Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bas Ottens Seggers stapt voor Stichting Kind Beter uit comfortzone tijdens de 4 Mijl van Groningen!

Bas, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Bas Ottens Seggers is de naam en ik ben 35 jaar. Inmiddels al weer negen jaar getrouwd met Els en we zijn de trotse ouders van zoon Dorian. Ik ben geboren en getogen in Froombosch en we wonen inmiddels al weer tien jaar met heel veel plezier in Garsthuizen. Ik werk sinds mijn vijftiende in de horeca en breng dus twintig jaar werkervaring mee. Ik werk inmiddels al weer dik zes jaar voor Brasserie Ziel in Delfzijl.

En uiteraard ook de andere hoofdpersoon uit dit verhaal, zoon Dorian?

Dorian is een vrolijke, enthousiaste, blije en hyperactieve, op een positieve manier hoor, jongeman van bijna acht jaar oud. Hij is geboren met een zeldzame genetische afwijking, Foxp1-syndroom genaamd. Daar kwam men na de nodige (genetische) onderzoeken achter toen hij twee jaar oud was.

Elke ochtend is hij al om 05.00 uur wakker en doordeweeks gaat hij alle dagen naar kinderdagcentrum Berjarijke in Appingedam. Daar krijgt hij extra aandacht en ook de nodige behandelingen. Hij heeft het er erg naar zijn zin.

Dorian leidt helaas aan een zeldzame afwijking, wat zijn hiervan de symptomen?

Dorian is drager van het Foxp1-gen. Naast dat hij hyperactief is, is hij ook impulsief en snel afgeleid. Door zijn aandoening, heeft hij een mentale achterstand opgelopen en is hij mentaal gezien qua ontwikkeling niet verder dan een kind van één a anderhalf jaar oud. Door deze mentale achterstand kan hij bijvoorbeeld niet praten, hij heeft ook een motorische achterstand opgelopen en heeft autistische eigenschappen.

Stichting Beter Kind is onder andere opgericht om hier onderzoek naar te verrichten?

Stichting Beter Kind is opgericht door enige ouders die jaren geleden tegen dezelfde uitdagingen als wij aanliepen. In hun zoektocht naar antwoorden en oplossingen, kwam men destijds in contact met mensen van het Medisch Centrum Leiden. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van Stichting Beter Kind.

Deze stichting heeft de handschoen opgepakt en probeert door allerlei inzamelingsacties geld in te zamelen voor  aanvullend onderzoek naar zeldzame genetische afwijkingen. Toen Dorian zijn diagnose kreeg, ben ik een zoektocht op Google begonnen en toen stuitte ik op deze bijzondere stichting die veel goed werk verricht! Zelf besloot ik na een tip ook om geld in te zamelen voor deze stichting.

Die crowdfundactie gaat boven verwachting?

Ik heb mij namelijk begin mei vrij impulsief ingeschreven voor de 4 Mijl van Groningen. En toen vroeg mijn werkgever, min of meer voor de grap: ‘Waarom koppel je geen goed doel aan je deelname?’. Dat zette mij aan het denken en eind mei ging de crowdfundactie voor Stichting Beter Kind de lucht in onder de inzamelnaam Stappen voor flappen.

En dan ga je vanzelf nadenken over een streefdoel. Ik had niet het idee dat ik met mijn deelname aan de 4 Mijl een prestatie van wereldformaat zou leveren en zette daarom bescheiden in. Omdat Dorian in 2015 geboren is, leek mij €2015,- dan ook wel een mooi streefbedrag toe. Maar mede door ons zeer enthousiast netwerk, braken we al heel snel door dat streefbedrag heen.

Inmiddels staat het ingezamelde bedrag al op bijna €13.500,- en dat terwijl de 4 Mijl over een dikke week plaatsvindt. Bijna zeven keer zoveel als het streefbedrag inderdaad en dat geeft enorm veel energie, motivatie en voldoening!

Zelf ga je binnenkort dus een mooie uitdaging aan?

Zo’n dertig kilo geleden, heb ik ook al eens aan de 4 Mijl meegedaan. Ik vermoed dat dit in 2012 geweest is. In die tijd was ik ook nog wel redelijk sportief. Maar door onze verhuizing hierheen en de geboorte van Dorian met alle mentale inspanningen van dien, had ik volgens mijzelf minder tijd én motivatie om ook nog eens te gaan sporten.

