Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XXI

Zo tegen het einde van het jaar heb je vast nog wel een afsluiter Wieb?

Het is inderdaad goed dat we even weer contact hebben Bert! Want ik heb veel nieuws voor jou uit Winsum hoor, waar de hoofdvestiging van Voedselbank het Hogeland gevestigd is. Allereerst een verheugende bestuursmededeling. Want na een zorgvuldige zoektocht hebben we een opvolger gevonden voor onze, na vijf jaar, afscheidnemende penningmeester. Het gaat om Henk Spoelman. We wensen hem natuurlijk veel succes én vrijwilligerswerkplezier toe!

En in deze opening pikken we ook direct maar even het werkbezoek mee van twee mensen uit Indonesië die Nederland voor enige dagen aandeden. Inderdaad, dat maak je ook niet alle dagen mee. Een bezoek aan onze Voedselbank stond hoog op hun verlanglijstje en ze waren onder de indruk van het werk wat wij als voedselbanken doen. Die indrukken hebben ze ongetwijfeld meegenomen naar huis.

Met Kerst in zicht zijn er vast allemaal bijzondere acties in gang gezet?

Ik kan je inderdaad een indrukwekkend lijstje opsommen hoor. Maar waar te beginnen? Bij Alfons Heerema bijvoorbeeld die samen met Peter de Boer begin januari een autoavontuur naar de Noorse Lofoten aangaat. Hun auto is van allerlei reclame-uitingen voorzien en de totale reclameopbrengsten worden gedoneerd aan Voedselbank het Hogeland. Mannen, alvast een veilige en avontuurlijke tocht toegewenst en kom heelhuids weer thuis!

En wat te denken van de Postcodeloterij? Zij stuurden al haar deelnemers een pasje met daarop een bedrag van € 12,50. Te besteden aan vega-voedsel dat gekocht dient te worden bij grootgrutter Albert Heijn. Maar liefst 212 deelnemers stuurden hun pasje naar onze voedselbank, die hiervoor een slordige € 2.650,- aan kruidenierswaren kon kopen. En nu we het toch over grote instanties hebben, verzekeraard UNIVE doneert voor €1000,- aan kaas en voor €1.000,- aan vlees. Die bedragen kunnen mooi gebruikt worden voor onze kerstpakketten!

Een uitgeverij van boeken in Winsum stelde 450 boeken ter beschikking voor klanten van de voedselbank. Dat levert vast veel leesplezier op voor de komende tijd. En Gretie Dijkstra, kunstenares uit hetzelfde mooiste dorp van Nederland, verkocht een aantal schilderijen van haar hand op een veiling in Baflo. Het eindbedrag van bijna €2000,- werd aan Voedselbank het Hogeland gedoneerd!

De kerken laten zich ook niet onbetuigd?

Lang leve de kerken wat dat betreft! De PKN-kerk in Uithuizen zamelt maandelijks voedsel in voor de Winsumer voedselbank. Aangestoken door deze succesvolle inzameling hebben twee Winsumer kerken nu ook besloten eenzelfde inzamelmethode in te voeren.

De PKN-kerk in Oldehove deelde in het kader van Dankdag voor Gewas en Arbeid boodschappentasjes uit. Er werden uiteindelijk bijna honderd tasjes, gevuld met boodschappen, ingeleverd en aan de voedselbank gedoneerd.

Tot slot liet ook de kerkgenootschap Adorp – Wetsinge – Sauwerd zich niet onbetuigd want zij zamelden op 9 december voedsel in tijdens hun jaarlijkse inzamelactie. Dat is een mooie traditie geworden! Het leverde 145 kratten voedsel op. Daarnaast ook nog eens € 125,00 aan giften en ongeveer 5.000 DE-punten. Een werkelijk prachtig eindresultaat!

En dan heb je de agrariërs nog, inclusief mooie anekdotes? 

Het agrarische bedrijf Van Maldeghem in Vierhuizen doneerde maar liefst 800 kg uien aan Voedselbank het Hogeland. En toen wij de uien gingen ophalen bij hem, reed de chauffeur bij een verkeerd huisnummer het erf op en kwam zo bij de familie Claassen terecht. Boer Claassen stuurde ons door naar het goede adres maar meldde en passant nog even wel aardappels te willen doneren. Een foutje van de chauffeur in ons voordeel dus, haha. Die mag vaker verkeerd rijden hoor.

Qua koffiepunten is er zelfs een nieuw record te melden?

Bijna aan het einde van het jaar aangekomen is het de hoogste tijd om de stand op te maken van onze spaaractie van DE-zegels. Vorige jaar eindigden we al met een indrukwekkende score van 1.340.000 punten. Vandaag, 11 december 2023, staat de teller op 1.600.000 punten. En we hebben nog enkele weken te gaan…………!

Heb je nog een slotakkoord?

En zo zijn we bijna aan het eind gekomen van een bewogen en voor ons heel druk jaar waarbij we helaas het aantal mensen en gezinnen dat een beroep op ons moest doen, snel zagen stijgen. Maar mede dankzij al die gulle gevers is het ons gelukt om onze cliënten met onze voedselpakketten te helpen waar nodig. Hartelijk dank hiervoor. Hopelijk mogen we ook volgend jaar weer een beroep op jullie doen! Maar voor nu heel mooie, warme en gezellige feestdagen toegewenst met elkaar!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69