Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jeroen Roze: ‘Voor en met elkaar aan de slag gaan, werkt het beste!’

Een ‘jongeman’ van 46 jaar die wedstrijdsecretaris jeugd en senioren én accommodatiebeheerder/sportparkcoördinator is bij een club met meer dan 50 teams en zo’n 1.100 leden. Vv Winsum knijpt zijn handen dicht met zo’n vrijwilliger en Jeroen doet dit vrijwilligerswerk met veel plezier. Toch had hij het allemaal graag anders gezien. Want dik tien jaar geleden werd de man die als salesmanager in de IT en Elektrotechniek door heel Nederland reed, afgekeurd door een auto-immuun- en spierziekte. Maar opgeven en treurend thuis achter de geraniums zitten, is voor hem geen optie. ‘Ik mag graag dingen regelen en doe op deze manier volop mee in de maatschappij en dat geeft voldoening!’

‘Ik ben geboren en getogen in Meppel en dacht aanvankelijk nooit noordelijker te gaan wonen. Dat veranderde toen ik mijn vrouw Mariska leerde kennen waardoor ik nu met veel plezier in het mooie Winsum woon samen met onze zoon Silvijn en dochter Aimée. Mariska heeft een voetbalverleden bij zowel Viboa als Hunsingo en heeft nog een poosje 7×7 bij vv Winsum gespeeld. De kinderen voetballen bij JO-17 en MO-13. Zelf heb ik een voetbalverleden dat geen naam mag hebben, maar toch ben ik elke zaterdag met veel plezier op het sportpark te vinden en geniet dan van het spelplezier van zowel de jeugd als senioren. En waar leer je als je hier komt wonen als relatieve buitenstaander nu meer en beter mensen kennen dan bij zo’n grote voetbalclub?’

Sportparkcoördinator

En als mensen je regelmatig op het voetbalveld zien rondwandelen dan word je vanzelf benaderd voor vrijwilligerswerk. ‘Zo was ik voor de fusie in 2016 al wedstrijdsecretaris bij SJO Winsum. Na de fusie kwam de seniorentak erbij.’ En hij kreeg ook steeds meer taken in de functie accommodatiebeheer/sportparkcoördinator toegeschoven.

‘Veel zaken kan ik vanuit huis wel regelen met bijvoorbeeld de gemeente en aannemers, maar ik ben vaak ook wel op de club te vinden als contactpersoon van de onderhoudsploeg. Ik geniet hierbij van de samenwerking met een grote groep hardwerkende vrijwilligers en ben trots op wat we als club tot dusver op onze nieuwe accommodatie hebben neergezet. Natuurlijk zijn er nog steeds de nodige verbeterpunten, maar we komen elke keer een stukje verder. Je ziet dat ze nu bijvoorbeeld bezig zijn met de aanleg van een verhard pad rondom onze kantine en bestuurskamer. Zo wordt de accommodatie van vv Winsum elke dag een stukje fraaier.’

Wedstrijdsecretaris

Ook het werk als wedstrijdsecretaris slokt de nodige tijd van Jeroen op. En dat ondanks het feit dat bijna alles tegenwoordig digitaal geregeld wordt, inclusief het nodige appverkeer. ‘Maar vaak hang je ook nog wel met de wedstrijdsecretaris van de tegenstander aan de lijn of met je eigen mensen om een nieuwe datum te regelen. En dan ben je zo een dag verder voordat deze uiteindelijk is ingepland.’

‘Wat vele spelers wellicht niet doorhebben, is dat elke verschuiving invloed heeft binnen de vereniging. Een wedstrijd moet opnieuw ingepland worden maar is er qua velden en kleedkamers wel ruimte voor of een scheidsrechter ter beschikking? En hoe zit het qua bezetting in de kantine en/of bestuurskamer? Ik merk dat zeker sinds de coronaperiode voetballers makkelijker afzeggen voor een wedstrijd en dat daardoor meer wedstrijden doorgeschoven moeten worden naar het einde van het seizoen. Dat kan bijvoorbeeld je eigen vrijwilligers demotiveren wanneer het hierdoor een stuk rustiger is dan verwacht en nogmaals een dienst ingevuld moet worden. Die bewustwording mag er best wat meer zijn want je spreekt van te voren wel met elkaar af dat je met een team deel wilt nemen aan een competitie samen met nog een tiental andere clubs die allemaal graag los willen.’

Maar toch kent ook de digitalisering zo zijn voordelen. Door goed gebruik te maken van de wedstrijdzakenapp en de teams met de juiste spelers te vullen, kan gewerkt worden met een teamindex waardoor je binnen competities meer gelijkwaardigheid krijgt en daardoor misschien wel minder reiskilometers hoeft te maken. ‘Zelf ben ik deze weken druk in de weer met het invullen van de teams en het doorgeven van een klassenindeling per team inclusief voorkeurstijden. Zo is er ook in deze rustiger periode vaak nog van alles te doen voor een wedstrijdsecretaris.’

Diversen

Naast al deze zaken koopt Jeroen bijvoorbeeld ook al het toiletpapier en handzeep in. En netten en doelen. Zijn IT achtergrond komt regelmatig goed van pas. Hij heeft zich in de afgelopen jaren op de narrowcasting en betere internetverbindingen gestort. Inmiddels is hij bezig met een elektronisch slotensysteem. Hij doet veel dus voor zijn club maar hanteert toch graag het motto: ‘Voor en met elkaar bezig zijn, dat werkt het beste. Met zijn allen ergens aan werken om verder te komen. Daarbij luister ik graag naar de tips van onze oudste vrijwilligers die zoveel ervaring meebrengen. En zo is er voor veel mensen binnen de organisatie plek want voetballen bij vv Winsum is voor iedereen. Maar niemand is groter dan de club hoor, dat moge duidelijk zijn!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69