginnen?

Die wens was er inderdaad al van jongs af aan. Eerst wilde ik kok worden maar dat zou inhouden dat ik alleen maar in de keuken bezig zou zijn en dat zou ten koste gaan van de gastvrijheid, gezelligheid en de vriendelijkheid richting de gasten. Je merkt aan dit antwoord dat ik graag met mensen omga. Een eigen restaurant starten leek mij op den duur ook wel wat. Maar gaandeweg veranderde die gedachte in de wens om een daghorecazaak op te starten.

En toen deed zich in Middelstum in 2021 een gouden kans voor?

We waren al een tijdje aan het rondkijken en ik had mijn ouders ingelicht over deze plannen. Het was in coronatijd en de gedachte ontstond dat er aan het eind van die tijd door allerlei oorzaken wel wat geschikts vrij zou komen. Mijn vader was veelvuldig op Funda te vinden en stuitte toen op dit pand. In die tijd een woonpand maar er zat ook een horecabestemming op en navraag bij de gemeente leerde dat we er niet per se hoefden te wonen.

Toen we langskwamen voor een bezichtiging, waren we direct verkocht. Wat een mooi, oud en authentiek pand! Binnen een week was alles in kannen en kruiken. Dat we een uitgebreide brief geschreven hebben aan de oorspronkelijke eigenaar met daarin aangegeven wie we zijn en wat de plannen waren, heeft misschien wel meegeholpen. De eigenaresse had mij wel eens ontmoet in ’T Sael en wist dus wel een beetje over mij. Het pand is ons uiteindelijk gegund en daar zijn we nog steeds hartstikke blij mee.

Maar wat moest er veel aan het pand gebeuren?

Van binnen zag het er netjes uit dus de oorspronkelijke verwachting was dat we ongeveer een half jaar kwijt zouden zijn met de verbouwing. Maar dat viel toch wat tegen. We hebben alle vloeren en leidingen aangepakt en maakten stappen in de verduurzaming van het pand. Zo zijn we nu bijvoorbeeld van het gas af. Waar mogelijk hebben we dubbele glazen aangelegd en we hebben verdere stappen gezet qua isolering van het pand. Ook zijn de muren aangepakt.

Al met al zijn we dik anderhalf jaar bezig geweest. Tussendoor hadden we bijvoorbeeld ook nog te maken met lekkage. We vonden en vinden het heel belangrijk om gebruik te maken van de diensten van lokale ondernemers als Harm Bruin en Bouwbedrijf van Dijken. Ik vond het heel spannend hoe de buitenwacht op onze komst zou reageren ook al omdat het geen bestaande horecavoorziening was.

Hoe kijk je terug op het openingsjaar 2023?

Maar wat zijn we goed opgevangen en wat is Middelstum een mooi dorp! Ook nog eens een heel actief dorp waar veel georganiseerd wordt. We zijn in juni open gegaan en de aanloop was direct al ver boven verwachting. Waar al die mensen wel niet vandaan kwamen geen idee maar ze wisten ons vanaf dag 1 direct te vinden.

Het is ons opgevallen dat hier heel veel fietsers langskomen en dat er in de buurt op doordeweekse dagen niet heel veel zaken geopend zijn ’s middags. En daar profiteren wij dus van. We kijken met heel veel voldoening terug op 2023 en verwachten een nog drukker 2024. Wanneer het voorjaar wordt, moet er eigenlijk wel iemand bij in de bediening of in de keuken want anders is het waarschijnlijk niet te doen.

In Theehuis Mendels kun je heerlijk eten en drinken?

Jazaker, haha! Je kunt hier van donderdag tot en met zondag heerlijk genieten van een uitgebreide lunch of van thee of koffie met lekkere zelfgemaakte gebak. Ik bak en kook alles met behulp van lokale en biologische ingrediënten. Sinds kort bestaat hier ook de mogelijkheid om een biertje of een wijntje te drinken. En dan is daar natuurlijk nog de mogelijkheid voor een hightea. Daar is vorig jaar al verrassend veel gebruik van gemaakt.

Donderdag en vrijdag gaan we om 12.00 uur open. Ik broed nog even op de mogelijkheid om in de weekenden een uurtje eerder open te gaan en om vanaf het voorjaar de woensdag er nog bij te pakken. Houd voor de exacte openingstijden onze socials in de gaten!

Maar je kunt er ook een stukje geschiedenis opsnuiven?

In het pand zit inderdaad ook een bakkerijmuseum want hier zat in het verleden tot in de zestiger jaren maar liefst 170 jaar lang een bakker. Bakker Mendels, waar ons Theehuis naar vernoemd is, was de laatste. Het winkeltje en de bakkerij zelf zijn nog grotendeels intact gebleven en in het gehele pand zijn allerlei bakkersattributen uit die tijd te vinden. Regelmatig brengen mensen uit de omgeving nog allerlei spullen langs.

De volgende stap is dat we de zolderruimte boven de bakkerij om gaan bouwen tot expositieruimte. We moeten nog even onderzoeken hoe we een en ander aan gaan vliegen. In ons winkeltje verkopen we naast thee en bakingrediënten ook enige streekproducten.

