Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Even voorstellen: Matthijs Boer, de nieuwe Hoofd Jeugdopleidingen Onderbouw!

Als ik Matthijs Boer bel, heeft hij net op Ameland een drukke werkdag achter de rug bij Camping Klein Vaarwater. De plek waar hij al enige jaren tijdens vakanties en feestdagen als recreatiemedewerker meehelpt om de jeugd en hun ouders te vermaken. Dit jaar voor het eerst in een meer leidinggevende functie en in die hoedanigheid is hij momenteel druk bezig met het opstellen van allerlei planningen en roosters voordat de vakantiedrukte echt losbarst. Iets waar hij nu al naar uitkijkt.

Even voorstellen
En dat geldt ook voor de nieuwe uitdaging die hij dit seizoen aangaat als Hoofd Jeugdopleidingen Onderbouw bij vv Winsum. Maar eerst maar even een korte voorstelronde. ‘Matthijs Boer is de naam, ik ben in 1999 geboren in het ziekenhuis van Hoogeveen en 23 jaar oud. Getogen en opgegroeid in Beilen waar ik al op jonge leeftijd lid werd van de plaatselijke voetbalclub Fit Boys.

Ik ben op mijn twintigste voor mijn studie Sportkunde aan de Hanzehogeschool naar de stad Groningen verhuisd en dat is mij prima bevallen. Ik hoop deze opleiding volgend jaar af te kunnen ronden. In Groningen heb ik de afgelopen jaren bij GRC gevoetbald. Aankomend seizoen ga ik zaalvoetballen bij Drs. Vijfje, het is nog even de vraag in welk team.’

Zijn eerste ervaring als voetbaltrainer deed Matthijs al op 15-jarige leeftijd op bij Fit Boys toen hij in de O-17 speelde. ‘Net als andere jongens in dat team, werd ik gevraagd of ik wel een jeugdteam zou willen trainen en coachen. Daar had ik wel oren naar en het paste ook prima bij de opleiding Sport en Bewegen die ik op het Alfa-college ging volgen.’ Het overbrengen van zijn eigen voetbalkennis en –vaardigheden aan met name de jongere jeugd ging hem prima af en smaakte naar meer.

‘Ik behaalde de benodigde diploma’s en werd jeugdtrainer bij eerst GRC Groningen en daarna FC Groningen. Maar het werken in de echte topsportcultuur was het op dat moment niet voor mij en ook het alleen maar trainingen geven aan de jeugd, ging mij op den duur tegenstaan. Als hoofd jeugdopleidingen en coördinator onderbouw bij GRC vond ik vervolgens het plezier in het omgaan met de jongste jeugd terug. Het gaf mij iets meer de vrijheid om zelf mijn tijd in te vullen en ik vind het heerlijk om te sparren met andere jeugdtrainers over de indeling van een training en het gericht toewerken naar de wedstrijden met alle verbeterpunten van dien. Dit heb ik bijna twee jaar gedaan.’

Vv Winsum
Zo verwonderlijk was het dus niet dat vv Winsum contact met hem opnam. Hij ging met afzwaaiend HJO-hoofd Henk Buikema en bestuurslid technische zaken Jan Jaap Zijlstra om tafel en raakte enthousiast over de organisatie en de mogelijkheden die er in Winsum liggen. ‘Daarbij ben ik zelf bij Fit Boys in een echte dorpsvereniging opgegroeid. Het was voor mijn ontwikkeling prima om bij een stadse club als GRC een kijkje in de keuken te nemen maar je merkt dat de voetbalcultuur en de bijbehorende normen en waarden daar toch anders zijn dan dat ik gewend was.’

‘Vv Winsum is wat dat betreft weer een echte dorpsclub waarvoor veel jongere trainers uit het dorp zelf zich volop inzetten. Ik maak eerst mijn werkperiode op Ameland af, ga dan zelf nog een weekje op vakantie om mij vervolgens begin september vol enthousiasme te richten op mijn nieuwe job. Ik heb met GRC eigenlijk nooit tegen Winsum gevoetbald maar ik heb ook nooit negatieve berichten over de club gehoord. En de eerste indrukken en gesprekken waren zeer positief.’

Meerdere diploma’s en pizzabakker
Tot zover de achtergrondinformatie over de trainer en voetballer Matthijs Boer. Want er zijn nog wel wat leuke weetjes over hem te vertellen. Dat hij het uiterste uit de opleiding Sport en Bewegen gehaald heeft bijvoorbeeld door meerdere diploma’s te halen. Zo heeft hij daar de Pupillen/juniorencursus gedaan, TC-3 gehaald en verschillende diploma’s in het recreatiewerk. Daarnaast volgde hij nog keuzedelen over mensenkennis en pedagogiek.

En alsof hij het nog niet druk genoeg had, heeft Matthijs zich in de afgelopen jaren ook ontpopt als pizzabakker bij Napoli in Groningen. ‘Maar ik vermoed dat die vaardigheden het komende jaar op een laag pitje komen te staan hoor. Het afronden van mijn studie en de invulling van deze nieuwe kans als Hoofd Jeugdopleidingen Onderbouw bij vv Winsum hebben de hoogste prioriteit.

Ik heb een contract getekend voor een jaar met een optie op nog een jaar. Er valt voor mij de komende periode veel te onderzoeken waar mijn toekomstig werkveld komt te liggen. Maar één ding staat als een paal boven water, werken met de jongere jeugd geeft altijd energie en voldoening!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69