Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bram Huitsing en Marieke Poort over het eerste jaar Huitsing & Poort Notariaat en Mediation

Marieke en Bram, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

‘Zal ik als debutant van dit onderdeel beginnen? Marieke Poort is de naam, geworteld in Siddeburen. De plaats waar ik mijn hele leven al woon. Ik ben 43 jaar, getrouwd en trotse moeder van drie kinderen: Renske (15), Dinand (13) en Martine (9). Ook Daniëlle en Marco, de kinderen van mijn partner, maken onderdeel uit van ons gezin. Hardlopen is mijn grootste hobby en uitlaatklep met deelname aan een aantal marathons als gevolg. Verder ben ik nog steeds vaak op het voetbalveld te vinden. Al mijn kinderen zitten op voetbal en zowel mijn man als ik voetbalden vroeger zelf. En op werkgebied heb ik inmiddels 22 jaar werkervaring in het notariaat opgedaan.’

Bram: ‘Ik vind het eventueel prima als je een linkje opneemt naar ons vorig interview uit begin 2020 hoor. Daar staat, naast de introductie, alles benoemd wat voor mensen relevant kan zijn om over mij te weten. Je moet er alleen qua jaartallen vier jaar bij optellen. https://bert-koster.nl/2020/01/15/bram-huitsing-over-de-nieuwe-ontwikkelingen-in-notarisland/.

Marieke, hoe is jou de overstap naar Huitsing & Poort Notariaat en Mediation bevallen?

Heel goed. Dat had achteraf jaren eerder gemoeten. Maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan hoor, alvorens met elkaar in zee te gaan. De eerste contacten waren er eind 2021 en in januari 2022 vond de eerste van meerdere gesprekken plaats die we onderling gevoerd hebben. Daarin is van alles besproken en we bleken goed op één lijn te zitten.

In mei 2022 ben ik ter ere van het 25-jarig bestaan van het kantoor ‘in cognito’ meegegaan op de personeelsreis naar het Spaanse Bilboa. Ook die kennismaking met het personeel verliep direct heel soepel. Kort samengevat, hoe leuk de tijd bij mijn vorige werkgever ook was, ik heb geen moment spijt gehad van deze stap. Samen met Bram een kantoor runnen, bevalt van mijn kant heel goed.

Jij hebt de mediationtak van het kantoor nog meer cachet gegeven?

Bram: ‘Marieke heeft deze tak van sport aan het kantoor toegevoegd. Zowel Anita Weistra als ik hebben in het verleden wel een mediationcursus gevolgd en hebben de opgedane kennis ook wel binnen ons kantoor toegepast maar we waren van oorsprong natuurlijk een notariskantoor.’

Marieke: ‘Het klopt inderdaad dat ik hier een gerichte opleiding voor gevolgd heb en er inmiddels de nodige ervaring in heb opgedaan. Dat kan ik nu mooi gebruiken voor Huitsing & Poort Notariaat en Mediation. Mediation zie ik als iets heel positiefs. Je kunt er veel leed mee voorkomen. (V)echtscheidingen met verschillende advocaten bijvoorbeeld, een proces dat alleen maar verliezers kent. Het doel van mediation is niet het vinden van een oplossing waar alle partijen volledig enthousiast over zijn; dat komt helaas zelden voor. Het doel is een oplossing vinden die de belangen van de verschillende partijen op aanvaardbare wijze tegemoet komt en waar beiden zich in kunnen vinden. Zo kan heel veel leed en een gang naar de rechter voorkomen worden.’

Maar ook het notariaat kent weinig geheimen meer voor jou?

Dat klopt inderdaad en dat terwijl ik vroeger juist helemaal niet wist wat nu precies te worden. Door een slechte Cito-toets, ben ik uiteindelijk ‘een stapelaar’ geworden qua opleidingen. Na de MAVO ging ik naar de HAVO/MBO en koos ik vervolgens op het HBO voor de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Na mijn propedeuse gehaald te hebben, stroomde ik door naar de Rijksuniversiteit Groningen waar ik afgestudeerd ben in Nederlands en Notarieel Recht. Mijn specialisatie: Familierecht (testamenten, levenstestamenten, echtscheidingen, afwikkelingen van nalatenschappen).

Een keuze waar ik absoluut geen spijt van gehad heb. Ik heb nu een fantastische baan en ben het met Bram eens dat het omgaan met mensen het mooiste onderdeel van het vak is. Geen mens is hetzelfde en je hebt vaak fijne gesprekken over alle facetten van het leven. Ik ben daarin graag oplossingsgericht bezig.

Je werkt langzaam maar zeker (onder de vleugels van Bram) steeds meer naar de leiding van het kantoor toe?

Ik moet zeggen dat dit tot nu toe een heel natuurlijk proces geweest is. Dankzij de Bilboa-trip kende ik binnen het kantoor een vliegende start, we konden op die manier mooi aan elkaar wennen. Misschien is het voor Bram wel veel lastiger geweest.

Bram hierover: ‘Ik ben inderdaad af en toe best wel een solist en vanaf september 2022 is er dus sprake van ‘twee kapiteins op één schip’. Maar we zitten eigenlijk altijd wel op één lijn zonder ellenlange discussies over de te volgen koers te hoeven voeren. Dat had inderdaad heel anders uit kunnen pakken.’

Marieke: ‘Dit is natuurlijk ook best wel een unieke situatie. Normaal werk je vaak al voor het kantoor dat je uiteindelijk over gaat nemen maar ik kwam hier nieuw binnen. Maar we zijn beiden ondernemers en werken er keihard voor om er een succes van te maken. Dat is zeker iets wat ons verbindt.’

Wanneer en hoe wordt een kandidaat-notaris eigenlijk notaris?

