Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Anne, Eline en Senna blazen Jeugdsoos The Rising Sun nieuw leven in!

Dames, met wie heb ik het genoegen?

Je zit hier aan tafel met Anne Loyenga (bijna 16 jaar) en Eline Goossen (net 16 geworden). We vormen samen met de verhinderde Senna Til, zij wordt binnenkort ook 16, het nieuwe bestuur van Jeugdsoos The Rising Sun. We kennen elkaar al vanaf de basisschool en zijn altijd goede vriendinnen gebleven.

Omdat het bestuur ook uit 18+-ers moet bestaan, hebben we enige ouders bereid gevonden om met ons het bestuur te vormen waardoor we officieel uit negen personen bestaan. Andere ouders hebben hun hulp aangeboden om ons te ondersteunen wanneer we de kelder van het Multifunctioneel Dorpscentrum in de G.A.-straat te Middelstum onder de naam Jeugdsoos The Rising Sun opnieuw gaan openen.

Als jij zegt dat de jeugdsoos veertig jaar geleden in 1983 onder dezelfde naam geopend is dan geloven wij dat graag. Volgens ons is er daarna wel vaker geprobeerd om TRS nieuw leven in te blazen en is er in 2011 voor het laatst een jeugdsoos onder leiding van jongeren geweest.

Wanneer en waarom hebben jullie de knoop doorgehakt?

Toen we met zijn tweeën op vakantie waren deze zomer. We zaten er al wat langer over te broeden maar durfden eigenlijk niet zo goed. Maar toen hadden we zoiets, het moet nu toch gebeuren hoor! En dik vier maand later is het dus zover.

Waarom we The Rising Sun opnieuw willen openen? Nou ja, hier in het dorp is qua uitgaansmogelijkheden bijna niets meer te doen voor de jongste jeugd en daar willen we graag verandering in brengen. Ook ter voorkoming dat jongeren teveel rond gaan hangen en dan eventueel overlast veroorzaken.

Maar er moest in de tussentijd nog wel het een en ander gebeuren toch?

Jazeker, het eerste wat we gedaan hebben is contact leggen met het Stichtingsbestuur van het gebouw. Vervolgens zijn we met Yke Klaver, Jacob ten Berge en Tjaart Huizinga van het Stichtingsbestuur om tafel gaan zitten om onze plannen uit te leggen. Zij reageerden gelukkig heel enthousiast. Yke woont tegenover het gebouw en bij haar konden we terecht voor de sleutel. Zij heeft ons met veel meer dingen geholpen, we konden altijd bij haar aankloppen voor vragen.

En toen was het dus schoonmaken en opknappen geblazen. En ook de geluidsinstallatie moest natuurlijk getest en aangepast worden. Er is nog een oude CD-speler aanwezig maar we willen graag via Spotify allerlei verzoeknummers kunnen downloaden. Daarvoor hadden we een speciaal kabeltje nodig en die hebben we inmiddels ook. We zijn wat met de lampen aan het stoeien geweest en hebben enige kapotte elpees die aan de wand hangen vervangen door nieuwe elpees. Achter de bar hangt een collage met allerlei oude krantenknipsels over The Rising Sun.

We hebben, wanneer het stukje online komt, nog twee weken tot de heropening om de puntjes op de i te zetten maar dat moet vast lukken. In de tussentijd hebben we zo’n twintig keer met zijn drieën bij elkaar gezeten en tussendoor regelen we van alles via de groepsapp. We zijn er klaar voor en hebben er heel veel zin in!

Wanneer is de eerste avond?

Deze vindt plaats op vrijdag 29 december a.s. en duurt van 20.00 tot 01.00 uur. Het is daarna ieder zijn eigen verantwoordelijk om zonder al te veel lawaai te maken naar huis te gaan. Sowieso gaan we van te voren in de buurt bij de deuren langs om de buurtgenoten te informeren dat er op 29 december weer een jeugdsoosavond georganiseerd wordt.

Wij staan met zijn drieën achter de bar en de muziek en zullen ook na die tijd de vloer en wc’s schoonmaken. We krijgen die avond hulp van twee ouders die toezicht zullen gaan houden op de opgestelde regels. Een derde staat stand-by. Zo wordt er binnen niet gerookt of gevaped, drugs worden niet getolereerd en ook het schenken van alcohol is uiteraard verboden. Wij zijn als organisatie overigens te herkennen aan onze The Rising Sun T-shirts die we toevallig in een doos in een kelderkast zagen liggen. Er zijn ook TRS-jassen en die kunnen onze ouders mooi dragen wanneer ze toezicht moeten houden.

De minimale leeftijd is twaalf en de maximale leeftijd dat je naar binnen mag is 18. Je hoeft uiteraard niet perse uit Middelstum te komen om naar binnen te kunnen. In de kelder kunnen we maximaal 90 jongeren kwijt maar of die er ook komen? We hopen natuurlijk wel dat het lekker druk wordt. Op verschillende plekken in het dorp hebben we al posters neergehangen.

Hoe vaak is de jeugdsoos open?

Op 29 december maken we de volgende avond bekend, deze zal waarschijnlijk eind januari plaatsvinden. Dat geeft ons de tijd om nog wat dingetjes aan te kunnen pakken, mocht dat nodig zijn. Tips, advies en suggesties zijn die avond van harte welkom. Waarschijnlijk zullen we maandelijks vanaf februari twee zaterdagen per maand open gaan.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Ja, dat wij er ontzettend veel zin in hebben en dat wij hopen op een grote opkomst. Mocht je het bestuur willen versterken of ons anderszins mee willen helpen, stuur ons dan gerust een mail naar bestuurrisingsun@gmail.com. Of volg ons via Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=61553674753328) of Instagram (https://www.instagram.com/jeugdsoostherisingsun/).

Wellicht gaan we later ook activiteiten organiseren voor de oudere jeugd of thema-avonden of een nostalgieavond voor onze ouders en hun leeftijdsgenoten. Ideeën genoeg dus. Maar eerst maar even zien hoe dit verloopt. Ben je tussen de 12 en 19 dan ben je uiteraard van harte welkom! Er mag gedanst worden….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69