Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Berber Hokwerda en Lucy Dijkema willen het degradatiespook uitbannen!

Twee jaar lang was het billen knijpen geblazen voor de Winsumer VR1. Twee seizoenen geleden wist men zich pas op de laatste speeldag veilig te spelen en vorig seizoen moest er in de play-offs voor promotie/degradatie zelfs een penaltyreeks overwonnen worden waarna ze zich uiteindelijk in de laatste ronde veilig speelden. Dat moet anders aldus de voetbaldames Berber Hokwerda en Lucy Dijkema. Beiden geboren en getogen in Winsum en al op jonge leeftijd behept met het voetbalvirus. De eerste voortekenen voor een beter seizoen zijn inmiddels zichtbaar.

Wie zijn Berber en Lucy?

‘Berber Hokwerda is de naam, ik ben 24 jaar en voetbal sinds mijn 16e in VR1. Ik zit qua studie in het laatste jaar van de opleiding Medische Diagnostiek op de Hanzehogeschool. Dit jaar ga ik stage lopen bij Certe en met een beetje geluk kan ik daar na mijn studie direct aan de slag. Ik was 6, 7 jaar toen ik bij Hunsingo ging voetballen. Ik deed ook aan judo maar het sociale aspect gaf bij mij de doorslag om qua sport alleen met voetbal door te gaan. Al mijn vriendinnetjes voetbalden immers ook. 2022 was voor mij een rampjaar want in april heb ik tijdens een wedstrijd mijn kruisband afgescheurd en in augustus moest ik hiervoor geopereerd worden. Ik zit nu bijna weer op mijn oude niveau en hoop dit seizoen op het middenveld mijn plekje als spelverdeler van het team weer in te nemen.’

De pas 17-jarige Lucy Dijkema werd al op haar derde lid van Viboa. ‘Een vriendje van mij wilde graag op voetbal maar alleen als ik ook lid zou worden. En zo kwam ik bij de kabouters terecht. Ik heb tot mijn 16e altijd bij de jongens gevoetbald en dat beviel prima. Vorig jaar kwam ik in VR1 terecht en die overgang heb ik zowel fysiek als mentaal best wel als zwaar ervaren. Misschien ook wel omdat ik qua positie overal gevoetbald heb, behalve als keeper. Daarbij was het sowieso even wennen aan mijn nieuwe ploeggenoten. Maar ik heb heel veel zin in het nieuwe seizoen hoor! Ik combineer voetbal graag met school. In Groningen volg ik op de Terra de MBO-opleiding Veehouderij. Ik zit in het tweede jaar en denk al een beetje na over een geschikte vervolgstudie.’

Neil Judkins

De beide dames hebben op het moment van het interview net hun eerste trainingsweek achter de rug en ervoeren die als positief. Er werd onlangs, op aanraden van de speelsters van VR1, via het bestuur een dringend appel gedaan op hun eerdere trainer Neil Judkins om zijn oude rol weer op te pakken en hij gaf toe aan dit charmeoffensief. Samen met assistent-trainer Ceiko, elftalbegeleidster Yvonne en vlaggenist Ane vormt hij de vierkoppige staf van VR1 dit seizoen. In zijn eerdere jaren als trainer waren de Winsumer dames minimaal een middenmoter met af en toe een uitschieter naar boven. En de ambitie om die positie op de ranglijst weer in te nemen is er bij beide dames zeker.

‘Waarom het de afgelopen twee seizoenen zo moeizaam ging? Dat is best wel lastig om aan te geven. De vaste patronen die er eerst altijd wel waren, ontbraken helaas. Dat had ook te maken met het nodige blessureleed waardoor de trainers veel moesten wisselen qua posities in het veld. We wisten niet meer wat we van elkaar konden verwachten, de vorm was er gewoon niet. En dat ging ten koste van het geloof en het vertrouwen in elkaar.’

Berber en Lucy zijn blij met de nieuwe trainer en constateren dat het plezier en de beleving terug lijken te zijn gekeerd. Veel wisselingen heeft de selectie niet ondergaan en door keihard te werken hoopt men het degradatiespook dit seizoen niet in de ogen te hoeven kijken. Zeker de eerste wedstrijden liggen er kansen om de nodige punten te pakken dus ligt de druk er straks direct weer op.

Gezellige club en vrijwilligerswerk

Beide dames schuwen het vrijwilligerswerk niet binnen de club. Berber heeft enige jaren training gegeven aan diverse jeugdteams en pakt tegenwoordig op de donderdagavond of op zaterdag een bardienst mee. ‘Ik vind vv Winsum een gezellige en ambitieuze club en dat past goed bij mij. De functie van barmedewerker is beter te combineren met mijn studie en mijn bijbaan bij de AH in Winsum.’

En waar Lucy al op haar derde op voetbal ging, was ze er ook als trainster al heel vroeg bij. Op haar 13e werd ze gevraagd of ze de meiden van MO-11 wel wilde trainen en ze groeide met hen mee. ‘Ik train nu samen met Lychenne Dijkstra de MO-13. Zelf wekelijks twee keer trainen en twee keer training geven dus. Ik wil ook proberen om af en toe op de zaterdag een wedstrijd van de meiden mee te pikken zodat ik zelf kan zien waar we op moeten trainen. Training geven is niet alleen leuk maar ook leerzaam!’

Laat beide dames maar schuiven dus binnen de club. Ze dragen graag hun steentje bij om vv Winsum op te stuwen in de vaart der volkeren…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69