Dat word je inderdaad niet zomaar. Na afgestudeerd te zijn, moet je eerst nog een beroepsopleiding volgen. En daarna moet je een minimaal aantal vlieguren maken qua passeren van aktes. Vervolgens dien je een psychologische test te ondergaan en een ondernemersplan te schrijven. Zowel de test als het plan worden beoordeeld door een speciale commissie en beide onderdelen worden met je doorgenomen. Uiteindelijk wordt het notarisschap middels een Koninklijk Besluit bekrachtigd.

Ben jij blij met je beoogd opvolgster Bram?

Dit proces moet tussen nu en zeg maar twee jaar afgerond zijn. Dan wordt Marieke dus tot notaris benoemd wat automatisch inhoudt dat ik de titel kandidaat-notaris draag vanaf dat moment. En ik ben inderdaad heel blij met haar.

Eind 2021 is het hele proces in gang gezet. Toen heb ik mij gewend tot een specialist in werven van personeel in het notariaat en heb bij hem aangegeven dat ik op zoek was naar een opvolger en hij heeft mij in contact met Marieke gebracht. En zoals eerder reeds opgetekend, ‘dat hadden we jaren eerder moeten doen’, haha.

Kijk je uit naar 1 september 2025 wanneer je jouw kantoor helemaal overdraagt?

Ik gun het Marieke van harte maar zal het notariaat wel gaan missen, denk ik. Ik zit er dan ook over na te denken om na die datum geleidelijk af te bouwen ter voorkoming van allerlei afkickverschijnselen. Misschien kan ik nog iets voor het kantoor blijven betekenen, bijvoorbeeld projectmatig of op het gebied van acquisitie.

Wat dat betreft is 2027 ook wel een heel mooi jaar. Dan zit ik namelijk veertig jaar in het notariaat en ben dan dertig jaar aan het kantoor verbonden. In 2027 word ik zeventig, de som van veertig en dertig inderdaad. We gaan het meemaken hoe het zich ontwikkelt.

Maar er is vast een leven na het notariaat?

Jazeker! Het gezinsleven kan dan meer centraal komen te staan. En met een dochter die in Engeland woont, hebben we dan meer tijd om af en toe die kant op te gaan. Sowieso kunnen we dan meer tijd vrijmaken om te reizen. Daarnaast wil ik het schilderen gaan oppakken. Gerichte cursussen volgen en me dan specialiseren in het maken van schilderijen op een groot doek.

Misschien komt hier op kantoor dan ooit nog wel eens een Hildebrand Huitsing te hangen. Daarnaast valt er in en om ons huis in Groningen ook nog wel het een en ander te klussen. Daar blijft het nu steeds bij. Plannen genoeg dus.

Jullie zijn niet alleen in Middelstum actief toch?

We zijn inderdaad ook buiten Middelstum zeer actief. Zo zitten we onder andere allebei een dagdeel in de week in Uithuizen, met ook daar een volle agenda tot gevolg. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor een vrije inloop. Wat dat betreft ontstaat ook in de omgeving van Middelstum steeds meer reuring.

Het is voor ons nog even uitvogelen of, hoe en waar we ons de komende jaren nog beter in de regio kunnen profileren. Plannen genoeg, nu nog het tijdspad en prioriteit bepalen. Hier in Middelstum ligt immers ook genoeg werk te wachten. We zijn momenteel met zijn vijftienen en daar komen hopelijk op korte termijn nog twee personeelsleden bij. Op dat moment zijn we eerst op volle oorlogssterkte.

Als ik jullie vraag naar de hoogte- en dieptepunten van Huitsing & Poort tot dusver, wat is dan het antwoord?

De maatschap die we in september 2022 met elkaar zijn aangegaan, dat is toch echt een hoogtepunt gebleken. Dieptepunten hebben we gelukkig nog niet gekend. Dat had kunnen gebeuren wanneer we niet op één lijn zouden zitten. We hebben echter beiden de ambitie om een succes van deze samenwerking te maken.

Marieke: ‘Ik heb altijd geambieerd om notaris te worden. Natuurlijk is ondernemen ook pionieren en risico’s nemen maar het is een bewuste keuze geweest en het gevoel is goed. We gaan ervoor de komende jaren en we hebben plannen genoeg!’

Hebben jullie nog mooie werkanekdotes?

Het is hier mogelijk om de aktes in het Gronings te laten passeren. Niet op schrift natuurlijk maar de voorbereidende gesprekken en de aktepasseringen kunnen wel in het Gronings gevoerd worden. Marieke: ‘Als ik ook maar enigszins merk dat iemand Gronings spreekt dan schakel ik direct naar ons dialect over. Vaak hoor je de mensen dan enigszins verbaasd zeggen: ‘Wie kinn’n hier joa gewoon normoal met elkaar proaten.’

En dan is het ijs direct gebroken. Een bezoek aan de notaris wordt vaak als spannend ervaren en door over te schakelen naar het Gronings maak je het gesprek direct een stuk laagdrempeliger.’

Waar staat Huitsing & Poort Notariaat en Mediation over 5 a 10 jaar?

Bram: ‘Dat is toch vooral aan Marieke. Misschien blijft de naam nog wel lange tijd bestaan omdat het een bekende naam is in de regio. En misschien wordt het wel Poort met nog een andere naam erbij. We gaan het zien.’

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Neem gerust een kijkje op onze nieuwe website: www.huitsingpoort.nl. En mocht je nog oude testamenten hebben liggen, dan loont het zeker om geheel vrijblijvend even een afspraak met ons te maken zodat we ze door kunnen nemen. Zeker na 2003 is er qua wetgeving veel veranderd. Maar ook voor andere vragen willen we tegen de mensen zeggen, neem contact met ons kantoor op via 0595-552866. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69