Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Fiscalist Anholts geeft op de vierde dinsdag in september uitleg over de derde dinsdag bij Kantoor Vreugdenhil

(Foto: Sandra Vos)

Het is inmiddels een mooie traditie geworden bij Kantoor Vreugdenhil. Al in 2019 was ‘huisfiscalist’ Dick Anholts te gast in Uithuizermeeden om tekst en uitleg te geven over de belastingplannen die in Den Haag tijdens Prinsjesdag worden gepresenteerd. Om 19.30 uur ging een volle zaal vol met belangstellenden en de nodige eigen medewerkers, die vanuit hun beroepsbelangstelling graag bijgepraat wilden worden, met hem in gesprek.

Allereerst nam Anholts ons nog even mee terug naar eind september vorig jaar. Met een gierende inflatie, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, en tal van crises in Nederland zag het politieke landschap er in Den Haag zorgelijk uit. Die crises hebben in ons land aan hevigheid niets ingeboet en er is onlangs zelfs nog eentje bijgekomen. Want in Amsterdam is er bij Ajax sprake van een ongekende sportieve en bestuurlijke crisis van formaat en dat vond deze Feyenoord-fan uiteraard fijn om nog even aan te stippen.

Uiteraard werden er ook de nodige serieuze noten gekraakt. Want ondanks de demissionaire status van het kabinet werden er op Prinsjesdag toch een vijftiental nieuwe belastingplannen gepresenteerd. Voornamelijk gericht om de laagste inkomens in ons land tegemoet te komen. Want tegenwoordig horen we helaas steeds vaker de termen armoedebestrijding en bestaanszekerheid langskomen om het feit te duiden dat steeds meer Nederlanders, ook mensen met een modaal inkomen, financieel in de problemen komen.

Met deze nieuwe belastingplannen hoopt men in Den Haag zo’n twee miljard op te halen om de ergste nood onder de armste Nederlanders te verzachten. En dat op een totale belastingopbrengst dat jaarlijks tussen de 450 en 500 miljard ligt. De beoogde stijging van het wettelijk minimumloon met 6,8%, een stijging van het kindgebonden budget en een verhoging van de maximale huurtoeslag werden aangestipt. Waarbij de vraag aan de zaal gesteld werd, hoe hoog nu eigenlijk het minimumloon en een bijstandsuitkering zijn. En hoe kan voorkomen worden dat mensen die meer gaan werken door een verlies van toeslagen juist minder te besteden hebben?

Zelf moet ik als zzp-er met lede ogen toezien dat de MKB-winstvrijstelling wordt verlaagd en de zelfstandigenaftrek afgebouwd. Dit om de belastingdruk tussen werknemers in loondienst en zelfstandigen te verkleinen. Gelukkig mag voor zakelijk gereden autokilometers volgend jaar 23 cent worden berekend in plaats van de 21 cent van dit jaar. Dat zal de bedrijfswinst ongetwijfeld doen dalen. Maar elke cent die extra berekend wordt, kost de schatkist jaarlijks zo’n 200 miljoen euro. En dan is daar natuurlijk nog het plan dat de huidige korting op de benzine- en dieselaccijns met een jaar verlengd wordt.

Vervolgens werden de maatregelen van de drie belastingboxen stap voor stap geduid. Waarbij Anholts nog even extra stilstond bij de Box 3 crisis die in 2017 ontstond toen de plannen Rechtsherstel box 3 gelanceerd werden. Dit gebeurde toen hij op weg was naar zijn wintersportadres en hij kon het niet laten om zijn collega’s thuis een appje te sturen met een sterktewens want het zou natuurlijk telefonische vragen gaan regenen op kantoor.

Al deze wetsvoorstellen moeten er in 2027 voor zorgen dat er met het werkelijk rendement van sparen, beleggen en het bezit van onroerend goed gerekend wordt. Dit zal ongetwijfeld tot een rechtvaardiger maar ook instabieler belastingklimaat gaan leiden.

‘Als fiscalisten mogen we natuurlijk absoluut niet klagen over al die wijzigingen want het levert ons weer een ‘pens vol werk’ op. Maar al die discussies en bijkomende procedures maakt het werk zeker niet leuker en makkelijker’, aldus Anholts die vervolgens nog even inging op de plannen om de motorrijtuigenbelasting voor campers flink op te schroeven. En uiteraard op de verdere verhoging van de accijnzen op alcohol en tabak. Kon hij vroeger, in de tijd dat hij nog rookte, nog voor €0,80 cent een pakje kopen, tegenwoordig is dat €24,- geworden!

Rond half tien was de lezing afgelopen en van de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje aanvullende vragen te stellen, werd volop gebruikt gemaakt. Yvonne Vreugdenhil bedankte Anholts hartelijk voor de duidelijke uitleg. Zij stipte vervolgens nog twee data aan. Op 1 november bestaat Kantoor Vreugdenhil namelijk 20 jaar en daar zal uiteraard op gepaste wijze bij stilgestaan worden. En op donderdag 30 november vindt alweer de laatste lezing van dit jaar plaats. Dan komt Wouter Gudde, algemeen directeur van FC Groningen, langs om terug te blikken op een bewogen jaar.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69