Maar toen ik begin mei een mailtje van Menzis kreeg met daarin aangegeven dat ik mij via een link van hen gratis op kon geven voor de 4 Mijl, begon het toch wat te kriebelen. En na mijn impulsieve inschrijving kwam daar al vrij snel een bevestigingsmail achteraan. Toen werd het echt serieus dus.

Conditioneel moest je (bijna) vanaf 0 beginnen?

Daar kwam het eigenlijk wel op neer. Begin mei ben ik direct met de trainingen begonnen. Dat begon met het downloaden van de app ‘Hardlopen met Evy’, een app die precies vertelt hoe je een en ander opbouwt. Je begint dan met twee minuten hardlopen, gevolgd door twee wandelminuten. En voordat ik het wist, kon ik het al snel al hardlopend zo’n vijf kilometer volhouden.

Ik besloot om voor drie trainingen per week te gaan. Direct nadat Dorian met de taxi is opgehaald, ga ik naar boven om mijn sportkleding aan te trekken voor een steeds ruimer rondje hardlopen rondom Garsthuizen.

Inmiddels lig je helemaal op schema?

Omgerekend ren je tijdens de 4 Mijl zo’n 6,4 kilometer en die afstand kan ik inderdaad al zonder te stoppen afleggen. En dat gaat mij steeds makkelijker af waardoor ik het trainen bijna leuk ga vinden. Het maakt mij dan ook niet meer uit wat voor weer het is, gerend zal er worden!

Blijf je ook na de 4 Mijl aan je conditie werken?

Dat is wel het streven maar geen garantie. Gelukkig is Els ook begonnen met hardlopen. Misschien kunnen we elkaar wel motiveren en stimuleren om door te blijven gaan. Twee keer per week is daarbij ook prima natuurlijk. De basisconditie is er eigenlijk sowieso wel want toen ik nog in Froombosch woonde, heb ik jarenlang voor de plaatselijke voetbaltrots gevoetbald.

Als ik je vraag naar de hoogte- en dieptepunten van deze inzamelingsactie tot dusver, wat is dan het antwoord?

Eigenlijk heb ik tot dusver alleen maar hoogtepunten meegemaakt. Het streefbedrag is al lang verpulverd, ik kan de afstand inmiddels makkelijk aan en door alle enthousiaste aanmoedigingen heb ik ook geen motivatieproblemen.

En nee, opgelopen blessures zouden een dieptepunt kunnen zijn maar deze heb ik gelukkig nog niet gehad. En het absolute hoogtepunt moet natuurlijk nog komen en dat is de loopdag zelf. Ik heb al van verschillende kanten gehoord dat mensen mij aan willen moedigen en dat is alleen maar mooi natuurlijk. Want mijn streeftijd is? Ik hoop binnen drie kwartier na het startschot binnen te zijn.

Heb je nog bijzondere inzamelingsanekdotes?

Ik heb verschillende (MKB)-bedrijven en instellingen aangeschreven met de vraag of ze mij zouden willen sponsoren. En hier is heel positief op gereageerd. Maar liefst 43 logo’s staan er op mijn speciaal voor deze loop ontworpen loopshirt.

Vertegenwoordigers van enige van deze sponsoren geven inmiddels gekscherend aan om niet te snel te lopen tijdens het evenement want dan komt hun logo immers veel beter in het zicht. Misschien lukt het mij zelfs om de uitzending van RTV Noord te halen, dat zou natuurlijk helemaal mooie exposure voor de sponsoren zijn.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik ben een fan van Ajax maar daar hoef ik momenteel niet zo nodig over uit te wijden, haha. Wel was ik erbij toen ze tegen Heracles hun enige competitieoverwinning behaalden en in de Arena met 4-1 wonnen. Vroeger heb ik dus zelf gevoetbald maar ook nu vliegen de weken voorbij. Af en toe ben ik flink met Dorian aan het dollen, dat is ook altijd leuk om te doen.

Waar staan Bas en Dorian Ottens Seggers over tien jaar?

Dat is door Dorian zijn syndroom lastig in te schatten. Maar hopelijk zijn we tegen die tijd twee vrolijke en volwassen kerels die elkaar liefhebben en beiden met heel veel plezier in het leven staan.

Wil je verder nog iets kwijt?

Prima natuurlijk wanneer je het linkje naar de doneeractie opneemt in het verhaal: https://www.gofundme.com/f/stappen-voor-flappen/. En iedereen uiteraard heel hartelijk dank voor alle aandacht, aanmoedigingen en donaties tot dusver. Hopelijk tot 8 oktober langs het parcours!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69