Je kijkt vast al weer uit naar het hoogseizoen en de bediening van je gasten in de prachtige tuin?

Over onze prachtige tuin hebben we het inderdaad helemaal nog niet gehad. Daar is echter wel het nodige aan gebeurd vorig jaar. Toen we het hier overnamen, stond de tuin nog helemaal vol met bijvoorbeeld allerlei beplanting. Met behulp van onze ecologische hovenier en zwager Bert, hebben we hier flink huisgehouden en ruimte gecreëerd voor ongeveer elf tafels.

Er kunnen eventueel nog wel een paar bij maar we willen de knusse en intieme sfeer in de tuin met ruimte voor wat privacy en goede gesprekken graag waarborgen. Dat draagt bij tot de relaxte sfeer waardoor onze gasten heerlijk tot rust kunnen komen. We zijn zeer benieuwd hoe de stinzenplanten, die al wel aanwezig waren maar in de schaduw niet tot volle wasdom kwamen, zich dit jaar zullen ontwikkelen.

In de tuin hebben we schelpenpaden aangelegd en het terras bestaat ook grotendeels uit schelpen afkomstig uit de buurt. De appeloogst viel vorig jaar wat tegen maar we hebben wel flink gebruik gemaakt van zelfgeplukte bessen en vijgen. Achter in de tuin willen we onze eigen groenten en kruiden gaan verbouwen die we vervolgens zelf weer kunnen gebruiken. Dus ja, we kijken absoluut uit naar een zonnig en warm hoogseizoen!

Nog meer (horeca- of verbouw)plannen in het verschiet?

Over de expositieruimte op zolder en de inrichting van ons winkeltje hebben we het al gehad. Hopelijk zijn we daarna grotendeels klaar met alle verbouwingen. Het wachten is nog op een versterkingsrapport, geen flauw idee wanneer we die krijgen en wat hier de consequenties van zijn.

Op dit moment is Theehuis Mendels van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Op termijn is er ruimte voor iemand die ’s avonds diners zou willen maken. Hij of zij zou dan dit gedeelte in de avonduren kunnen huren. De opening van Theehuis Mendels heeft het horeca-aanbod voor het dorp groter gemaakt en dat is alleen maar goed. Wanneer wij gaan sluiten kunnen wij mensen doorverwijzen naar Herberg In de Valk en Theeschenkerij Ewsum en andersom gebeurt hetzelfde. Het aanbod is divers, ik zie ze dan ook niet als concurrenten. Integendeel zelfs, we kunnen elkaar mooi versterken.

Als ik je vraag naar je horecahoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord?

Ik zou het theehuis aanvankelijk met mijn zuster gaan runnen maar dit kon door omstandigheden helaas niet doorgaan. En dus moet ikzelf flink aanpoten maar dat is alleen maar goed. Het eerste jaar was dus ver boven verwachting. Dat het zo goed gelopen heeft en alle enthousiaste reacties die we in ontvangst hebben mogen nemen waren hartverwarmend!

De mensen kunnen mijn ‘gefreubel’ dus wel waarderen. Ik moet nu nog leren om gestructureerder te werk te gaan, zeker wanneer ik zelf ook een weekendje vrij zou willen. Anders wordt de overdracht wel heel lastig. Ik doe nu nog heel veel op gevoel maar zal bijvoorbeeld qua receptuur meer vast moeten leggen.

Heb je nog mooie werkanekdotes?

We hebben reeds gasten die hier vroeger zelf gewoond hebben over de vloer gehad en oude klanten van Bakker Mendels. Ook de ex-partner van de bekende restaurateur die ook dit pand onder handen genomen heeft, is langs geweest en dat gold ook voor een bekende van de dienstmeid die hier vroeger werkte. Voor hen was het een prettig weerzien met tal van mooie herinneringen en anekdotes uit die tijd!

Waar staat Wendelin Wolters-Haan met Theehuis Mendels over 10 jaar?

Tegen die tijd is Theehuis Mendels nog steeds dé plek om helemaal tot rust te komen ondanks dat we hopelijk regelmatig helemaal vol zitten. We zijn van plan om nog wat meer evenementen te organiseren. Zo hebben we hier onlangs een kerstconcert gehad waar veel mensen van hebben genoten.

Op 27 januari is de molen in Middelstum voor het publiek geopend en dan komt bij ons een verhalenverteller en zetten we misschien de oude oven in werking waardoor mensen zelf iets kunnen bakken. Zo kunnen we elkaar mooi versterken.

Wil je verder nog iets kwijt?

We zijn volgende week na drie weken dicht te zijn geweest weer geopend. Voor onze vaste gasten, kom gerust weer langs! En tegen die mensen die hier nog nooit geweest zijn, kom snel eens kijken hoe zo’n mooi en authentiek plekje dit wel niet is. Veel is terug te vinden op www.mendels.info. En volg ons gerust op Facebook (https://www.facebook.com/theehuismendels) of Instagram (https://www.instagram.com/mendels.middelstum/). Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69